Logo
Logo

Zupa jarmużowa – sycące danie na jesienne wieczory!

Do czego wykorzystać to oryginalne warzywo? Stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świetnie sprawdza się na surowo jako składnik sałatek oraz koktajli. Z jego udziałem przygotujecie pierwszorzędne pesto, którym urozmaicicie swoje kanapki, dania mięsne czy makaronowe. W tym wydaniu koniecznie połączcie jarmuż z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Na gorąco też smakuje znakomicie, a przy okazji może stać się ważnym sprzymierzeńcem zabieganych szefów kuchni. Nie trzeba go długo gotować, zwykle wystarcza kilkuminutowe blanszowanie lub podsmażanie. Warto dorzucać go do warzywnych kremów, omletów albo potraw na bazie kaszy i ryżu. W chłodne dni i wieczory skorzystajcie z pomysłu szefa Knorr na zupę z soczewicą i jarmużem, która jest niezbitym dowodem na to, że zimowe menu może być naprawdę inspirujące.

Przepis na zupę jarmużową z soczewicą

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 1 łyżeczka Tymianku z Polski Knorr
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 100 g jarmużu
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

  1. Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
  2. Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę.
  3. Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Cukinię odłóż na bok.
  5. Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego Knorr.
  6. Dodaj soczewicę.
  7. Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  8. Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu.
  9. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl