Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
11
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa jarmużowa – sycące danie na jesienne wieczory!

Do czego wykorzystać to oryginalne warzywo? Stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świetnie sprawdza się na surowo jako składnik sałatek oraz koktajli. Z jego udziałem przygotujecie pierwszorzędne pesto, którym urozmaicicie swoje kanapki, dania mięsne czy makaronowe. W tym wydaniu koniecznie połączcie jarmuż z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Na gorąco też smakuje znakomicie, a przy okazji może stać się ważnym sprzymierzeńcem zabieganych szefów kuchni. Nie trzeba go długo gotować, zwykle wystarcza kilkuminutowe blanszowanie lub podsmażanie. Warto dorzucać go do warzywnych kremów, omletów albo potraw na bazie kaszy i ryżu. W chłodne dni i wieczory skorzystajcie z pomysłu szefa Knorr na zupę z soczewicą i jarmużem, która jest niezbitym dowodem na to, że zimowe menu może być naprawdę inspirujące.

 

Przepis na zupę jarmużową z soczewicą

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 1 łyżeczka Tymianku z Polski Knorr
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 100 g jarmużu
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

  1. Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
  2. Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę.
  3. Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Cukinię odłóż na bok.
  5. Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego Knorr.
  6. Dodaj soczewicę.
  7. Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  8. Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu.
  9. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT