Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
1
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Jarmuż – ozdobny i zdrowy

Pytanie czytelnika: Widziałam gatunki ozdobnych kapust, które zdobią jesienią donice. Zastanawiam się nad modnym obecnie jarmużem, czy ma ozdobne odmiany i czy są one jadalne?

 

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej. To roślina dwuletnia. W Polsce uprawiany od dawna, ale obecnie bardziej doceniana jako warzywo do spożycia. Jadalną częścią są ciemnozielone, duże, karbowane liście, których używa się również do dekoracji potraw.

Właściwości zdrowotne jarmużu

Jarmuż jest cennym warzywem, bogatym w białko i witaminę C. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, betakaroten, witaminy z grupy B, witaminy PP, E, C, K i H oraz sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez). Jego liście można jeść na surowo (w koktajlach czy surówkach), gotować, zapiekać, smażyć, mrozić i konserwować.

Jarmuż jako roślina ozdobna na rabacie

Na rabaty ozdobne, do sadzenia z roślinami kwitnącymi, poleca się np. jarmuż 'Scarlet'. Osiąga do 1 m wysokości, o fioletowopurpurowych, kędzierzawych liściach, których kolor staje się jeszcze bardziej intensywny po pierwszych przymrozkach.

Odmiana ta znosi temperatury do -18°C. Wykazuje wysoką wartość odżywczą, uprawia się ją na zbiór późnojesienny. Jarmuż zebrany po przymrozkach jest delikatniejszy w smaku i pozbawiony goryczy. Warto pozostawić też część roślin na zimę w ogrodzie, gdyż pięknie się wtedy prezentują.

Jarmuż 'Scarlet', fot. Malgorzata SzymanskaFot. Malgorzata Szymanska

Jarmuż 'Scarlet' na rabacie kwiatowej.

Wymagania i uprawa jarmużu

Uprawa tej odmiany wymaga wcześniejszej rozsady. Nasiona wysiewa się od kwietnia do połowy czerwca. Po upływie 6 tygodni od chwili wysiania, a najpóźniej na początku września, sadzi się siewki do gruntu w rozstawie 50 x 50 cm.

Najlepsze są stanowiska półcieniste o wilgotnych, piaszczysto-gliniastej glebie i obojętnym pH. Warzywo to może być czasem atakowane przez mszyce.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom 10/2016
tekst: Małgorzata Szymańska
zdjęcie tytułowe: Anna Sulencka/Pixabay
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT