Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
10
Okazje

Polecane rośliny do kuchni

Pytanie czytelnika: Mam niewielką kuchnię w bloku, ale jest widna - z oknem. Jestem pasjonatką zieleni i chciałabym udekorować pomieszczenie roślinami w doniczkach. Co polecacie?

 

Kuchnie ze względu na ograniczoną przestrzeń z reguły nie dają dużych możliwości aranżacji zieleni. Najwięcej roślin uprawia się na parapecie, czasem dodatkowe miejsce można zagospodarować na regale, lodówce czy na stole. Dobrym sposobem na dodatkową zieleń są także pojemniki wiszące, instalowane np.: przy ościeżnicy.

Trzeba jednocześnie pamiętać, że w kuchni wydzielane są szkodliwe związki. Oprócz tych pochodzących z farb i lakierów, dochodzą wyziewy z kuchenek. W dodatku na roślinach (tak jak na innych elementach) może pojawić się tłusty osad. Bardziej wrażliwe gatunki mogą sprawiać problemy.

roślina doniczkowa w kuchni fot. Flora Dania sałaty w doniczkach - uprawa w kuchni fot. Flora Dania
rośliny na lodówce fot. Flora Dania zioła w doniczkach w kuchni fot. Flora Dania

Rośliny do kuchni można podzielić na trzy grupy:

  • Gatunki jadalne – z reguły uprawia się je na parapecie. To warzywa (cebula, szczypior, pietruszka naciowa, rzeżucha (pieprzyca siewna) oraz zioła (głównie bazylia, rozmaryn, mięta, melisa, szałwia). W mniejszym zakresie na parapecie przygotowuje się rozsadę warzyw: np.: papryki i pomidorów, za to bardzo często wysiewa się nasiona na kiełki. W uprawie sezonowej czasem widuje się ozdobną paprykę karłową.

  • Gatunki dobroczynneoczyszczające powietrze – w szczególności zaleca się uprawiać mało wymagające: zielistkę Sternberga, sansewierię gwinejską i skrzydłokwiat. W czystszych, często wietrzonych kuchniach z regularnie używanym okapem, powinny poradzić sobie także nie mniej wartościowe paprocie (zwłaszcza popularny nefrolepis).

  • Gatunki typowo ozdobne – w kuchni uprawia się zwykle zieleń kwitnącą, która nie osiąga znacznych rozmiarów. To m.in. pierwiosnki, cyklamen perski, hipeastrum, fiołek afrykański, pelargonia (odstrasza muszki!), kalanchoe, pantofelnik i falenopsisy.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Floradania.dk

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Nowe treści

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 31, Sentencja nr:8
Tydzień 31, Sentencja nr:8
Zioła można zbierać przez cały sezon letni. Świeże zioła dają niepowtarzalny aromat i smak naszym potrawom, a ich nadmiar warto suszyć lub zamrażać.
Tydzień 31, Sentencja nr:7
Tydzień 31, Sentencja nr:7
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 31, Sentencja nr:6
Tydzień 31, Sentencja nr:6
Po zakończeniu zbioru truskawek porządkujemy grządki. Usuwamy chwasty, a jeśli rośliny zaatakowały choroby grzybowe, obcinamy liście na wysokości ok. 5 cm i dokładnie je wygrabiamy. Ważne jest też zasilenie truskawek nawozem azotowym.
Tydzień 31, Sentencja nr:4
Tydzień 31, Sentencja nr:4
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 31, Sentencja nr:1
Tydzień 31, Sentencja nr:1
Zaczynają kwitnąć posadzone wiosną rośliny cebulowe i bulwiaste, np. mieczyki, lilie i dalie. Większość z nich po ścięciu długo utrzymuje świeżość i doskonale nadaje się do wazonu.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu