Logo
Logo

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: piaszczysto-gliniasta
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: do 100 cm
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo nie występuje w środowisku naturalnym - jest dostępne wyłącznie z upraw. To odmiana kapusty charakteryzująca się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednym egzemplarzu) tworzącymi rozetę  i długą łodygą mogącą przekraczać 100 cm wysokości

    Jarmuż w drugim roku uprawy wytwarza pęd kwiatostanowy. Roślina wciąż jest mało popularna w Polsce - jednak dietetycy polecają jej spożywanie ze względu na znaczną zawartość witamin i związków mineralnych.

    Uprawa jarmużu

    Roślina ma najmniejsze wymagania klimatyczne i glebowe z warzyw kapustnych. Jest to odmiana niezwykle odporna na mróz (może zimować w gruncie), dobrze rosnąca nawet w temperaturze kilku stopni Celsjusza.

    Optymalne są słoneczne stanowiska i piaszczysto-gliniaste, stosunkowo wilgotne podłoża. Warzywo jednakże jest tolerancyjne względem gleby a głęboki system korzeniowy pozwala na uprawę nawet w okresowo suchych warunkach.

    Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach - zarówno z rozsady jak i siewu bezpośredniego.

    Główne prace pielęgnacyjne w czasie sezonu wegetacyjnego polegają na nawadnianiu i likwidacji zachwalenia. Roślina jest dość odporna na choroby i szkodniki - ale warto profilaktyczne stosować np.: ekologiczne preparaty. Dobrze reaguje również na nawożenie potasem a także borem, magnezem i sodem.

    Zastosowanie

    Warzywo jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, witamin z grupy B, prowitaminy A oraz kwasu foliowego. Ponadto jarmuż zawiera znaczne ilości białka i soli mineralnych (K, Fe, P, Ca, Mg). Jego spożywanie jest polecane szczególnie dzieciom. Oprócz dostarczania organizmowi wielu składników pokarmowych jarmuż działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

    Liście można jeść na surowo, gotować jak szpinak lub dodawać do zup i innych potraw. W Japonii z jarmużu przygotowuje się sok - suplement diety, działający leczniczo.

    Polecane odmiany

    • Winterbor F1 - odmiana średnio wysoka, zimująca w gruncie;
    • Redbor F1 - odmiana wysoka o fioletowo-zielonych liściach.
     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (6)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl