Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
35
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Rzeżucha i spółka, czyli zaproś wiosnę na swój talerz

Wiosna to czas, kiedy naturalnym odruchem jest poszukiwanie nowalijek, których po długiej zimie zawsze niecierpliwie wyczekujemy. Jednak pierwsze warzywa bardziej cieszą oczy niż podniebienie i zdrowie. Warto zatem postawić na rzeżuchę oraz inne kiełki – są niezwykle wartościowe i świetnie wkomponują się w nasze wiosenne menu.

Co w sobie ma rzeżucha

Rzeżucha to przede wszystkim niezwykle bogate źródło bezcennych witamin, między innymi C, B, A, K i E, oraz minerałów, głównie żelaza i wapnia, a także potasu, fosforu, cynku, selenu i jodu. Składniki odżywcze zawarte w kiełkach rzeżuchy są łatwo przyswajalne przez nasz organizm, a do tego wzbogacone obecnością niezbędnego błonnika oraz olejków eterycznych. Wszystko to sprawia, że rzeżucha pozostawia daleko w tyle absolutnie wszystkie nowalijki i zdecydowanie wygrywa w kategorii wartości odżywczych.

Dlaczego warto jeść rzeżuchę? Tak, jak wszystkie kiełki, tak i rzeżuchę warto włączać do naszego menu przez cały rok, jednak to właśnie wiosną, rzeżucha ma dla naszego organizmu szczególne znaczenie. Jej wyjątkowe wartości odżywcze doskonale podreperują nasz organizm po wyczerpującym okresie jesienno – zimowym, dostarczając niemal wszystkiego, co jest nam niezbędne. Poza tym rzeżucha oraz inne kiełki to dobry sposób na oczyszczenie organizmu. Oryginalny smak i zapach nadadzą z kolei naszym potrawom zupełnie nowego, wiosennego charakteru.


Więcej wiosny, smaku i zdrowia: poznaj także inne kiełki!

Rzeżucha jest z pewnością najbardziej znanym zwiastunem wiosny, który możemy sami sobie wyhodować. Warto jednak wiedzieć, że wiosna to nie tylko rzeżucha, ale także inne kiełki. I tak:

kiełki brokułów fot. Jack Yoong - Pixabay.com
Fot. Jack Yoong/Pixabay

Kiełki brokułów

 
   

Kiełki lucerny obfitują w witaminy A, B i E oraz żelazo, wapń, magnez i fosfor. To doskonały dodatek do kanapek, sałatek, sosów, zup, a nawet mięs. Polecane są szczególnie kobietom w ciąży, karmiącym oraz będącym w okresie menopauzy.

Kiełki brokuła to natomiast bogate źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów. Poza tym kiełki brokuła zawierają wszystkie witaminy z grupy B, koenzym Q10 i ważną dla naszego wzroku luteinę. Ich pikantny smak doskonale komponuje się z kanapkami, sałatkami i białym serem.

Burak to z kolei warzywo, które w postaci kiełków dostarcza niezwykle dużych ilości witamin A, B, i C, a także białka i błonnika. Kiełki buraka obniżają ciśnienie krwi, odkwaszają organizm, wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz wpływają pozytywnie na wzrost krwinek czerwonych, czym skutecznie zapobiegają anemii. To także kiełki doskonale pielęgnujące urodę, poprawiają bowiem stan włosów, cery i paznokci.

Kiełki soczewicy oraz kiełki fasoli mung to obowiązkowy składnik diety kobiet będących w ciąży, gdyż stanowią bogate źródło kwasu foliowego. Poza tym zawierają spore ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, a także cennych minerałów, w tym magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu i krzemu. Jak je wykorzystać w codziennej diecie? Kiełki te doskonale nadają się do kanapek, sałatek, jajecznicy, omletów, a nawet farszu pierogowego.

Lista roślin i zbóż, które możemy z powodzeniem kiełkować jest naprawdę długa. Może to być kapusta, cebula, groch, słonecznik, owies, żyto, pszenica, siemię lniane, czy też soja. A wszystkie z tych propozycji to bogactwo witamin i składników mineralnych, które nasz organizm z pewnością doceni. Doskonałym rozwiązaniem są tutaj specjalne mieszanki, będące kompozycją różnych nasion do kiełkowania – dla niezdecydowanych lub pragnących różnorodności i ciekawych wrażeń smakowych.

kiełki rzodkiewki fot. Robert Owen-Wahl - Pixabay.com
Fot. Robert Owen-Wahl/Pixabay

Kiełki rzodkiewki


Uprawiamy rzeżuchę i inne kiełki

Domowa uprawa, zarówno rzeżuchy, jak i innych kiełków, jest czynnością niezwykle prostą i dostarczającą jednocześnie mnóstwa satysfakcji. Możemy mieć bowiem trochę wiosny i całkiem sporo witamin na swoim talerzu i w domowym ogrodzie.

Aby nasiona mogły kiełkować potrzebują jednak odpowiednich warunków, powinniśmy zatem zadbać o odpowiednią temperaturę, wilgoć i światło. Kiełki potrzebują nieco zacienionego miejsca oraz temperatury w granicach 19 – 21 stopni Celsjusza. Poza tym warto pamiętać, aby:

  • kupować nasiona najlepszej jakości u sprawdzonych dostawców,
  • przed posianiem opłukać kiełki w letniej, przegotowanej wodzie, następnie zalać je wodą i odstawić na kilka godzin, aby spęczniały,
  • do uprawy kiełków używać wygodnej, higienicznej kiełkownicy, która pozwala na usuwanie nadmiaru wody i gazów, a jednocześnie zapewnia kiełkom optymalną temperaturę i wilgoć,
  • podlewać kiełki dwa razy dziennie ( niektóre nasiona potrzebuję częstszego podlewania, np. 3 razy dziennie – warto to sprawdzić),
  • nasiona rozsypać luźno.

Jesteś już zdecydowany na wiosenną uprawę kiełków?
Wszystko, co niezbędne znajdziesz na https://www.sklepogrodniczy.pl/


Tekst: Katarzyna Polczyk, zdjęcie tytułowe: Esther Merbt/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek.
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Opadające liście należy usówać również z niższych krzewów. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego).
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub...
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Twoja strona ogrodu