Przepis na zupę jarmużową z soczewicą
Składniki
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml wody
- 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
- 1 łyżeczka Tymianku z Polski Knorr
- 400 g czerwonej soczewicy
- 100 g jarmużu
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
- Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
- Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę.
- Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę.
- Cukinię odłóż na bok.
- Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego Knorr.
- Dodaj soczewicę.
- Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Źródło: Knorr