Rzeżuchę ogrodową (Lepidium sativum) jemy zwykle na surowo, jako dodatek do sałatek czy twarożku. Pobudza apetyt i trawienie oraz wzmacnia skórę i paznokcie. Dlatego warto ją spożywać przez cały rok. Ponieważ jej smak jest dość intensywny, można go złagodzić mieszając z innymi składnikami. Jest smaczna nawet po obróbce termicznej. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie jej z liśćmi rzodkiewki i sałaty.
Co zawiera rzeżucha
- witaminy (C, B, E, K);
- sole mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, jod);
- beta-karoten.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na ziemniaki faszerowane rzeżuchą
- Ugotować ziemniaki w mundurkach i dobrze je ostudzić, po czym obrać ze skórki.
- Przekroić każdy ziemniak na pół i wydrążyć w nim dołek.
- W małym garnuszku w niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować ściętą nożyczkami rzeżuchę, liście rzodkiewki i sałatę.
- Zieleninę zmiksować, dodając kawałeczki ziemniaków, jakie zostały po ich wydrążaniu.
- Doprawić łyżką śmietany, pieprzem i szczyptą cukru.
- Pod koniec miksowania wsypać do zielonej masy garstkę ziaren słonecznika.
- Połówki ziemniaków napełnione farszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- Resztę farszu umieścić między ziemniakami.
- Na wierzchu położyć kilka grudek masła.
- Wstawić formę do piekarnika nastawionego na 170°C na 45 minut.
Tekst i zdjęcia tytułowe: Barbara Walicka, MaRoPictures / Depositphotos