Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
1
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Jarmuż – ozdobny i zdrowy

Pytanie czytelnika: Widziałam gatunki ozdobnych kapust, które zdobią jesienią donice. Zastanawiam się nad modnym obecnie jarmużem, czy ma ozdobne odmiany i czy są one jadalne?

 

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej. To roślina dwuletnia. W Polsce uprawiany od dawna, ale obecnie bardziej doceniana jako warzywo do spożycia. Jadalną częścią są ciemnozielone, duże, karbowane liście, których używa się również do dekoracji potraw.

Właściwości zdrowotne jarmużu

Jarmuż jest cennym warzywem, bogatym w białko i witaminę C. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, betakaroten, witaminy z grupy B, witaminy PP, E, C, K i H oraz sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez). Jego liście można jeść na surowo (w koktajlach czy surówkach), gotować, zapiekać, smażyć, mrozić i konserwować.

Jarmuż jako roślina ozdobna na rabacie

Na rabaty ozdobne, do sadzenia z roślinami kwitnącymi, poleca się np. jarmuż 'Scarlet'. Osiąga do 1 m wysokości, o fioletowopurpurowych, kędzierzawych liściach, których kolor staje się jeszcze bardziej intensywny po pierwszych przymrozkach.

Odmiana ta znosi temperatury do -18°C. Wykazuje wysoką wartość odżywczą, uprawia się ją na zbiór późnojesienny. Jarmuż zebrany po przymrozkach jest delikatniejszy w smaku i pozbawiony goryczy. Warto pozostawić też część roślin na zimę w ogrodzie, gdyż pięknie się wtedy prezentują.

Jarmuż 'Scarlet', fot. Malgorzata SzymanskaFot. Malgorzata Szymanska

Jarmuż 'Scarlet' na rabacie kwiatowej.

Wymagania i uprawa jarmużu

Uprawa tej odmiany wymaga wcześniejszej rozsady. Nasiona wysiewa się od kwietnia do połowy czerwca. Po upływie 6 tygodni od chwili wysiania, a najpóźniej na początku września, sadzi się siewki do gruntu w rozstawie 50 x 50 cm.

Najlepsze są stanowiska półcieniste o wilgotnych, piaszczysto-gliniastej glebie i obojętnym pH. Warzywo to może być czasem atakowane przez mszyce.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom 10/2016
tekst: Małgorzata Szymańska
zdjęcie tytułowe: Anna Sulencka/Pixabay
Warto przeczytać

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 25, Sentencja nr:7
Tydzień 25, Sentencja nr:7
Zwalczamy szkodniki drzew owocowych (jabłkóweczkę, mszyce, śliwkóweczkę). Na pniach można umieścić opaski chwytne.
Tydzień 25, Sentencja nr:6
Tydzień 25, Sentencja nr:6
Można przygotować sadzonki z młodych przyrostów ozdobnych krzewów liściastych. W tym celu do ukorzenienia należy uciąć młode pędy z 3-4 węzłami.
Tydzień 25, Sentencja nr:5
Tydzień 25, Sentencja nr:5
Ważne jest usuwanie bocznych pędów pomidora (tzw. wilków), wyrastających w kątach liści. Większe krzaki należy przywiązać do palików.
Tydzień 25, Sentencja nr:4
Tydzień 25, Sentencja nr:4
Można zakończyć zbiór wczesnych warzyw (przedplonu): cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku.
Tydzień 25, Sentencja nr:3
Tydzień 25, Sentencja nr:3
Zbierajmy zioła (mięta, oregano, tymianek) do suszenia i kwiaty na suche bukiety. Rośliny zbiera się w pogodny dzień (nie wilgotny), w godzinach popołudniowych. Suszy się je w luźnych, zawieszonych pęczkach, w przewiewnym, ciemnym pomieszczeniu.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu