Fasola mung (Vigna radiata) nazywana też fasolą złotą to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych (Fabaceae). Jej ojczyzną są Indie, ale jest też uprawiana w wielu innych rejonach świata jako wartościowe warzywo.
Roślina dorasta do ok. 1,2 m wys. Posiada krzaczasty pokrój i tworzy liczne, elastyczne, rozgałęzione, zielone, wzniesione lub pokładające się, owłosione, nieco kanciaste pędy, na których wzrastają zielone, duże, trójlistkowe, długoogonkowe liście. Pojedynczy listek tworzący liść jest całobrzegi, szeroko-jajowaty z zaostrzonym wierzchołkiem i z wyraźnie zaznaczonym na blaszce unerwieniem.
Fasolka mung kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Wytwarza żółte, motylkowe kwiaty, które pojawiają się na pędach w sezonie wegetacyjnym i są zebrane po kilka w małe pęczki na szczytach krótkich łodyżek. Po przekwitnieniu przekształcają się w owocostany mające postać długich, mięsistych, dość grubych, zielonych strąków, wypełnionych małymi, żółtozielonymi lub żółtymi, owalnymi nasionami. Strąki zebrane są po kilka (zwykle 2-5 szt.) w zwisające pęczki.
Wymagania i uprawa
Fasola mung to roślina wybitnie ciepłolubna i wymagająca. W uprawie oczekuje bardzo ciepłego, osłoniętego od wiatru, słonecznego stanowiska i żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, dobrze spulchnionej, stale lekko wilgotnej gleby. Nie toleruje chłodu, niskich temperatur i zimnych wiatrów. W naszym klimacie jej uprawa gruntowa rzadko kończy się sukcesem, dlatego poleca się sadzić roślinę pod osłonami (w tunelu lub szklarni). W gruncie roślina będzie dobrze rosła i plonowała jedynie podczas ciepłego, długiego i słonecznego lata.
Fasolę mung rozmnaża się z siewu nasion pod osłonami lub bezpośrednio w gruncie, ale dopiero po minięciu wiosennych przymrozków czyli w drugiej połowie maja. Bardzo popularnym sposobem uprawy jest też uprawa fasoli na kiełki lub mikro liście.
Zastosowanie
Ziarna fasoli mung to ogromne bogactwo witamin (przede wszystkim z grupy B), minerałów (głównie potasu, fosforu i magnezu), białka i błonnika, dlatego mają wysoką wartość odżywczą i są ważnym składnikiem diety, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej. Można przygotowywać z nich musy, pasty, zupy lub dania warzywne. Fasola mung jest też ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej i wschodniej.
Skiełkowana fasola (popularne kiełki) jest doskonałym i zdrowym dodatkiem do sałatek, surówek, twarożków i kanapek. W kuchni wschodniej z ziaren przygotowuje się niezwykle popularny makaron sojowy (nazwa polska jest myląca, gdyż makaronu sojowego nie wyrabia się z soi, ale właśnie min. z fasoli mung).
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: ll C/Pixabay, Priva_Studio/Depositphotos, Hans Benn/Pixabay, PDPics/Pixabay