Logo
Logo

Estragon / Bylica estragon / Bylica draganek (Artemisia dracunculus)

Estragon / Bylica estragon / Bylica draganek (Artemisia dracunculus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: próchniczna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysta
  • Kolor kwiatów: żółte, zielonkawe
  • Kwiatostan: wiechowaty
  • Kwiaty: rurkowe, drobne
  • Odczyn gleby: zasadowa, lekko zasadowa
  • Owoce: niełupka
  • Pokrój: wzniesiony, wyprostowany, kępy
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Zapach: liście
  • Wysokość: 120 cm
  • Okres kwitnienia: VIII, IX, X, XI
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: nasadzenia naturalistyczne, ogrody przydomowe, roślina lecznicza
  • Bylica estragon, draganek (Artemisia dracunculus) nazywana również estragonem zwyczajnym, to bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae). W warunkach naturalnych estragon występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawną.

    Bylica estragon wytwarza wzniesione, proste, rozgałęzione łodygi dorastające do wysokości 120 cm. Liście są ciemnozielone, lancetowate lub równowąskie, ostro zakończone, siedzące i ułożone na łodydze naprzemianlegle.

    Kwiaty rośliny zebrane są w dość małe, wiechowate, charakterystyczne kwiatostany na szczytach pędów, gdzie pojedyncze kwiaty są drobne, żółtozielone i zebrane po kilka w zwisających koszyczkach. Kwitnie od lipca do października. Owocem estragonu jest niełupka. 

    Roślina znana jest z obecności w niej olejku eterycznego, lotnego.

    Czy Twój taras jest gotowy na sezon ogrodowy? Tym 1 zabiegiem zapewnisz mu ochronę i piękno
    Przeczytaj także
    Czy Twój taras jest gotowy na sezon ogrodowy? Tym 1 zabiegiem zapewnisz mu ochronę i piękno

    Wymagania i uprawa

    Estragon jest uprawiany w dwóch formach – niemieckiej oraz rosyjskiej. U nas uprawia się estragon niemiecki, który charakteryzuje się ciemnozielonymi, gładkimi liśćmi i jest rozmnażany wyłącznie wegetatywnie (rzadko kwitnie, a nieliczne nasiona najczęściej nie dojrzewają).

    Estragon dobrze rośnie na słonecznych, południowych stanowiskach. Preferuje gleby przewiewne, piaszczysto-gliniaste, próchnicze i wilgotne o odczynie zasadowym.

    Sadzonki sadzi się na początku kwietnia w rzędy co 40-60 cm. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie, pielenie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami.

    Bylica może być porażana przez rdzę estragonu i atakowana m.in. przez mszyce.

    Zastosowanie

    Bylina jest wykorzystywana przede wszystkim jako przyprawa. Dodaje się ją do kiszonych ogórków i kapusty, musztardy, octu ziołowego, drobiu, ryb, sałatek, zup i sosów. Jest polecana w diecie bezsolnej.

    Uwaga! – odradza się stosowania jej w czasie ciąży i karmienia piersią!

    Estragon wykazuje działanie leczniczeSurowcem zielarskim bylicy estragon jest ziele oraz olejek (w którym są metylochawikol oraz estragol). Roślina zawiera w swoim składzie m.in. flawonoidy, karotenoidy, gorycze, garbniki, kumaryny i sole mineralne. Wspomaga ona układ pokarmowy poprzez pobudzanie wytwarzania żółci i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo oraz łagodnie moczopędnie.

    Dzika łąka w ogrodzie? Naturalnie. Wysiej te nasiona – stwórz kwiatowy raj dla siebie i zapylaczy
    Przeczytaj także
    Dzika łąka w ogrodzie? Naturalnie. Wysiej te nasiona – stwórz kwiatowy raj dla siebie i zapylaczy

    Napary z bylicy estragonu poleca się spożywać przede wszystkim osobom starszym i dzieciom.

    W kosmetyce, olejek z estragonu stosowany jest w perfumach.

    Ciekawostki

    Łacińska nazwa gatunkowa bylicy piołun – dracunculus – wzięła się prawdopodobnie od tego, że jej korzeń jest powyginany, co niektórym mogło przypominać węża – po łac. draco.

    Wzmianki o bylicy piołun z Bliskiego Wschodu, mówią o jej wykorzystywaniu w kuchni arabskiej już w XI w., a jej ogromna popularność w Europie (szczególnie we Francji) przypada na wiek XV.


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie: PantherMediaSeller, coramueller, bhofack2/Depositphotos, Stan Shebs/Wikipedia Commons, Lebensmittelfotos/Pixabay, 

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (6)