Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
91
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

WARZYWA STRĄCZKOWE: fasola, groch, bób

Świeża fasolka szparagowa z własnego warzywniaka smakuje znakomicie. Uprawa jej jest bardzo łatwa, gdyż wszystkie warzywa strączkowe nie wymagają specjalnej gleby oraz wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Warto więc poznać podstawowe zagadnienia o uprawie warzyw strączkowych.

 

Uprawa warzyw strączkowych w ogrodzie

Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych (Fabaceae). Najczęściej uprawiana jest fasola, wśród której możemy znaleźć odmiany karłowe, uprawiane przy tyczkach, fasolki szparagowe i na suche nasiona).

Do warzyw strączkowych zaliczane są:

  • bób (Vicia faba)
  • fasola (Phaseolus vulgaris)
  • groch (Pisum sativum).

Częścią jadalną warzyw strączkowych mogą być strąki (fasola szparagowa), niedojrzałe nasiona (bób, groch) lub dojrzałe nasiona (fasola, groch).

Uprawa warzyw strączkowych

Wymagania cieplne

Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 11°C, optymalna temperatura do wzrostu to 18-22°C. Długie okresy spadku temperatury poniżej 16°C powodują osłabienie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Wysoka temperatura, powyżej 35°C może powodować opadanie kwiatów fasoli.

Groch i bób mają za to niewielkie wymagania cieplne. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-4°C, a optymalna temperatura do wzrostu wynosi 18-20°C.

WARZYWA STRĄCZKOWE fasola, groch, bób
Fot. BlackRiv, CogSciLibrarian, johndavi/Pixabay

Fasola, groch i bób różnią się wymaganiami uprawowymi – fasola jest rośliną ciepłolubną, a groch i bób są odporne na niskie temperatury.

Wymagania świetlne

Warzywa strączkowe należy uprawiać je na stanowiskach słonecznych. Są bardzo wrażliwe na brak światła i nawet niewielkie zacienienie będzie negatywnie wpływać na liczbę kwiatów, a później zawiązywanych strąków na roślinach.

Wymagania wodne

Wszystkie warzywa strączkowe mają umiarkowane wymagania wodne. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, w ciągu całego okresu uprawy. Niedobory wody w okresie zawiązywania i wzrostu strąków powodują: u grochu, bobu i fasoli – wcześniejsze dojrzewanie nasion, u fasoli szparagowej – włóknistość łupin nasiennych.

Wymagania glebowe

Gleba pod uprawę warzyw strączkowych powinna być żyzna, próchniczna, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Dzięki szczególnej właściwości roślin motylkowatych, jaką jest symbioza z bakteriami brodawkowymi, wiążącymi azot atmosferyczny z powietrza glebowego, roślin tych nie nawozi się na ogół azotem!

Jeśli w glebie w ogrodzie występują niedobory innych pierwiastków konieczne jest stosowanie wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zawierających w swym składzie te pierwiastki, których brakuje w glebie.

Płodozmian

Rośliny strączkowe posiadają umiejętność wiązania azotu atmosferycznego, w związku z tym można je uprawiać w dalszych latach po oborniku. Nie mają szczególnych wymagań co do przedplonu, nie powinny być jednak uprawiane po marchwi i pietruszce.

Warzywa strączkowe: z siewu czy z rozsady?

Wszystkie warzywa strączkowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.

  • Bób oraz groch wysiewa się już na przełomie marca i kwietnia (termin zbioru nasion przypada wtedy na przełom czerwca i lipca).
  • Fasola wymaga wyższych temperatur do kiełkowania nasion. Nasiona wysiewa się między 10, a 15 maja.

WARZYWA STRĄCZKOWE Nasiona fasoli i fasola biała
Fot. PublicDomainPictures/Pixabay

Nasiona fasoli oraz fasola biała.

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon ogrodniczy. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nasiona powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, choć jest kilka rzeczy o których nie powinniśmy zapominać.

  • Warzywa strączkowe wymagają systematycznego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu strąków.
  • Odchwaszczajmy i w miarę możliwości co jakiś czas lekko zruszajmy ziemię dookoła roślin.
  • W przypadku odmian tycznych fasoli należy zapewnić im odpowiednie podpórki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Сергей Шабанов, Alina Kuptsova/Pixabay

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Gość Adamska97

27-08-2020 11:05

U mnie nie może zabraknąć fasolki, wprost ją uwielbiamy, dlatego sadzę jej naprawdę dużo. Do nawożenia używam solera z agrariusa.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Regularnie grabimy liście opadające na trawnik ale też skoszoną trawę, w przeciwnym razie darń może ulec gniciu. Do grabienia skoszonej trawy i liści najlepiej użyć grabi o sprężystych zębach Pamiętajmy też, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT