Logo
Logo

Majeranek ogrodowy / Lebiodka majeranek (Majorana hortensis)

Majeranek ogrodowy / Lebiodka majeranek (Majorana hortensis) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna, bogata w wapń
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: wargowe, pojedyncze, drobne
  • Odczyn gleby: lekko zasadowa
  • Owoce: rozłupnia
  • Pokrój: wzniesiony, krzaczkowaty
  • Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
  • Zapach: kwiaty, liście
  • Wysokość: 40 cm
  • Okres kwitnienia: VI, VII
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, w grupie, ogrody przydomowe, małe ogrody, pojemniki, balkony, roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Majeranek ogrodowy lub lebiodka majeranek (Majorana hortensis) to zioło należące do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). W naturze występuje w obszarze basenu Morza Śródziemnomorskiego. W Europie jest rośliną powszechną w uprawie.

    To bylina, która w polskich warunkach klimatycznych jest uprawiana jako roślina jednoroczna. Dorasta do wysokości 40 cm. Ma wzniesione, silnie rozgałęzione łodygi, w dolnej części drewniejące. Jest gęsto ulistniony. Drobne owalne listki pokryte są gęstym owłosieniem (gruczołkami olejkowymi), przez co wydają się niebiesko lub biało zielone. Cała roślina odznacza się silnym aromatem

    Majeranek ogrodowy kwitnie w lecie, w lipcu i sierpniu. Pojedyncze, grzbieciste kwiaty barwy białej skupione są w gęsto zbite, groniaste kwiatostany, zebrane na szczytach pędów. Należy do cennych roślin miododajnych. Owocem jest rozłupnia.

    Wymagani i uprawa

    Majeranek ogrodowy lubi stanowisko ciepłe i słoneczne. Ma duże wymagania i gleba pod jego uprawę powinna być żyzna, przepuszczalna, zasobna w wapń (lekko zasadowa) i stale dostatecznie wilgotna. Nie jest w pełni mrozoodporny (roślina strefy 7-9), ale można próbować jego wieloletniej uprawy w najcieplejszych regionach Polski. 

    Rośnie dość wolno, dlatego ważne jest regularne odchwaszczanie i spulchnianie ziemi. Powinniśmy umiarkowanie podlewać roślinę, szczególnie w trakcie upalnych dni.

    Roślinę rozmnaża się z nasion. Wysiewa się je do inspektu w kwietniu, a od połowy maja wysadza do gruntu lub doniczek.

    Zbiór majeranku wykonujemy przed kwitnieniem, 2-3 razy w ciągu roku.

    Zastosowanie

    Majeranek ogrodowy to znana roślina zarówno przyprawowa jak i lecznicza. W kuchni wykorzystujemy jego suszone ziele przede wszystkim do mięs i zup. Świeże liście mogą być składnikiem zalew i likierów.

    Surowcem zielarskim jest ziele i olejek majerankowy. Majeranek ogrodowy ma działanie ściągające, przeciwzapalne, dezynfekujące (bakteriobójcze) ale też uspakajające, rozkurczowe, moczopędne, napotne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (poprawia trawienie) i jest stosowane przy zaparciach.

    Ciekawostki

    W niektórych regionach można natknąć się na ciekawe nazwy majeranku: majeran, majoran ogrodowy, kiełbaśnik czy kołdunowe ziele. Był jednym z pierwszych "obcych" ziół stosowanych w Polsce i można znaleźć go w wielu staropolskich przepisach kulinarnych. Wchodzi w skład znanej mieszanki przyprawowej o nazwie "zioła prowansalskie".

    Często mylona z majerankiem jest lebiodka pospolita czyli oregano (Origanum vulgare). Jest czasem nazywana dzikim majerankiem i nawet synonim jej nazwy łacińskiej to Origanum majorana.

    W starożytności (szczególnie Egipcjanie) stosowali go wyłącznie jako roślinę leczniczą i kosmetyczną. Był elementem różnych obrzędów, składnikem maści i pachnideł.

    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Forest & Kim Starr/CC BY 3.0/Link

    Autor
    Majeranek ogrodowy / Lebiodka majeranek
    Majeranek ogrodowy / Lebiodka majeranek
    Katarzyna Jeziorska

    Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (7)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl