Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
10
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Te kuchenne przyprawy mają właściwości lecznicze

Doskonała kuchnia to aromatyczna kuchnia. Jednak poza doskonałym smakiem potraw warto wiedzieć jak zbawienny wpływ mogą mieć na nasz organizm dodawane przyprawy.

Mięta

Liście mięty pieprzowej od 2000 lat są wykorzystywane do łagodzenia bólu głowy oraz walki z problemami trawiennymi. Dzisiaj olejku miętowego używa się także do produkcji leków na katar oraz zespołu jelita drażliwego. Mięta to także doskonały składnik orzeźwiających napojów na upalne dni czy wyśmienity dodatek do deserów, np. musu czekoladowego.

Bazylia

Bazylia, często pojawia się w sztukach Szekspira jako lekarstwo na przeziębienie i bóle głowy. Ostatnie badania wykazały, że świeże liście poprawiają trawienie oraz zmniejszają poziom glukozy we krwi. Doskonale nadaje się jako przyprawa do makaronów, sałatek lub w formie pasty znanej jako pesto.

Szałwia

To przyprawa z regionów Morza Śródziemnego. Można ją spotkać w Dalmacji, Chorwacji oraz nad Adriatykiem gdzie dziko porasta skalne zbocza. Wyciąg z szałwii ma właściwości antyseptyczne, ściągające i lekko drażniące. Wykorzystuje się ją do produkcji leków na bólu gardła, podrażnienie jamy ustnej, także do skaleczeń i siniaków. Badania wykazały, że obniża poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę. Jej właściwości wpływają także na pracę mózgu poprawiając koncentrację, obniżając stres oraz zmniejszając poziom wyczerpania psychicznego. Szałwia jest dobra na bóle brzucha, biegunki, gazy, grypy i przeziębienia. Podkreśla smak drobiu, kiełbas oraz ryb, jednak trzeba zachować umiar w jej dozowaniu, ponieważ zbyt duża ilość może zepsuć smak potraw.

Koper

Starożytni Grecy jedli to aromatyczne zioło w celu zmniejszenia apetytu. Jednak dzisiaj jest ono uznawane za jedną z niewielu roślin w pełni przyswajanych przez organizm. Najsilniejsze właściwości lecznicze posiadają nasiona kopru. Zapobiega wzdęciom, zgadze, jest środkiem wspomagającym trawienie, działa rozkurczowo oraz oczyszczająco. Można go dodawać do potraw oraz pić w formie naparu.

Natka pietruszki


Natka pietruszki jest moczopędna dzięki czemu łagodzi dyskomfort napięcia przedmiesiączkowego, wzdęć oraz wspomóc dietę. Dodatkowo jest bogata w witaminę C, co czyni ją sojusznikiem w walce z przeziębieniem i grypą. Wykorzystywaną ją także do odświeżenia oddechu. Doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, zup i sałatek.

Tymianek

Doskonale pasuje do dań, które wymagają długiego gotowania. Długotrwała obróbka termiczna uwalnia pełnię aromatu, zatem doskonale nadaje się do wzbogacania smaku zup czy gulaszów. Badania wskazały, że liście tymianku mają właściwości antyseptyczne, a także mogą pomóc w leczeniu choroby wrzodowej. Napar z rumianku także zmniejsza ból gardła.

Estragon

Jest on szczególnie popularny we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosuje się go jako środek zastępujący sól (nadaje potrawom słonawy smak, a nie podnosi ciśnienia i nie wypłukuje soli mineralnych, tak jak to czyni sól kuchenna). Jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Zawiera także olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol, felandren), flawonoidy, fitosterole, garbniki i związek goryczowy. Polecany jest m.in. osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Nadaje się do przyprawiania sosów, warzyw, a także ryb i drobiu.

Źródło: IteZone sp. z o.o. Zdjęcie: Flora Dania


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu