Jarmuż Brassica oleracea var. sabellica

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
46
Dekoracyjność: ulistnienie
Gleba: piaszczysto-gliniasta
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 100 cm
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina lecznicza, roślina jadalna

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo nie występuje w środowisku naturalnym - jest dostępne wyłącznie z upraw. To odmiana kapusty charakteryzująca się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednym egzemplarzu) tworzącymi rozetę  i długą łodygą mogącą przekraczać 100 cm wysokości

Jarmuż w drugim roku uprawy wytwarza pęd kwiatostanowy. Roślina wciąż jest mało popularna w Polsce - jednak dietetycy polecają jej spożywanie ze względu na znaczną zawartość witamin i związków mineralnych.

Uprawa jarmużu

Roślina ma najmniejsze wymagania klimatyczne i glebowe z warzyw kapustnych. Jest to odmiana niezwykle odporna na mróz (może zimować w gruncie), dobrze rosnąca nawet w temperaturze kilku stopni Celsjusza.

Optymalne są słoneczne stanowiska i piaszczysto-gliniaste, stosunkowo wilgotne podłoża. Warzywo jednakże jest tolerancyjne względem gleby a głęboki system korzeniowy pozwala na uprawę nawet w okresowo suchych warunkach.

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach - zarówno z rozsady jak i siewu bezpośredniego.

Główne prace pielęgnacyjne w czasie sezonu wegetacyjnego polegają na nawadnianiu i likwidacji zachwalenia. Roślina jest dość odporna na choroby i szkodniki - ale warto profilaktyczne stosować np.: ekologiczne preparaty. Dobrze reaguje również na nawożenie potasem a także borem, magnezem i sodem.

Zastosowanie

Warzywo jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, witamin z grupy B, prowitaminy A oraz kwasu foliowego. Ponadto jarmuż zawiera znaczne ilości białka i soli mineralnych (K, Fe, P, Ca, Mg). Jego spożywanie jest polecane szczególnie dzieciom. Oprócz dostarczania organizmowi wielu składników pokarmowych jarmuż działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

Liście można jeść na surowo, gotować jak szpinak lub dodawać do zup i innych potraw. W Japonii z jarmużu przygotowuje się sok - suplement diety, działający leczniczo.

Polecane odmiany

  • Winterbor F1 - odmiana średnio wysoka, zimująca w gruncie;
  • Redbor F1 - odmiana wysoka o fioletowo-zielonych liściach.
Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści