Logo
Logo
29
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą – pyszny obiad "na po Świętach"

Świeże ziele rzeżuchy to bogate źródło witamin i minerałów. W domach najczęściej wysiewamy ją wczesną wiosną, na tydzień przed Wielkanocą. Nasiona na wacie kiełkują bardzo szybko. Po świętach warto sięgnąć po nożyczki i zrobić z niej pożytek, np. dodać do farszu i przyrządzić ziemniaki faszerowane rzeżuchą.

 

Rzeżuchę ogrodową (Lepidium sativum) jemy zwykle na surowo, jako dodatek do sałatek czy twarożku. Pobudza apetyt i trawienie oraz wzmacnia skórę i paznokcie. Dlatego warto ją spożywać przez cały rok. Ponieważ jej smak jest dość intensywny, można go złagodzić mieszając z innymi składnikami. Jest smaczna nawet po obróbce termicznej. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie jej z liśćmi rzodkiewki i sałaty.

Co zawiera rzeżucha

  • witaminy (C, B, E, K);
  • sole mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, jod);
  • beta-karoten.

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ziemniaki faszerowane rzeżuchą

  • Ugotować ziemniaki w mundurkach i dobrze je ostudzić, po czym obrać ze skórki.
  • Przekroić każdy ziemniak na pół i wydrążyć w nim dołek.
  • W małym garnuszku w niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować ściętą nożyczkami rzeżuchę, liście rzodkiewki i sałatę.
  • Zieleninę zmiksować, dodając kawałeczki ziemniaków, jakie zostały po ich wydrążaniu.
  • Doprawić łyżką śmietany, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Pod koniec miksowania wsypać do zielonej masy garstkę ziaren słonecznika.
  • Połówki ziemniaków napełnione farszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  • Resztę farszu umieścić między ziemniakami.
  • Na wierzchu położyć kilka grudek masła.
  • Wstawić formę do piekarnika nastawionego na 170°C na 45 minut.


Tekst i zdjęcia tytułowe: Barbara Walicka, MaRoPictures / Depositphotos

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu