Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
45
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

WARZYWA STRĄCZKOWE: fasola, groch, bób

Świeża fasolka szparagowa z własnego warzywniaka smakuje znakomicie. Uprawa jej jest bardzo łatwa, gdyż wszystkie warzywa strączkowe nie wymagają specjalnej gleby oraz wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Warto więc poznać podstawowe zagadnienia o uprawie warzyw strączkowych.

Uprawa warzyw strączkowych w ogrodzie

Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych (Fabaceae). Najczęściej uprawiana jest fasola, wśród której możemy znaleźć odmiany karłowe, uprawiane przy tyczkach, fasolki szparagowe i na suche nasiona).

Do warzyw strączkowych zaliczane są:

  • bób (Vicia faba)
  • fasola (Phaseolus vulgaris)
  • groch (Pisum sativum).

Częścią jadalną warzyw strączkowych mogą być strąki (fasola szparagowa), niedojrzałe nasiona (bób, groch) lub dojrzałe nasiona (fasola, groch).

Uprawa warzyw strączkowych

Wymagania cieplne

Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 11°C, optymalna temperatura do wzrostu to 18-22°C. Długie okresy spadku temperatury poniżej 16°C powodują osłabienie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Wysoka temperatura, powyżej 35°C może powodować opadanie kwiatów fasoli.

Groch i bób mają za to niewielkie wymagania cieplne. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-4°C, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 18-20°C.

WARZYWA STRĄCZKOWE fasola, groch, bób
Fot. BlackRiv, CogSciLibrarian, johndavi/Pixabay

Fasola, groch i bób różnią się wymaganiami uprawowymi – fasola jest rośliną ciepłolubną, a groch i bób są odporne na niskie temperatury.

Wymagania świetlne

Warzywa strączkowe należy uprawiać je na stanowiskach słonecznych. Są bardzo wrażliwe na brak światła i nawet niewielkie zacienienie będzie negatywnie wpływać na liczbę kwiatów, a później zawiązywanych strąków na roślinach.

Wymagania wodne

Wszystkie warzywa strączkowe mają umiarkowane wymagania wodne. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, w ciągu całego okresu uprawy. Niedobory wody w okresie zawiązywania i wzrostu strąków powodują: u grochu, bobu i fasoli – wcześniejsze dojrzewanie nasion, u fasoli szparagowej – włóknistość łupin nasiennych.

Wymagania glebowe

Gleba pod uprawę warzyw strączkowych powinna być żyzna, próchniczna, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Dzięki szczególnej właściwości roślin motylkowatych, jaką jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza glebowego, roślin tych nie nawozi się na ogół azotem!

Jeśli w glebie w ogrodzie występują niedobory innych pierwiastków konieczne jest stosowanie wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zawierających w swym składzie te pierwiastki, których brakuje w glebie.

Płodozmian

Rośliny strączkowe posiadają umiejętność wiązania azotu atmosferycznego, w związku z tym można je uprawiać w dalszych latach po oborniku. Nie mają szczególnych wymagań co do przedplonu, nie powinny być jednak uprawiane po marchwi i pietruszce.

Warzywa strączkowe: z siewu czy z rozsady?

Wszystkie warzywa strączkowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.

  • Bób oraz groch wysiewa się już na przełomie marca i kwietnia (termin zbioru nasion przypada wtedy na przełom czerwca i lipca).
  • Fasola wymaga wyższych temperatur do kiełkowania nasion. Nasiona wysiewa się między 10, a 15 maja.

WARZYWA STRĄCZKOWE Nasiona fasoli i fasola biała
Fot. PublicDomainPictures/Pixabay

Nasiona fasoli oraz fasola biała.

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon ogrodniczy. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nasiona powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, choć jest kilka rzeczy o których nie powinniśmy zapominać.

  • Warzywa strączkowe wymagają systematycznego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu strąków.
  • Odchwaszczajmy i w miarę możliwości co jakiś czas lekko zruszajmy ziemię dookoła roślin.
  • W przypadku odmian tycznych fasoli należy zapewnić im odpowiednie podpórki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Сергей Шабанов, Alina Kuptsova/Pixabay


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
WIELKANOC
Na czasie
WIELKANOC
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 15, Sentencja nr:5
Tydzień 15, Sentencja nr:5
Możemy wyściółkować glebę pod krzewami, używając torfu, rozdrobnionej kory drzew iglastych, kompostu liściowego lub igliwia sosnowego. Warstwa ściółki o grubości 5 cm utrudni parowanie wody z gleby i ograniczy rozwój chwastów.
Tydzień 15, Sentencja nr:4
Tydzień 15, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 15, Sentencja nr:3
Tydzień 15, Sentencja nr:3
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 15, Sentencja nr:2
Tydzień 15, Sentencja nr:2
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Tydzień 15, Sentencja nr:1
Tydzień 15, Sentencja nr:1
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
Twoja strona ogrodu