Uprawa warzyw strączkowych w ogrodzie
Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych (Fabaceae). Najczęściej uprawiana jest fasola, wśród której możemy znaleźć odmiany karłowe, uprawiane przy tyczkach, fasolki szparagowe i na suche nasiona).
Do warzyw strączkowych zaliczane są:
Uprawa warzyw strączkowych
Wymagania cieplne
Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 11°C, optymalna temperatura do wzrostu to 18-22°C. Długie okresy spadku temperatury poniżej 16°C powodują osłabienie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Wysoka temperatura, powyżej 35°C może powodować opadanie kwiatów fasoli.
Groch i bób mają za to niewielkie wymagania cieplne. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-4°C, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 18-20°C.
Fasola, groch i bób różnią się wymaganiami uprawowymi – fasola jest rośliną ciepłolubną, a groch i bób są odporne na niskie temperatury. |
Wymagania świetlne
Warzywa strączkowe należy uprawiać je na stanowiskach słonecznych. Są bardzo wrażliwe na brak światła i nawet niewielkie zacienienie będzie negatywnie wpływać na liczbę kwiatów, a później zawiązywanych strąków na roślinach.
Wymagania wodne
Wszystkie warzywa strączkowe mają umiarkowane wymagania wodne. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, w ciągu całego okresu uprawy. Niedobory wody w okresie zawiązywania i wzrostu strąków powodują: u grochu, bobu i fasoli – wcześniejsze dojrzewanie nasion, u fasoli szparagowej – włóknistość łupin nasiennych.
Wymagania glebowe
Gleba pod uprawę warzyw strączkowych powinna być żyzna, próchniczna, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Dzięki szczególnej właściwości roślin motylkowatych, jaką jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza glebowego, roślin tych nie nawozi się na ogół azotem!
Jeśli w glebie w ogrodzie występują niedobory innych pierwiastków konieczne jest stosowanie wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zawierających w swym składzie te pierwiastki, których brakuje w glebie.
Płodozmian
Rośliny strączkowe posiadają umiejętność wiązania azotu atmosferycznego, w związku z tym można je uprawiać w dalszych latach po oborniku. Nie mają szczególnych wymagań co do przedplonu, nie powinny być jednak uprawiane po marchwi i pietruszce.
Warzywa strączkowe: z siewu czy z rozsady?
Wszystkie warzywa strączkowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.
- Bób oraz groch wysiewa się już na przełomie marca i kwietnia (termin zbioru nasion przypada wtedy na przełom czerwca i lipca).
- Fasola wymaga wyższych temperatur do kiełkowania nasion. Nasiona wysiewa się między 10, a 15 maja.
Nasiona fasoli oraz fasola biała. |
Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon ogrodniczy. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nasiona powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.
Pielęgnacja warzyw strączkowych
Warzywa strączkowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, choć jest kilka rzeczy o których nie powinniśmy zapominać.
- Warzywa strączkowe wymagają systematycznego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu strąków.
- Odchwaszczajmy i w miarę możliwości co jakiś czas lekko zruszajmy ziemię dookoła roślin.
- W przypadku odmian tycznych fasoli należy zapewnić im odpowiednie podpórki.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Сергей Шабанов, Alina Kuptsova/Pixabay