Bylica estragon, draganek (Artemisia dracunculus) nazywana również estragonem zwyczajnym, to bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae). W warunkach naturalnych estragon występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawną.
Bylica estragon wytwarza wzniesione, proste, rozgałęzione łodygi dorastające do wysokości 120 cm. Liście są ciemnozielone, lancetowate lub równowąskie, ostro zakończone, siedzące i ułożone na łodydze naprzemianlegle.
Kwiaty rośliny zebrane są w dość małe, wiechowate, charakterystyczne kwiatostany na szczytach pędów, gdzie pojedyncze kwiaty są drobne, żółtozielone i zebrane po kilka w zwisających koszyczkach. Kwitnie od lipca do października. Owocem estragonu jest niełupka.
Roślina znana jest z obecności w niej olejku eterycznego, lotnego.
Wymagania i uprawa
Estragon jest uprawiany w dwóch formach – niemieckiej oraz rosyjskiej. U nas uprawia się estragon niemiecki, który charakteryzuje się ciemnozielonymi, gładkimi liśćmi i jest rozmnażany wyłącznie wegetatywnie (rzadko kwitnie, a nieliczne nasiona najczęściej nie dojrzewają).
Estragon dobrze rośnie na słonecznych, południowych stanowiskach. Preferuje gleby przewiewne, piaszczysto-gliniaste, próchnicze i wilgotne o odczynie zasadowym.
Sadzonki sadzi się na początku kwietnia w rzędy co 40-60 cm. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie, pielenie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami.
Bylica może być porażana przez rdzę estragonu i atakowana m.in. przez mszyce.
Zastosowanie
Bylina jest wykorzystywana przede wszystkim jako przyprawa. Dodaje się ją do kiszonych ogórków i kapusty, musztardy, octu ziołowego, drobiu, ryb, sałatek, zup i sosów. Jest polecana w diecie bezsolnej.
Uwaga! – odradza się stosowania jej w czasie ciąży i karmienia piersią!
Estragon wykazuje działanie lecznicze. Surowcem zielarskim bylicy estragon jest ziele oraz olejek (w którym są metylochawikol oraz estragol). Roślina zawiera w swoim składzie m.in. flawonoidy, karotenoidy, gorycze, garbniki, kumaryny i sole mineralne. Wspomaga ona układ pokarmowy poprzez pobudzanie wytwarzania żółci i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo oraz łagodnie moczopędnie.
Napary z bylicy estragonu poleca się spożywać przede wszystkim osobom starszym i dzieciom.
W kosmetyce, olejek z estragonu stosowany jest w perfumach.
Ciekawostki
Łacińska nazwa gatunkowa bylicy piołun – dracunculus – wzięła się prawdopodobnie od tego, że jej korzeń jest powyginany, co niektórym mogło przypominać węża – po łac. draco.
Wzmianki o bylicy piołun z Bliskiego Wschodu, mówią o jej wykorzystywaniu w kuchni arabskiej już w XI w., a jej ogromna popularność w Europie (szczególnie we Francji) przypada na wiek XV.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie: PantherMediaSeller, coramueller, bhofack2/Depositphotos, Stan Shebs/Wikipedia Commons, Lebensmittelfotos/Pixabay,