Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
6
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Polecane rośliny do kuchni

Pytanie czytelnika: Mam niewielką kuchnię w bloku, ale jest widna - z oknem. Jestem pasjonatką zieleni i chciałabym udekorować pomieszczenie roślinami w doniczkach. Co polecacie?

Kuchnie ze względu na ograniczoną przestrzeń z reguły nie dają dużych możliwości aranżacji zieleni. Najwięcej roślin uprawia się na parapecie, czasem dodatkowe miejsce można zagospodarować na regale, lodówce czy na stole. Dobrym sposobem na dodatkową zieleń są także pojemniki wiszące, instalowane np.: przy ościeżnicy.

Trzeba jednocześnie pamiętać, że w kuchni wydzielane są szkodliwe związki. Oprócz tych pochodzących z farb i lakierów, dochodzą wyziewy z kuchenek. W dodatku na roślinach (tak jak na innych elementach) może pojawić się tłusty osad. Bardziej wrażliwe gatunki mogą sprawiać problemy.

roślina doniczkowa w kuchni fot. Flora Dania sałaty w doniczkach - uprawa w kuchni fot. Flora Dania
rośliny na lodówce fot. Flora Dania zioła w doniczkach w kuchni fot. Flora Dania

Rośliny do kuchni można podzielić na trzy grupy:

Gatunki jadalne – z reguły uprawia się je na parapecie. To warzywa (cebula, szczypior, pietruszka naciowa, rzeżucha (pieprzyca siewna) oraz zioła (głównie bazylia, rozmaryn, mięta, melisa, szałwia). W mniejszym zakresie na parapecie przygotowuje się rozsadę warzyw: np.: papryki i pomidorów, za to bardzo często wysiewa się nasiona na kiełki. W uprawie sezonowej czasem widuje się ozdobną paprykę karłową.

Gatunki dobroczynneoczyszczające powietrze – w szczególności zaleca się uprawiać mało wymagające: zielistkę Sternberga, sansewierię gwinejską i skrzydłokwiat. W czystszych, często wietrzonych kuchniach z regularnie używanym okapem, powinny poradzić sobie także nie mniej wartościowe paprocie (zwłaszcza popularny nefrolepis).


Gatunki typowo ozdobne – w kuchni uprawia się zwykle zieleń kwitnącą, która nie osiąga znacznych rozmiarów. To m.in. pierwiosnki, cyklamen perski, hipeastrum, fiołek afrykański, pelargonia (odstrasza muszki!), kalanchoe, pantofelnik i falenopsisy.


Dowiedz się więcej o uprawie domowych roślin doniczkowych


Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Flora Dania

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu