TOP 7 najbardziej znanych i popularnych przypraw o właściwościach leczniczych
Mięta
Liście mięty pieprzowej od 2000 lat są wykorzystywane w kuchni i apteczce medycznej. ięta to także doskonały składnik orzeźwiających napojów na upalne dni czy wyśmienity dodatek do deserów, np. musu czekoladowego.
- Działa łagodząco na ból głowy.
- Jest stosowana do walki z problemami trawiennymi.
- Dzisiaj olejku miętowego używa się także do produkcji leków na katar oraz zespołu jelita drażliwego.
Bazylia
Bazylia, często pojawia się w sztukach Szekspira jako lekarstwo na wszelkie przeziębienia. W kuchni to doskonała przyprawa do makaronów, sałatek lub w formie pasty znanej jako pesto.
- Jest stosowana przy przeziębieniu i bólach głowy.
- Ostatnie badania wykazały, że świeże liście poprawiają trawienie oraz zmniejszają poziom glukozy we krwi.
Szałwia
Szałwia lekarska to przyprawa z regionów Morza Śródziemnego. Można ją spotkać w Dalmacji, Chorwacji oraz nad Adriatykiem gdzie dziko porasta skalne zbocza. Przyprawa ta podkreśla smak drobiu, kiełbas oraz ryb, jednak trzeba zachować umiar w jej dozowaniu, ponieważ zbyt duża ilość może zepsuć smak potraw.
- Wyciąg z szałwii ma właściwości antyseptyczne, ściągające i lekko drażniące.
- Wykorzystuje się ją do produkcji leków na bólu gardła, podrażnienie jamy ustnej, także do skaleczeń i siniaków.
- Badania wykazały, że obniża poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę.
- Jej właściwości wpływają także na pracę mózgu poprawiając koncentrację, obniżając stres oraz zmniejszając poziom wyczerpania psychicznego.
- Szałwia jest dobra na bóle brzucha, biegunki, gazy, grypy i przeziębienia.
Koper
Starożytni Grecy jedli koper w celu zmniejszenia apetytu. Jednak dzisiaj jest ono uznawane za jedną z niewielu roślin w pełni przyswajanych przez organizm. Najsilniejsze właściwości lecznicze posiadają nasiona kopru.
- Zapobiega wzdęciom, zgadze i jest środkiem wspomagającym trawienie.
- Działa rozkurczowo.
- Wykazuje lekkie działanie przeczyszczające.
Natka pietruszki
Natka pietruszki jest bardzo popularnym ziołem w kuchniach z całego świata. Doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, zup i sałatek.
- Pietruszka jest moczopędna (dzięki czemu łagodzi dyskomfort napięcia przedmiesiączkowego, wzdęć oraz wspomaga dietę).
- Jest bogata w witaminę C, co czyni ją sojusznikiem w walce z przeziębieniem i grypą.
- Wykorzystywaną ją także do odświeżenia oddechu np. po jedzeniu czosnku.
Tymianek
Tymianek doskonale pasuje do dań, które wymagają długiego gotowania. Długotrwała obróbka termiczna uwalnia pełnię aromatu, zatem doskonale nadaje się do wzbogacania smaku zup czy gulaszów.
- Badania wskazały, że liście tymianku mają właściwości antyseptyczne, a także mogą pomóc w leczeniu choroby wrzodowej.
- Napar z rumianku łagodzi i zmniejsza ból gardła.
Estragon
Bylica estragon jest szczególnie popularny we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosuje się go jako środek zastępujący sól do przyprawiania sosów, warzyw, ryb i drobiu. Nadaje potrawom słonawy smak – nie podnosi ciśnienia i nie wypłukuje soli mineralnych, tak jak to czyni sól kuchenna!
- Jest bogaty w witaminy A i C.
- Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie.
- Polecany jest m.in. osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.
Tekst: źródło - IteZone sp. z o.o., zdjęcie tytułowe: Flora Dania