Jakie podłoże i stanowisko dla grochu?
Do wysiewu i uprawy grochu zwykle wystarczy przeciętna ogrodowa gleba, najlepiej gliniasto-piaszczysta i odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6-7). Warto przy tym pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych warzyw, do uprawy grochu nie nadają się gleby typowo kwaśne.
Aby podłoże do wysiewu i uprawy grochu było jak najbardziej zasobne i nie wymagało nawożenia po wzejściu nasion, najlepiej wcześniej dobrze je przygotować. Najkorzystniej i najzdrowiej dla środowiska jest zastosować zasilanie nawozem organicznym, np. obornikiem lub po prostu kompostem.
Jeśli zdecydujemy się na obornik zaleca się by nie uprawiać warzyw (w tym grochu) bezpośrednio po rozłożeniu obornika, a na przykład w kolejnym sezonie lub dwa lata po nawożeniu. Chodzi o ty, by świeży obornik dobrze się rozłożył i zasilił glebę. Wystarczy więc przekopać glebę (np. jesienią poprzedniego roku) z dodatkiem obornika i pozostawić glebę w tzw. ostrej skibie (bez zagrabiania), a wiosną wyrównać podłoże i wysiać nasiona.
Kiedy najlepiej siać groch?
Groch jest dość prosty w uprawie, ponieważ można wysiewać go bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną – najlepiej w marcu i pierwszej połowie kwietnia. Można wysiewać groch także później, ale warto wiedzieć, że lepsze plony i mniej kłopotów w uprawie, będziemy mieli jeśli wysiejemy nasiona we wcześniejszym terminie.
Czasem stosuje się także wysiew w skrzynkach lub większych donicach. W obu przypadkach nie można zapomnieć o wcześniejszym przygotowaniu podpór, na których będą wspinać się pędy grochu. Można także wysiać groch przy ogrodzeniach lub płotach, po których groch także będzie mógł się piąć.
Jak wysiewamy groch?
Nasiona grochu są dość duże, dlatego sieje się je zwykle w rzędach, ale pojedynczo (punktowo), zagłębiając w gruncie lub ziemi w doniczkach do dołków o głębokości około 3-4 cm. Warto pamiętać przy tym pamiętać o pozostawianiu odstępów między nasionami – przynajmniej kilka centymetrów (nawet do 10 cm).
Ponadto, należy także zachować odstępy między rzędami, w zależności od odmiany grochu:
- odmiany wysokie, pnące powinny być wysiane w rzędach oddalonych od siebie przynajmniej około 30 cm,
- odmiany niskie, karłowe mogą być wysiane w rzędach o rozstawie ok. 20 cm.
Jakich warunków potrzebuje groch do kiełkowania?
Groch należy do warzyw o większej odporności na niskie temperatury, dlatego można wysiewać go do gruntu już w marcu. Jak widać, dla kiełkowania i wzrostu grochu idealna jest niezbyt ciepła i raczej wilgotna pogoda na wiosnę. Młode rośliny po wykiełkowaniu znoszą nawet kilkustopniowe przymrozki. Jeśli zapowiadane są silniejsze mrozy, lepiej okryć wysiane rośliny lub młode siewki agrowłókniną. Jeśli warunki są optymalne, czyli gdy temperatura gleby ma 10-12 °C, groch wschodzi po około tygodniu (10 dniach). Przy nieco chłodniejszej aurze na wiosnę, wschody trwają po prostu dłużej, ale już przy kilku stopniach Celsjusza groch zaczyna kiełkować.
Po wzejściu nasion, należy regularnie odchwaszczać oraz umiarkowanie, systematycznie nawadniać rośliny i dodatkowo spulchniać delikatnie glebę. Zazwyczaj strąki z dojrzałym grochem są gotowe do zbioru po około 2 do 3 miesięcy od wysiewu nasion.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: zzz