Fasola mung / Fasola złota Vigna radiata

Fasola mung kielki, fot. Hans Benn - Pixabay
Fasola mung / Fasola złota (Vigna radiata) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
2
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiaty: wargowe
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: strąki
Pokrój: wzniesiony, rozłożysty, krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: owoce, liście
Wysokość: 1,2 m
Okres kwitnienia: VII, VIII
Kolor owoców: zielone
Wilgotność: gleba stale wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Fasola mung (Vigna radiata) nazywana też fasolą złotą to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych (Fabaceae). Jej ojczyzną są Indie, ale jest też uprawiana w wielu innych rejonach świata jako wartościowe warzywo.

Roślina dorasta do ok. 1,2 m wys. Posiada krzaczasty pokrój i tworzy liczne, elastyczne, rozgałęzione, zielone, wzniesione lub pokładające się, owłosione, nieco kanciaste pędy, na których wzrastają zielone, duże, trójlistkowe, długoogonkowe liście. Pojedynczy listek tworzący liść jest całobrzegi, szeroko-jajowaty z zaostrzonym wierzchołkiem i z wyraźnie zaznaczonym na blaszce unerwieniem.

Fasolka mung kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Wytwarza żółte, motylkowe kwiaty, które pojawiają się na pędach w sezonie wegetacyjnym i są zebrane po kilka w małe pęczki na szczytach krótkich łodyżek. Po przekwitnieniu przekształcają się w owocostany mające postać długich, mięsistych, dość grubych, zielonych strąków, wypełnionych małymi, żółtozielonymi lub żółtymi, owalnymi nasionami. Strąki zebrane są po kilka (zwykle 2-5 szt.) w zwisające pęczki.

Wymagania i uprawa

Fasola mung to roślina wybitnie ciepłolubna i wymagająca. W uprawie oczekuje bardzo ciepłego, osłoniętego od wiatru, słonecznego stanowiska i żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, dobrze spulchnionej, stale lekko wilgotnej gleby. Nie toleruje chłodu, niskich temperatur i zimnych wiatrów. W naszym klimacie jej uprawa gruntowa rzadko kończy się sukcesem, dlatego poleca się sadzić roślinę pod osłonami (w tunelu lub szklarni). W gruncie roślina będzie dobrze rosła i plonowała jedynie podczas ciepłego, długiego i słonecznego lata.

Fasolę mung rozmnaża się z siewu nasion pod osłonami lub bezpośrednio w gruncie, ale dopiero po minięciu wiosennych przymrozków czyli w drugiej połowie maja. Bardzo popularnym sposobem uprawy jest też uprawa fasoli na kiełki lub mikro liście.

Zastosowanie

Ziarna fasoli mung to ogromne bogactwo witamin (przede wszystkim z grupy B), minerałów (głównie potasu, fosforu i magnezu), białka i błonnika, dlatego mają wysoką wartość odżywczą i są ważnym składnikiem diety, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej. Można przygotowywać z nich musy, pasty, zupy lub dania warzywne. Fasola mung jest też ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej i wschodniej.

Skiełkowana fasola (popularne kiełki) jest doskonałym i zdrowym dodatkiem do sałatek, surówek, twarożków i kanapek. W kuchni wschodniej z ziaren przygotowuje się niezwykle popularny makaron sojowy (nazwa polska jest myląca, gdyż makaronu sojowego nie wyrabia się z soi, ale właśnie min. z fasoli mung).


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: ll C/Pixabay, Priva_Studio/Depositphotos, Hans Benn/Pixabay, PDPics/Pixabay

Obserwuj
Więcej na ten temat
Łatwe porządki? Sprawdźmy! Testujemy myjki wysokociśnieniowe Bosch... nie tylko w ogrodzie
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści