Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
91
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

WARZYWA STRĄCZKOWE: fasola, groch, bób

Świeża fasolka szparagowa z własnego warzywniaka smakuje znakomicie. Uprawa jej jest bardzo łatwa, gdyż wszystkie warzywa strączkowe nie wymagają specjalnej gleby oraz wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Warto więc poznać podstawowe zagadnienia o uprawie warzyw strączkowych.

 

Uprawa warzyw strączkowych w ogrodzie

Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych (Fabaceae). Najczęściej uprawiana jest fasola, wśród której możemy znaleźć odmiany karłowe, uprawiane przy tyczkach, fasolki szparagowe i na suche nasiona).

Do warzyw strączkowych zaliczane są:

  • bób (Vicia faba)
  • fasola (Phaseolus vulgaris)
  • groch (Pisum sativum).

Częścią jadalną warzyw strączkowych mogą być strąki (fasola szparagowa), niedojrzałe nasiona (bób, groch) lub dojrzałe nasiona (fasola, groch).

Uprawa warzyw strączkowych

Wymagania cieplne

Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 11°C, optymalna temperatura do wzrostu to 18-22°C. Długie okresy spadku temperatury poniżej 16°C powodują osłabienie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Wysoka temperatura, powyżej 35°C może powodować opadanie kwiatów fasoli.

Groch i bób mają za to niewielkie wymagania cieplne. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-4°C, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 18-20°C.

WARZYWA STRĄCZKOWE fasola, groch, bób
Fot. BlackRiv, CogSciLibrarian, johndavi/Pixabay

Fasola, groch i bób różnią się wymaganiami uprawowymi – fasola jest rośliną ciepłolubną, a groch i bób są odporne na niskie temperatury.

Wymagania świetlne

Warzywa strączkowe należy uprawiać je na stanowiskach słonecznych. Są bardzo wrażliwe na brak światła i nawet niewielkie zacienienie będzie negatywnie wpływać na liczbę kwiatów, a później zawiązywanych strąków na roślinach.

Wymagania wodne

Wszystkie warzywa strączkowe mają umiarkowane wymagania wodne. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, w ciągu całego okresu uprawy. Niedobory wody w okresie zawiązywania i wzrostu strąków powodują: u grochu, bobu i fasoli – wcześniejsze dojrzewanie nasion, u fasoli szparagowej – włóknistość łupin nasiennych.

Wymagania glebowe

Gleba pod uprawę warzyw strączkowych powinna być żyzna, próchniczna, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Dzięki szczególnej właściwości roślin motylkowatych, jaką jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza glebowego, roślin tych nie nawozi się na ogół azotem!

Jeśli w glebie w ogrodzie występują niedobory innych pierwiastków konieczne jest stosowanie wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zawierających w swym składzie te pierwiastki, których brakuje w glebie.

Płodozmian

Rośliny strączkowe posiadają umiejętność wiązania azotu atmosferycznego, w związku z tym można je uprawiać w dalszych latach po oborniku. Nie mają szczególnych wymagań co do przedplonu, nie powinny być jednak uprawiane po marchwi i pietruszce.

Warzywa strączkowe: z siewu czy z rozsady?

Wszystkie warzywa strączkowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.

  • Bób oraz groch wysiewa się już na przełomie marca i kwietnia (termin zbioru nasion przypada wtedy na przełom czerwca i lipca).
  • Fasola wymaga wyższych temperatur do kiełkowania nasion. Nasiona wysiewa się między 10, a 15 maja.

WARZYWA STRĄCZKOWE Nasiona fasoli i fasola biała
Fot. PublicDomainPictures/Pixabay

Nasiona fasoli oraz fasola biała.

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon ogrodniczy. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nasiona powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, choć jest kilka rzeczy o których nie powinniśmy zapominać.

  • Warzywa strączkowe wymagają systematycznego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu strąków.
  • Odchwaszczajmy i w miarę możliwości co jakiś czas lekko zruszajmy ziemię dookoła roślin.
  • W przypadku odmian tycznych fasoli należy zapewnić im odpowiednie podpórki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Сергей Шабанов, Alina Kuptsova/Pixabay

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Powiązane rośliny
Nowe treści

Komentarze

Gość Adamska97

27-08-2020 11:05

U mnie nie może zabraknąć fasolki, wprost ją uwielbiamy, dlatego sadzę jej naprawdę dużo. Do nawożenia używam solera z agrariusa.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu