Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
8
Do góry

Polecane rośliny do kuchni

Pytanie czytelnika: Mam niewielką kuchnię w bloku, ale jest widna - z oknem. Jestem pasjonatką zieleni i chciałabym udekorować pomieszczenie roślinami w doniczkach. Co polecacie?

Kuchnie ze względu na ograniczoną przestrzeń z reguły nie dają dużych możliwości aranżacji zieleni. Najwięcej roślin uprawia się na parapecie, czasem dodatkowe miejsce można zagospodarować na regale, lodówce czy na stole. Dobrym sposobem na dodatkową zieleń są także pojemniki wiszące, instalowane np.: przy ościeżnicy.

Trzeba jednocześnie pamiętać, że w kuchni wydzielane są szkodliwe związki. Oprócz tych pochodzących z farb i lakierów, dochodzą wyziewy z kuchenek. W dodatku na roślinach (tak jak na innych elementach) może pojawić się tłusty osad. Bardziej wrażliwe gatunki mogą sprawiać problemy.

roślina doniczkowa w kuchni fot. Flora Dania sałaty w doniczkach - uprawa w kuchni fot. Flora Dania
rośliny na lodówce fot. Flora Dania zioła w doniczkach w kuchni fot. Flora Dania

Rośliny do kuchni można podzielić na trzy grupy:

  • Gatunki jadalne – z reguły uprawia się je na parapecie. To warzywa (cebula, szczypior, pietruszka naciowa, rzeżucha (pieprzyca siewna) oraz zioła (głównie bazylia, rozmaryn, mięta, melisa, szałwia). W mniejszym zakresie na parapecie przygotowuje się rozsadę warzyw: np.: papryki i pomidorów, za to bardzo często wysiewa się nasiona na kiełki. W uprawie sezonowej czasem widuje się ozdobną paprykę karłową.

  • Gatunki dobroczynneoczyszczające powietrze – w szczególności zaleca się uprawiać mało wymagające: zielistkę Sternberga, sansewierię gwinejską i skrzydłokwiat. W czystszych, często wietrzonych kuchniach z regularnie używanym okapem, powinny poradzić sobie także nie mniej wartościowe paprocie (zwłaszcza popularny nefrolepis).

  • Gatunki typowo ozdobne – w kuchni uprawia się zwykle zieleń kwitnącą, która nie osiąga znacznych rozmiarów. To m.in. pierwiosnki, cyklamen perski, hipeastrum, fiołek afrykański, pelargonia (odstrasza muszki!), kalanchoe, pantofelnik i falenopsisy.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Floradania.dk


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu