Logo
Logo
12
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem – dzieci je uwielbiają!

Pieczone ziemniaczki to prosta i szybka potrawa, która smakuje dzieciom. Jeśli dodasz do nich aromatyczne zioła, zyskają mnóstwo smaku. Zachęć dzieci do pomocy i wspólnie przygotujcie pyszną przekąskę!

 

Tak smakuje jesień!

- Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam jesień, i przenieśmy jej barwy na talerz naszych maluchów – z korzyścią dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Przygotujmy dania razem z dziećmi, bawiąc się w kolory, i zachęćmy je, poprzez zabawę, do wspólnych posiłków – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na jesienne dania z warzyw i owoców!

Przepis na pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Składniki

  • 4-5 ziemniaków sałatkowych
  • kilka gałązek natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • olej słonecznikowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy nożem cienkie plasterki, nie przekrawając ziemniaka do końca.
  2. Do szklanki wlewamy olej, dodajemy szczyptę soli, posiekaną natkę, rozmaryn i pokrojone drobno ząbki czosnku.
  3. Mieszamy do połączenia i polewamy ziemniaki ułożone w naczyniu do zapiekania.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Smacznego!

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywaOgólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu