Logo
Logo
29
Do góry

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą

Świeże ziele rzeżuchy to bogate źródło witamin i minerałów. W domach najczęściej wysiewamy ją wczesną wiosną, na tydzień przed Wielkanocą. Nasiona na wacie kiełkują bardzo szybko. Po świętach warto sięgnąć po nożyczki i zrobić z niej pożytek, np. dodać do farszu i przyrządzić ziemniaki faszerowane rzeżuchą.

Przeczytaj także
Już czas na wysiewanie nasion warzyw. Sprawdź, to łatwe!
Przeczytaj także
Już czas na wysiewanie nasion warzyw. Sprawdź, to łatwe!
Jeśli planujesz samodzielną uprawę warzyw z siewu, ten poradnik jest dla Ciebie! Dowiedz się wszystkiego, co będzie niezbędne, by zacząć wspaniałą...

Rzeżuchę ogrodową (Lepidium sativum) jemy zwykle na surowo, jako dodatek do sałatek czy twarożku. Pobudza apetyt i trawienie oraz wzmacnia skórę i paznokcie. Dlatego warto ją spożywać przez cały rok. Ponieważ jej smak jest dość intensywny, można go złagodzić mieszając z innymi składnikami. Jest smaczna nawet po obróbce termicznej. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie jej z liśćmi rzodkiewki i sałaty.

Co zawiera rzeżucha

  • witaminy (C, B, E, K);
  • sole mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, jod);
  • beta-karoten.

Ziemniaki faszerowane rzeżuchą krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ziemniaki faszerowane rzeżuchą

  • Ugotować ziemniaki w mundurkach i dobrze je ostudzić, po czym obrać ze skórki.
  • Przekroić każdy ziemniak na pół i wydrążyć w nim dołek.
  • W małym garnuszku w niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować ściętą nożyczkami rzeżuchę, liście rzodkiewki i sałatę.
  • Zieleninę zmiksować, dodając kawałeczki ziemniaków, jakie zostały po ich wydrążaniu.
  • Doprawić łyżką śmietany, pieprzem i szczyptą cukru.
  • Pod koniec miksowania wsypać do zielonej masy garstkę ziaren słonecznika.
  • Połówki ziemniaków napełnione farszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  • Resztę farszu umieścić między ziemniakami.
  • Na wierzchu położyć kilka grudek masła.
  • Wstawić formę do piekarnika nastawionego na 170°C na 45 minut.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 2, Sentencja nr:7
Tydzień 2, Sentencja nr:7
Dla wielu ptaków przysmakiem jest tłuszcz zwierzęcy (słonina lub łój), a także zalane roztopionym tłuszczem nasiona i orzechy – tzw. zimowe kule.
Tydzień 2, Sentencja nr:5
Tydzień 2, Sentencja nr:5
Możemy zająć się świerkiem lub jodłą w donicy, które służyły jako choinka – drzewko umieszcza się w jasnym, chłodnym pomieszczeniu (nie wolno wystawiać go na dwór, gdyż może zmarznąć). Należy je regularnie podlewać, aż do wiosny (koniec marca, kwiecień), kiedy wysadza się je do ogrodu.
Tydzień 2, Sentencja nr:4
Tydzień 2, Sentencja nr:4
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów. Warto także podwiązać gałęzie iglaków – trudniej będzie im ugiąć się pod ciężkim, mokrym śniegiem.
Tydzień 2, Sentencja nr:3
Tydzień 2, Sentencja nr:3
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste, oprócz "płaczących" gatunków takich jak klon, grab czy brzoza (formuje się je od czerwca do września!).
Tydzień 2, Sentencja nr:1
Tydzień 2, Sentencja nr:1
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu