Logo
Logo

Uprawa rzeżuchy: kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta Wielkanocne?

Wielkanocny stół byłby pusty, gdyby nie znalazła się na nim łączka z zielonej rzeżuchy. Lekko pikantne kiełki są pełne smaku i zdrowia. Oczywiście rzeżuchę możesz z łatwością kupić w każdym sklepie spożywczym, ale smak własnoręcznie wyhodowanych kiełków bije te sklepowe na głowę! Bardzo łatwo możesz przygotować zieloną łączkę w domu.
Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki, ale praktyczny poradnik, z którego dowiesz się, jak i kiedy wysiewać nasiona rzeżuchy, by wykiełkowała i wyrosła na Święta Wielkanocne.

Streszczenie artykułu
Rzeżucha, znana również jako pieprzyca siewna, jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych, cenioną za jej lecznicze właściwości i pikantny smak kiełków. Tradycyjnie uprawiana na Wielkanoc, symbolizuje wiosenną zieleń i odrodzenie przyrody. Aby rzeżucha zdobiła wielkanocny stół, należy ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Uprawa rzeżuchy jest prosta i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, a kiełki można dodawać do różnych potraw, oferując bogactwo witamin i minerałów. W artykule przedstawiono łatwy w realizacji, pięciostopniowy przewodnik po uprawie rzeżuchy, począwszy od zakupu nasion, poprzez wybór odpowiedniego pojemnika, wysiew nasion, aż po zapewnienie optymalnych warunków dla kiełkowania i wzrostu roślin.
Spis treści
Jak posiać rzeżuchę na święta wielkanocne i dlaczego warto to robić częściej? Rzeżucha na Wielkanoc - skąd wzięła się ta tradycja? Dlaczego warto jeść rzeżuchę? Kiedy posiać rzeżuchę na Wielkanoc i jak o nią dbać? Jakie nasiona rzeżuchy idealnie nadają się do wysiewania w domu? Jak zrobić Wielkanocne jajo z rzeżuchy? Obejrzyj film!

Kiedy wysiać rzeżuchę, żeby urosła na Wielkanoc i co z nią zrobić po świątach?

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie, gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze. Symbolizuje ona wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

Jeśli chcesz, aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują, aby wykiełkować, a kiełki by dostatecznie wyrosnąć.


Wirtualna Polska / YouTube


 

Rzeżucha to roślinny symbol Świąt Wielkanocnych

Dziś rzeżucha jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję.

To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw. Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin!

Kiełkująca rzeżucha Fot. Stefan Schweihofer/Pixabay

Rzeżucha wysiana na wilgotnej wacie urośnie w 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekorację stołu.

Czy rośliny przetrwają wakacje bez Ciebie? Tak, dzięki tym urządzeniom do automatycznego podlewania
Przeczytaj także
Czy rośliny przetrwają wakacje bez Ciebie? Tak, dzięki tym urządzeniom do automatycznego podlewania

Rzeżucha w kuchni

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa i wykorzystywać do przyrządzania farszu, np. do pieczonych ziemniaków.

Właściwości lecznicze rzeżuchy

  • Źródło witamin: A, B, C, K
  • Źródło soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu
  • Pobudza apetyt i trawienie
  • Wzmacniają skórę i paznokcie

Rzeżucha kiełkująca na wacie Fot. Katrin Gilger/Foter ↓

Łatwa uprawa rzeżuchy w 5 krokach

Rzeżucha to roślina, której uprawa nie przysporzy trudności nawet ogrodniczym żółtodziobom! Trudno, aby się nie udała, jednak warto pamiętać o kilku zasadach uprawy. Oto one:

Krok 1 Kup nasiona
Przed Wielkanocą nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz w sklepie spożywczym. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Kupuj tylko zapakowane nasiona w papierowych torebkach, z podanym numerem partii nasion. Masz wtedy pewność, że są one dobrej jakości i mają dużą siłę kiełkowania.

Krok 2 Wybierz pojemnik
Pojemnik do wysiania nasion rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wyłóż watą lub ligniną. Zwilż podłoże wodą tak, aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.

Krok 3 Wysiej nasiona
Nasiona rzeżuchy wysiej gęsto, ale tak aby nie zachodziły na siebie, ponieważ te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Rozsyp je równomiernie, aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilż wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nie będą się przemieszczać.

Polecany produkt
6,99 PLN
Rzeżucha (Lepidium sativum) odmiana 'Krause Kresse' ma wyjątkowo szybki wzrost! Jest idealna do jajek, sałatek, kanapek i dekoracji dań.
Zobacz ten produkt w naszym sklepie

Krok 4 Temperatura, światło i podlewanie
Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22°C. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą ustaw w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewaj codziennie; w taki sposób, aby wata lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej rób to za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci. Na suchym podłożu szybko zaczyna zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami możesz przykryć folią spożywczą (zrób w niej kilka otworów, aby roślinki się nie zaparzyły). Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia rzeżuchy. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej, ale za to nie gnije – jeśli zapewnisz jej odpowiednią ilość wody.

Krok 5 Kiełkowanie
Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach (pojawią się małe kiełki), a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm roślin możesz ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) przechowuj w lodówce, nie dłużej niż dobę.

Obejrzyj FILM: Jak zrobić Wielkanocne jajo z rzeżuchy

Źródło: Twoje DIY/Youtube


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: Katrin Gilger/CC BY-SA/Foter.com, zdjęcia tytułowe: agneskantaruk / Depositphotos oraz Ulrike Leone, Sandra Franck, Wolfgang Eckert/Pixabay

FAQ Pytania i odpowiedzi
  • Co symbolizuje rzeżucha na wielkanocnym stole?

    Symbolizuje wiosenną zieleń i odrodzenie przyrody po zimie.
  • Kiedy należy wysiać rzeżuchę, aby zdobiła stół na Wielkanoc?

    Należy ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami.
  • Jakie są właściwości lecznicze rzeżuchy?

    Rzeżucha jest źródłem witamin A, B, C, K, soli mineralnych, pobudza apetyt i trawienie, wzmacnia skórę i paznokcie.
  • Jakie są kroki uprawy rzeżuchy w domu?

    Kup nasiona, wybierz pojemnik, wysiej nasiona, zapewnij optymalną temperaturę, światło i podlewanie, obserwuj kiełkowanie.
  • Jakie potrawy można wzbogacić dodając kiełki rzeżuchy?

    Kiełki rzeżuchy można dodawać do kanapek, potraw z jaj, ryb, mięsa oraz używać do przyrządzania farszu.
  • Czytaj więcej Czytaj mniej
Autor
Uprawa rzeżuchy: kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta Wielkanocne?
Uprawa rzeżuchy: kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta Wielkanocne?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Więcej na ten temat
Zwiń Pokaż więcej (3)
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

Gość K

02-04-2020 08:32

Rzeżucha polecam bardzo fajna ma witaminy A B C i K 👍🤩

Gość MikroAnia

04-03-2020 12:56

Ja zamiast kiełków wolę mikrolistki! To takie większe listki, coś pośredniego pomiędzy rukolą (wielkością liścia) a kiełkami :) Spróbujcie

Gość Zofia

03-03-2020 06:43

A ja wysiewam rzeżuchę kilka razy w roku. Uprawiamy kiełki non stop, bo to bomba witaminowa. Rzeżucha należy do naszych ulubionych, bo świetnie nadaje się na kanapki. Zachęcam Was do jedzenia kiełków rzeżuchy nie tylko od Święta, ale codziennie!!!

Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl