Warzywa strączkowe: fasola, groch, bób

WARZYWA STRĄCZKOWE_ fasola, groch, bób, fot. Сергей Шабанов - Pixabay

Świeża fasolka szparagowa z własnego warzywnika smakuje znakomicie. Uprawa jej jest bardzo łatwa, gdyż wszystkie warzywa strączkowe nie wymagają specjalnej gleby oraz wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Warto więc poznać podstawowe zagadnienia o uprawie warzyw strączkowych.

Posłuchaj
00:00
112
Spis treści
Jakie rośliny zaliczamy do warzyw strączkowych? Jakie wymagania mają warzywa strączkowe? Jak uprawiać warzywa strączkowe? Z siewu do gruntu czy z rozsady? Jak dbać o warzywa strączkowe?

Uprawa warzyw strączkowych w ogrodzie

Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych (Fabaceae). Najczęściej uprawiana jest fasola, wśród której możemy znaleźć odmiany karłowe, uprawiane przy tyczkach, fasolki szparagowe i na suche nasiona).

Do warzyw strączkowych zaliczane są:

Częścią jadalną warzyw strączkowych mogą być strąki (fasola szparagowa), niedojrzałe nasiona (bób, groch) lub dojrzałe nasiona (fasola, groch).

Uprawa warzyw strączkowych

Wymagania cieplne

Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 11°C, optymalna temperatura do wzrostu to 18-22°C. Długie okresy spadku temperatury poniżej 16°C powodują osłabienie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Wysoka temperatura, powyżej 35°C może powodować opadanie kwiatów fasoli.

Groch i bób mają za to niewielkie wymagania cieplne. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-4°C, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 18-20°C.

Fasola, groch i bób
Fot. BlackRiv, CogSciLibrarian, johndavi/Pixabay

Fasola, groch i bób różnią się wymaganiami uprawowymi – fasola jest rośliną ciepłolubną, a groch i bób są odporne na niskie temperatury.

Wymagania świetlne

Warzywa strączkowe należy uprawiać je na stanowiskach słonecznych. Są bardzo wrażliwe na brak światła i nawet niewielkie zacienienie będzie negatywnie wpływać na liczbę kwiatów, a później zawiązywanych strąków na roślinach.

Wymagania wodne

Wszystkie warzywa strączkowe mają umiarkowane wymagania wodne. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, w ciągu całego okresu uprawy. Niedobory wody w okresie zawiązywania i wzrostu strąków powodują: u grochu, bobu i fasoli – wcześniejsze dojrzewanie nasion, u fasoli szparagowej – włóknistość łupin nasiennych.

Wymagania glebowe

Gleba pod uprawę warzyw strączkowych powinna być żyzna, próchniczna, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Dzięki szczególnej właściwości roślin motylkowatych, jaką jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza glebowego, roślin tych nie nawozi się na ogół azotem!

Jeśli w glebie w ogrodzie występują niedobory innych pierwiastków konieczne jest stosowanie wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zawierających w swym składzie te pierwiastki, których brakuje w glebie.

Płodozmian

Rośliny strączkowe posiadają umiejętność wiązania azotu atmosferycznego, w związku z tym można je uprawiać w dalszych latach po oborniku. Nie mają szczególnych wymagań co do przedplonu, nie powinny być jednak uprawiane po marchwi i pietruszce.

Warzywa strączkowe: z siewu czy z rozsady?

Wszystkie warzywa strączkowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.

  • Bób oraz groch wysiewa się już na przełomie marca i kwietnia (termin zbioru nasion przypada wtedy na przełom czerwca i lipca).
  • Fasola wymaga wyższych temperatur do kiełkowania nasion. Nasiona wysiewa się między 10, a 15 maja.

Nasiona fasoli i fasola biała
Fot. PublicDomainPictures/Pixabay

Nasiona fasoli oraz fasola biała.

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon ogrodniczy. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nasiona powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, choć jest kilka rzeczy o których nie powinniśmy zapominać.

  • Warzywa strączkowe wymagają systematycznego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu strąków.
  • Odchwaszczajmy i w miarę możliwości co jakiś czas lekko zruszajmy ziemię dookoła roślin.
  • W przypadku odmian tycznych fasoli należy zapewnić im odpowiednie podpórki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Сергей Шабанов, Alina Kuptsova/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Groszek / Groch zwyczajny Pisum sativum

Fasola wielokwiatowa Phaseolus coccineus

Fasola szparagowa / Fasola zwyczajna Phaseolus vulgaris

Bób Vicia faba var. major

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Gość Adamska97
27-08-2020 13:05
U mnie nie może zabraknąć fasolki, wprost ją uwielbiamy, dlatego sadzę jej naprawdę dużo. Do nawożenia używam solera z agrariusa.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy