Zupa jarmużowa – sycące danie na jesienne wieczory!

Przepis na zupę jarmużową z soczewicą

Do czego wykorzystać to oryginalne warzywo? Stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świetnie sprawdza się na surowo jako składnik sałatek oraz koktajli. Z jego udziałem przygotujecie pierwszorzędne pesto, którym urozmaicicie swoje kanapki, dania mięsne czy makaronowe. W tym wydaniu koniecznie połączcie jarmuż z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Na gorąco też smakuje znakomicie, a przy okazji może stać się ważnym sprzymierzeńcem zabieganych szefów kuchni. Nie trzeba go długo gotować, zwykle wystarcza kilkuminutowe blanszowanie lub podsmażanie. Warto dorzucać go do warzywnych kremów, omletów albo potraw na bazie kaszy i ryżu. W chłodne dni i wieczory skorzystajcie z pomysłu szefa Knorr na zupę z soczewicą i jarmużem, która jest niezbitym dowodem na to, że zimowe menu może być naprawdę inspirujące.

Posłuchaj
00:00
27

Przepis na zupę jarmużową z soczewicą

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 1 łyżeczka Tymianku z Polski Knorr
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 100 g jarmużu
  • olej roślinny do smażenia

To się przyda
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przygotowanie

  1. Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
  2. Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę.
  3. Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Cukinię odłóż na bok.
  5. Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego Knorr.
  6. Dodaj soczewicę.
  7. Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  8. Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu.
  9. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!

Źródło: Knorr


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Jarmuż Brassica oleracea var. sabellica

Nowa seria naturalnych nawozów – odkryj moc zeolitu. Czy to będzie hit sezonu 2025?
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści