Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
27
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa STRĄCZKOWE - gatunki i uprawa

Świeża fasolka szparagowa z własnego warzywniaka smakuje znakomicie. Uprawa jej jest bardzo łatwa, gdyż wszystkie warzywa strączkowe nie wymagają specjalnej gleby oraz wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Warto więc poznać podstawowe zagadnienia o uprawie warzyw strączkowych.

Do warzyw strączkowych zaliczane są:

  • bób (Vicia faba)
  • fasola (Phaseolus vulgaris)
  • groch (Pisum sativum).

Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych (Fabaceae). Najczęściej uprawiana jest fasola (odmiany karłowe, tyczne, szparagowe i na suche nasiona).

Częścią jadalną warzyw strączkowych są strąki (fasola szparagowa) oraz niedojrzałe nasiona (bób, groch) lub dojrzałe nasiona (fasola, groch).

Wymagania warzyw strączkowych

Wymagania cieplne warzyw strączkowych są zróżnicowane. Groch i bób są odporne na niskie temperatury. Fasola jest ciepłolubna. Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 11°C, optymalna temperatura do wzrostu to 18 – 22°C. Długie okresy spadku temperatury poniżej 16°C powodują osłabienie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Wysoka temperatura, powyżej 35°C może powodować opadanie kwiatów fasoli. Groch i bób mają niewielkie wymagania cieplne. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2 – 4°C, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 18 – 20°C.

strączkowe fot. Lebensmittelfotos - Pixabay.com

Wymagania świetlne warzyw strączkowych są wysokie. Należy uprawiać je na stanowiskach słonecznych. Zacienienie będzie negatywnie wpływać na liczbę kwiatów i zawiązywanych strąków.


Wszystkie warzywa strączkowe mają umiarkowane wymagania wodne. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, w ciągu całego okresu uprawy. Niedobory wody w okresie zawiązywania i wzrostu strąków powodują: u grochu, bobu i fasoli – wcześniejsze dojrzewanie nasion, u fasoli szparagowej – włóknistość łupin nasiennych.

Gleba pod uprawę warzyw strączkowych powinna być żyzna, próchniczna, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Dzięki szczególnej właściwości roślin motylkowatych, jaką jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza glebowego, roślin tych nie nawozi się na ogół azotem.

Jeśli w glebie w ogrodzie występują niedobory innych pierwiastków konieczne jest stosowanie wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zawierających w swym składzie te pierwiastki, których brakuje w glebie.

fasola nasiona fot. PublicDomainPictures

Płodozmian

Rośliny strączkowe posiadają umiejętność wiązania azotu atmosferycznego, w związku z tym można je uprawiać w dalszych latach po oborniku. Nie mają szczególnych wymagań co do przedplonu, nie powinny być jednak uprawiane po marchwi i pietruszce. Warzywa strączkowe są doskonałym przedplonem dla innych grup warzyw.

Warzywa strączkowe - z siewu czy z rozsady?

Wszystkie warzywa strączkowe uprawia się z siewu wprost do gruntu. Bób oraz groch wysiewa się już na przełomie marca i kwietnia. Termin zbioru nasion przypada wtedy na przełom czerwca i lipca. Fasola wymaga wyższych temperatur do kiełkowania nasion. Nasiona wysiewa się między 10, a 15 maja.

fasola biała fot. Pixabay.com

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon ogrodniczy. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nasiona powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie można jednak zapomnieć o ich podlewaniu w okresie zawiązywania i wzrostu strąków. W przypadku tycznych odmian fasoli należy zapewnić im odpowiednie podpórki.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Alina Kuptsova - Pixabay.com

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu