Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
87
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Papryczka ozdobna (jadalna) - uprawa w doniczce

Doniczkowe mini papryczki to kolorowe i jadalne ozdoby... nie tylko kuchennego blatu. Mogą także doskonale zastąpić typowe rośliny doniczkowe i stać się nietypowym – "pikantnym prezentem".

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Ozdobna papryczka = jadalna papryczka

Papryka roczna (Capsicum annuum) znana jest także jako pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański – jednak my (parapetowi ogrodnicy) nazywamy ją po prostu papryką ozdobną. Jest ona karłową odmianą dobrze nam znanej jadalnej papryki słodkiej i chilli. Można je uprawiać z nasion lub kupić już owocujące okazy.

ozdobne mini papryki
fot. Flora Dania
Papryczki ozdobne kwitną i jednocześnie owocują nawet kilka miesięcy. Jeśli chcesz aby owoce były kolorowe – wystaw roślinę na taras i podlewaj codziennie!

Jadalne i ozdobne papryczki: Owoce zamiast kwiatów

Domowa papryczka pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki, skąd została przywieziona do Europy przez portugalskich żeglarzy w XV wieku. Szybko zdobyła popularność i już 100 lat później w Hiszpanii i we Włoszech ozdobne małe papryczki były uprawiane jako rośliny doniczkowe, zdobiące okna domów.

Choć mają małe niepozorne białe kwiaty i mało dekoracyjne ciemnozielone liście, to ich prawdziwą ozdobą są drobne ale bardzo liczne owoce. Mają błyszczącą skórkę i różne kolory – w miarę dojrzewania zmieniają kolory (w zależności od odmiany) - od kremowobiałego, poprzez żółty, pomarańczowy, czerwony, na fioletowym kończąc. Dodatkowo mają także różne kształty – kuliste, walcowate lub najbardziej popularne – spiczaste.

Najpopularniejsze odmiany to: 'Christmas Greeting' oraz 'Fiesta' – tworząca spiczaste papryczki, zmieniających barwę w trakcie dojrzewania. Dojrzewają jesienią i zimą, dlatego w Ameryce Północnej bywają czasem nazywane pieprzem lub papryczką Bożonarodzeniową. W Polsce nie zyskały jeszcze popularności jako świąteczne rośliny i zwykle pojawiają się w sprzedaży dopiero od lutego (już w pełni owocowania). Mogą być pikantnym prezentem na Walentynki.


Piekło w gębie: Jadalne ale... OSTRE!!!

Owoce ozdobnych papryczek są jadalne... ale bardzo ostre, gdyż zawierają dużo kapsaicyny – alkaloidu odpowiedzialnego za piekący smak w ustach. Łacińska nazwa papryki – Capsicum pochodzi od greckiego słowa – kapto (gryźć). Kapsaicyna w bardzo dużym stężeniu może być groźna, używana jest jako środek do samoobrony (gaz pieprzowy).

Może podrażniać przewód pokarmowy, a także wywołać alergie, dlatego papryczki nigdy nie powinny znaleźć się w rękach dzieci! Warto także dodać, że wszystkie jej zielone części są trujące! Pamiętajmy, że rośliny te pełnią przede wszystkim funkcję ozdobną – jeśli zależy nam na pikantnych papryczkach do jedzenia najlepiej kupić doniczkowe chili (uprawia się je tak samo).

solanum roślina trująca to nie jest papryczka
psianka (Solanum) owoce trujące
jadalne ozdobne papryczki
papryczka (Capsicum) owoce jadalne
Zanim spróbujesz owoce - sprawdź nazwę rośliny znajdującą się na doniczce: Capsicum – jadalne, Solanum – trujące!

Jadalna Capsicum i trujące Solanum

Papryczki (Capsicum) należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae), podobnie jak ziemniaki, pomidory, bakłażany oraz bardzo podobne do papryczek - psianki paprykowe (Solanum pseudocapsicum). Mają one kuliste, drobne i kolorowe owoce, które są bardzo trujące, gdyż zawierają niebezpieczną dla człowieka solaninę (znajduje się ona także w zielonych ziemniakach i niedojrzałych pomidorach). Może spowodować poważne zatrucie pokarmowe.

Uprawa na parapecie: Krok po kroku - jak pielęgnować papryczkę?

1. Wybierz roślinę dobrze rozkrzewioną z dużą liczbą owoców. Liście powinny być żywo zielone i nie powinny więdnąć.

   
  pielęgnacja ozdobnej papryczki
   

2. Ustaw ją w jasnym, słonecznym i przewiewnym miejscu. Słońce jest konieczne do dojrzewania owoców – rośliny wymagają kilkugodzinnego, intensywnego nasłonecznienia dziennie!. W zimie temperatura nie może być niższa niż 13 stopni, ani wyższa niż 21). Latem można ją wystawić na zewnątrz (sprzyja to zapylaniu kwiatów). Gdy ma za gorąco – liście więdną i opadają.


3. Podlewaj umiarkowanie i często, tak aby ziemia w doniczce była stale lekko wilgotna, ale nie mokra – woda nie może zalegać w podstawce! Na niedobór wilgoci reaguje zrzucaniem kwiatów i owoców, gdy stoi w wodzie szybko gniją jej korzenie.

4. Od początku kwitnienia (przez cały czas owocowania) zasilaj raz na tydzień nawozem uniwersalnym lu nawozem do pomidorów.

5. Po zakończeniu owocowania papryczkę wyrzucamy (w uprawie jest traktowana jako roślina jednoroczna, w naturze jest rośliną wieloletnią). Przed wyrzuceniem, z owoców pobieramy nasiona. Wysiewamy w marcu do skrzynek lub wielodoniczek. Zaczną kiełkować po 2-3 tygodniach w temperaturze około 18-25 stopni, a rośliny zaczną owocować 3-4 miesiące od siewu.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Flora Dania

Artykuł ukazał się w magazynie Czas na Wnętrze www.czasnawnetrze.pl
logo czasnawnetrze

 


Warto przeczytać

Komentarze

Gość

25-08-2019 15:02

sprobuje ją przezimowac do wiosny,zobaczymy co bedzie na wiosne...

Gość Piotr

04-08-2019 11:05

Można je zimować. Mnie się udało i w II roku owocują jeszcze lepiej. Trzeba tylko umiarkowanie podlewać. Jesienią usunąć pozostałości liści i owoców. Wiosna dość mocno przyciąć.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu