Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
29
Do góry

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą

Świeże ziele rzeżuchy to bogate źródło witamin i minerałów. W domach najczęściej wysiewamy ją wczesną wiosną, na tydzień przed Wielkanocą. Nasiona na wacie kiełkują bardzo szybko. Po świętach warto sięgnąć po nożyczki i zrobić z niej pożytek, np. dodać do farszu i przyrządzić ziemniaki faszerowane rzeżuchą.

Rzeżuchę ogrodową (Lepidium sativum) jemy zwykle na surowo, jako dodatek do sałatek czy twarożku. Pobudza apetyt i trawienie oraz wzmacnia skórę i paznokcie. Dlatego warto ją spożywać przez cały rok. Ponieważ jej smak jest dość intensywny, można go złagodzić mieszając z innymi składnikami. Jest smaczna nawet po obróbce termicznej. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie jej z liśćmi rzodkiewki i sałaty.

Co zawiera rzeżucha

  • witaminy (C, B, E, K);
  • sole mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, jod);
  • beta-karoten.

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą krok po kroku

Fot. Barbara Walicka


Przepis na ziemniaki faszerowane rzeżuchą

  • Ugotować ziemniaki w mundurkach i dobrze je ostudzić, po czym obrać ze skórki.
  • Przekroić każdy ziemniak na pół i wydrążyć w nim dołek.
  • W małym garnuszku w niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować ściętą nożyczkami rzeżuchę, liście rzodkiewki i sałatę.
  • Zieleninę zmiksować, dodając kawałeczki ziemniaków, jakie zostały po ich wydrążaniu.
  • Doprawić łyżką śmietany, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Pod koniec miksowania wsypać do zielonej masy garstkę ziaren słonecznika.
  • Połówki ziemniaków napełnione farszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  • Resztę farszu umieścić między ziemniakami.
  • Na wierzchu położyć kilka grudek masła.
  • Wstawić formę do piekarnika nastawionego na 170°C na 45 minut.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu