Logo
Logo
14
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Te kuchenne przyprawy mają właściwości lecznicze

Doskonała kuchnia to aromatyczna kuchnia. Jednak poza doskonałym smakiem potraw warto wiedzieć jak zbawienny wpływ mogą mieć na nasz organizm dodawane przyprawy.

 

Mięta

Liście mięty pieprzowej od 2000 lat są wykorzystywane do łagodzenia bólu głowy oraz walki z problemami trawiennymi. Dzisiaj olejku miętowego używa się także do produkcji leków na katar oraz zespołu jelita drażliwego. Mięta to także doskonały składnik orzeźwiających napojów na upalne dni czy wyśmienity dodatek do deserów, np. musu czekoladowego.

Bazylia

Bazylia, często pojawia się w sztukach Szekspira jako lekarstwo na przeziębienie i bóle głowy. Ostatnie badania wykazały, że świeże liście poprawiają trawienie oraz zmniejszają poziom glukozy we krwi. Doskonale nadaje się jako przyprawa do makaronów, sałatek lub w formie pasty znanej jako pesto.

Szałwia

Szałwia lekarska to przyprawa z regionów Morza Śródziemnego. Można ją spotkać w Dalmacji, Chorwacji oraz nad Adriatykiem gdzie dziko porasta skalne zbocza. Wyciąg z szałwii ma właściwości antyseptyczne, ściągające i lekko drażniące. Wykorzystuje się ją do produkcji leków na bólu gardła, podrażnienie jamy ustnej, także do skaleczeń i siniaków. Badania wykazały, że obniża poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę. Jej właściwości wpływają także na pracę mózgu poprawiając koncentrację, obniżając stres oraz zmniejszając poziom wyczerpania psychicznego. Szałwia jest dobra na bóle brzucha, biegunki, gazy, grypy i przeziębienia. Podkreśla smak drobiu, kiełbas oraz ryb, jednak trzeba zachować umiar w jej dozowaniu, ponieważ zbyt duża ilość może zepsuć smak potraw.

Koper

Starożytni Grecy jedli koper w celu zmniejszenia apetytu. Jednak dzisiaj jest ono uznawane za jedną z niewielu roślin w pełni przyswajanych przez organizm. Najsilniejsze właściwości lecznicze posiadają nasiona kopru. Zapobiega wzdęciom, zgadze, jest środkiem wspomagającym trawienie, działa rozkurczowo oraz oczyszczająco. Można go dodawać do potraw oraz pić w formie naparu.

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest moczopędna dzięki czemu łagodzi dyskomfort napięcia przedmiesiączkowego, wzdęć oraz wspomóc dietę. Dodatkowo jest bogata w witaminę C, co czyni ją sojusznikiem w walce z przeziębieniem i grypą. Wykorzystywaną ją także do odświeżenia oddechu. Doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, zup i sałatek.

Tymianek

Tymianek doskonale pasuje do dań, które wymagają długiego gotowania. Długotrwała obróbka termiczna uwalnia pełnię aromatu, zatem doskonale nadaje się do wzbogacania smaku zup czy gulaszów. Badania wskazały, że liście tymianku mają właściwości antyseptyczne, a także mogą pomóc w leczeniu choroby wrzodowej. Napar z rumianku także zmniejsza ból gardła.

Estragon

Bylica estragon jest szczególnie popularny we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosuje się go jako środek zastępujący sól (nadaje potrawom słonawy smak, a nie podnosi ciśnienia i nie wypłukuje soli mineralnych, tak jak to czyni sól kuchenna). Jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Zawiera także olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol, felandren), flawonoidy, fitosterole, garbniki i związek goryczowy. Polecany jest m.in. osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Nadaje się do przyprawiania sosów, warzyw, a także ryb i drobiu.

Tekst: źródło - IteZone sp. z o.o., zdjęcie tytułowe: Flora Dania

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Nowe treści

 

Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Odpowiednio dbaj o rośliny domowe – skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania ich liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin.
Tydzień 4, Sentencja nr:5
Tydzień 4, Sentencja nr:5
Pod koniec stycznia wykonuje się bielenie pni drzew, gdy temperatura wzrośnie powyżej zera. Bielenie zapobiegnie pękaniu kory na skutek zmian temperatury oraz silnego nasłonecznienia, które są częste w późniejszych, zimowych miesiącach.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie i nie nawoźmy. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy. Jeśli jest możliwość, przenieśmy je w jak najwidniejsze miejsce.
Tydzień 4, Sentencja nr:3
Tydzień 4, Sentencja nr:3
Jeśli na Święta Bożego Narodzenia mieliśmy w domu choinkę w formie żywego drzewka z korzeniami, możemy zacząć proces przesadzania go do ogrodu. Nie można tego robić od razu, ale pomału, by roślina przystosowała się do nowych, surowych warunków.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca. Pamiętajmy, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne, dlatego formuje się je od czerwca do września.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2022
Zamów z darmową dostawą do domu!