Ogród pełen aromatów, czyli uprawa ziół jednorocznych i wieloletnich
W ogrodzie można uprawiać wiele ziół, które można wykorzystać, jako dodatek do potraw lub w celach leczniczych. Ich uprawa nie jest bardzo trudna, a rośliny szybko się rozrastają, dostarczając świeżych liści i kwiatów. Warto wiedzieć, że:
- Zioła można uprawiać z nasion, co tyczy się to głównie ziół jednorocznych, lub sadzonek w przypadku ziół wieloletnich. Oba sposoby są dobre, aby uzyskać piękne i zdrowe rośliny.
- Większość ziół wymaga żyznej lub średnio żyznej, przepuszczalnej gleby, którą zaleca się wzbogacić naturalnym nawozem np. kompostem, przed ich sadzeniem.
- Trzeba również dbać o odpowiednie nawilżenie podłoża, a zioła najlepiej podlewać niezbyt obficie, a często, starając się nie zmoczyć nadmiernie liści.
- Cięcie ziół lub zbiór ich korzeni przeprowadza się w różnych terminach, co jest zależne od poszczególnych gatunków i surowców jakie z nich pozyskujemy. Dowiedz się więcej, o zbiorze ziół z tego artykułu: Kiedy zbierać zioła, były najbardziej aromatyczne?
Zioła jednoroczne – TOP 10
- Pietruszka naciowa – jedno z podstawowych ziół, które ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
- Majeranek ogrodowy – używany w tradycyjnej, polskiej kuchni zarówno do sosów, jak i marynat, czy zup. Bardzo aromatyczna, a dodatkowo świetnie reaguje na suszenie i mrożenie.
- Cząber ogrodowy – ma charakterystyczny, lekko pieprzowy smak i dobrze oddziałuje na układ pokarmowy, niwelując wzdęcia. Często stosowany jest do potraw wzdymających i ciężkostrawnych.
- Bazylia pospolita – jedna z najchętniej uprawianych roślin w ogródkach i na parapetach. Nadaje daniom niesamowitego aromatu. Dodatkowo pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i nerwowego. Bardzo szybko się rozrasta i ma małe wymagania uprawowe.
- Kolendra siewna – naturalnie reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi, a spożywana regularnie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dość wolno rośnie i wysiana latem jest dopiero latem gotowa do zbiorów.
- Koper ogrodowy – bardzo popularny dodatek do sosów, zup i ziemniaków, który nadaje daniom ciekawego smaku. Zawarte w nim silne olejki eteryczne wspomagają pracę jelit. Nie nadaje się do suszenia, ale świetnie znosi mrożenie, nie tracąc ani swego smaku, ani wartości odżywczych.
- Rumianek pospolity – popularna roślina lecznicza, z której można przygotowywać napary i nalewki. Rumianek ma bardzo szerokie zastosowanie i pomaga m.in. zredukować stres i zwalczyć dolegliwości układu pokarmowego
- Ogórecznik lekarski – bardzo szybko rośnie i ładnie kwitnie. Działa przeciwzapalnie i osłaniająco błony śluzowe, więc świetnie sprawdza się podczas różnego rodzaju infekcjach.
- Rzeżucha, pieprzyca siewna – znana bardziej w postaci kiełków, może być również uprawiana jako większa roślina. Zioło to rośnie niezwykle szybko i zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek i sałatek.
- Trybuła ogrodowa – roślina o szybkim wzroście i uroczych, białych kwiatkach zebranych w niewielkie baldachimy. Pobudza układ odpornościowy, a zastosowana miejscowo łagodzi zmiany skórne.
Zioła wieloletnie – TOP 10
- Tymianek pospolity – działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, poprawia trawienie. Liście i kwiaty stosuje się jako dodatek do olejów, a liście do mięs, wędlin i marynat.
- Lubczyk ogrodowy – ma działanie moczopędne i wspiera układ moczowy. Idealny do zup, sosów i marynat. Rośnie do 2. m i szeroko się rozrasta, wiec wymaga dużo miejsca.
- Lebiodka pospolita, oregano – delikatny, ciekawy smak znany przede wszystkim z kuchni włoskiej. Poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie antybakteryjnie. Działa uspokajająco i zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
- Rozmaryn lekarski – naturalnie i łagodnie reguluje ciśnienie krwi oraz poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Wspaniały dodatek do mięs.
- Kminek zwyczajny – bardzo popularna przyprawa, która może być dodatkiem właściwie do wszystkich dań kuchni polskiej. Łagodzi problemy gastryczne.
- Mięta – większość gatunków i odmian mięty jest bardzo łatwa w uprawie. To rośliny idealne jako dodatek do napojów i deserów oraz w formie naparów. Najbardziej znana mięta pieprzowa jest znana z tego, że działa rozkurczowo i poprawia perystaltykę jelit, pomaga na wzdęcia.
- Melisa lekarska – znana z działania uspokajającego. Bardzo ciekawy smak i lekko cytrynowy aromat.
- Estragon – bardzo aromatyczna przyprawa, idealna do marynat i mięs. Estragon działa przeciwzapalnie i zmniejsza dolegliwości układu pokarmowego.
- Szałwia lekarska – szerokie zastosowanie kulinarne i lecznicze. Płukanie jamy ustnej naparem z szałwii pomaga zwalczyć stan zapalny i zmniejsza ból gardła.
- Dziurawiec zwyczajny – stosowany w formie okładów na rany oraz jako napary, wspomagające pracę wątroby. Mało wymagający w uprawie, najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych.
Tekst: G.T., zdjęcie tytułowe: cherryandbees / AdobeStock