Logo
Logo
29
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą – pyszny obiad "na po Świętach"

Świeże ziele rzeżuchy to bogate źródło witamin i minerałów. W domach najczęściej wysiewamy ją wczesną wiosną, na tydzień przed Wielkanocą. Nasiona na wacie kiełkują bardzo szybko. Po świętach warto sięgnąć po nożyczki i zrobić z niej pożytek, np. dodać do farszu i przyrządzić ziemniaki faszerowane rzeżuchą.

 

Rzeżuchę ogrodową (Lepidium sativum) jemy zwykle na surowo, jako dodatek do sałatek czy twarożku. Pobudza apetyt i trawienie oraz wzmacnia skórę i paznokcie. Dlatego warto ją spożywać przez cały rok. Ponieważ jej smak jest dość intensywny, można go złagodzić mieszając z innymi składnikami. Jest smaczna nawet po obróbce termicznej. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie jej z liśćmi rzodkiewki i sałaty.

Co zawiera rzeżucha

  • witaminy (C, B, E, K);
  • sole mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, jod);
  • beta-karoten.

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ziemniaki faszerowane rzeżuchą

  • Ugotować ziemniaki w mundurkach i dobrze je ostudzić, po czym obrać ze skórki.
  • Przekroić każdy ziemniak na pół i wydrążyć w nim dołek.
  • W małym garnuszku w niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować ściętą nożyczkami rzeżuchę, liście rzodkiewki i sałatę.
  • Zieleninę zmiksować, dodając kawałeczki ziemniaków, jakie zostały po ich wydrążaniu.
  • Doprawić łyżką śmietany, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Pod koniec miksowania wsypać do zielonej masy garstkę ziaren słonecznika.
  • Połówki ziemniaków napełnione farszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  • Resztę farszu umieścić między ziemniakami.
  • Na wierzchu położyć kilka grudek masła.
  • Wstawić formę do piekarnika nastawionego na 170°C na 45 minut.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

Powiązane artykuły
Warto przeczytać
RENOWACJA
Na czasie
RENOWACJA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Czas zainteresować się ozdobnymi roślinami jednorocznymi: na miejsce stałe siejemy rośliny odporne na chłód, a w szklarni rośliny wrażliwe (petunia, niecierpek).
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Możemy dzielić i przesadzać byliny rabatowe, których okres kwitnienia przypada na lato i jesień (funkie, rojniki, rozchodniki).
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Usuwamy pędy róż uszkodzone podczas zimy. Oprócz tego skracamy o 1/3 stare pędy, a u odmian wielkokwiatowych usuwamy także pędy słabe i rosnące w niewłaściwym kierunku.
 
Twoja strona ogrodu