Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
8
Do góry

Polecane rośliny do kuchni

Pytanie czytelnika: Mam niewielką kuchnię w bloku, ale jest widna - z oknem. Jestem pasjonatką zieleni i chciałabym udekorować pomieszczenie roślinami w doniczkach. Co polecacie?

Kuchnie ze względu na ograniczoną przestrzeń z reguły nie dają dużych możliwości aranżacji zieleni. Najwięcej roślin uprawia się na parapecie, czasem dodatkowe miejsce można zagospodarować na regale, lodówce czy na stole. Dobrym sposobem na dodatkową zieleń są także pojemniki wiszące, instalowane np.: przy ościeżnicy.

Trzeba jednocześnie pamiętać, że w kuchni wydzielane są szkodliwe związki. Oprócz tych pochodzących z farb i lakierów, dochodzą wyziewy z kuchenek. W dodatku na roślinach (tak jak na innych elementach) może pojawić się tłusty osad. Bardziej wrażliwe gatunki mogą sprawiać problemy.

roślina doniczkowa w kuchni fot. Flora Dania sałaty w doniczkach - uprawa w kuchni fot. Flora Dania
rośliny na lodówce fot. Flora Dania zioła w doniczkach w kuchni fot. Flora Dania

Rośliny do kuchni można podzielić na trzy grupy:

  • Gatunki jadalne – z reguły uprawia się je na parapecie. To warzywa (cebula, szczypior, pietruszka naciowa, rzeżucha (pieprzyca siewna) oraz zioła (głównie bazylia, rozmaryn, mięta, melisa, szałwia). W mniejszym zakresie na parapecie przygotowuje się rozsadę warzyw: np.: papryki i pomidorów, za to bardzo często wysiewa się nasiona na kiełki. W uprawie sezonowej czasem widuje się ozdobną paprykę karłową.

  • Gatunki dobroczynneoczyszczające powietrze – w szczególności zaleca się uprawiać mało wymagające: zielistkę Sternberga, sansewierię gwinejską i skrzydłokwiat. W czystszych, często wietrzonych kuchniach z regularnie używanym okapem, powinny poradzić sobie także nie mniej wartościowe paprocie (zwłaszcza popularny nefrolepis).

  • Gatunki typowo ozdobne – w kuchni uprawia się zwykle zieleń kwitnącą, która nie osiąga znacznych rozmiarów. To m.in. pierwiosnki, cyklamen perski, hipeastrum, fiołek afrykański, pelargonia (odstrasza muszki!), kalanchoe, pantofelnik i falenopsisy.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Floradania.dk


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
TRAWNIK
Na czasie
TRAWNIK
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się...
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 14, Sentencja nr:1
Tydzień 14, Sentencja nr:1
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Twoja strona ogrodu