Groch zwyczajny (Pisum sativum) to jednoroczne pnącze z rodziny bobowatytch (Fabaceae). Jego ojczyzną jest Azja Zachodnia, Europa Południowa i Afryka Północna, ale jest też uprawiany w wielu innych krajach świata.
Groch zwyczajny może osiągać od 40-70 cm do 2 m wys. Rośnie szybko, rozwijając długi, palowy system korzeniowy oraz elastyczną, nagą łodygę, pokrytą parzyście złożonymi (z 2-6 owalnych listków), zielonymi liśćmi z woskowym nalotem. Z wierzchołka ogonka liściowego wyrastają elastyczne wąsy czepne, dzięki którym roślina może wspinać się po podporach. U podstawy liści znajdują zielone, sercowate przylistki.
Groszek kwitnie wiosną, w maju i czerwcu. Z kątów liści wyrastają duże, motylkowe kwiaty (białe, różowe), które po zapyleniu przekształcają się w strąki, wypełnione okrągłymi, dużymi nasionami.
W Polsce występują dwa podgatunki grochu: groch zwyczajny typowy (siewny), uprawiany jako warzywo i groch zwyczajny polny, będący rośliną dziką (peluszka).
Groch siewny dzieli się dodatkowo na dwie odmiany botaniczne: groch łuskowy, posiadający nasiona pomarszczone lub gładkie i groch cukrowy. Strączki u grochu łuskowego posiadają wewnątrz pergaminową wyściółkę i po dojrzeniu pękają. Jadalne są jedynie jego nasiona (zielone lub suche). Strąki grochu cukrowego są bardziej płaskie, nie posiadają wewnętrznej wyściółki i nadają się do spożycia w całości na surowo lub po ugotowaniu.
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Wymagania i uprawa
Groch to roślina łatwa w uprawie, ale dość wymagająca. Oczekuje słonecznego stanowiska i próchniczego, przepuszczalnego, umiarkowanie wilgotnego podłoża o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH. Nie lubi suszy, ciężkiej, mokrej i kwaśnej ziemi oraz gorąca (lubi temp. ok. 13-18°C). Nie może być też uprawiany po roślinach z rodziny bobowatych. Stanowisko pod jego uprawę powinno być odchwaszczone, a jesienią zasilone nawozami potasowymi i fosforowymi z dodatkiem mikroelementów (boru i molibdenu). Nawozy azotowe zwykle nie są konieczne, gdyż dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi, groch ma zdolność wiązania azotu z powietrza.
Groch jest odporny na niskie temperatury (kiełkuje już w temp. 2-4 °C). Powinien być wysiewany wprost do gruntu wczesną wiosną (w marcu i kwietniu, siew punktowy co 3-4 cm).
Termin zbioru nasion uzależniony jest od odmiany i przeznaczenia. Zbiór na zielone strąki przeprowadza się po ok. 50-80 dniach od siewu, a na suche ziarno po ok. 90-120 dniach.
Zastosowanie
Groch to bogactwo witamin, minerałów i białka. Zielone nasiona można spożywać po ugotowaniu, ale też mrozić i konserwować. Suche ziarno nadaje się do długiego przechowywania i do spożycia po ugotowaniu. Strąki groszku cukrowego można spożywać w całości na surowo lub po ugotowaniu.
Wybrane odmiany
- groch cukrowy: Iłówiecki, Bajka
- groch łuskowy: Telefon, Kantata, Sześciotygodniowy, Kanon, Nefryt, Pegaz
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Сергей Шабанов, Bianca Berg, Crepessuzette, Rajesh Balouria/Pixabay
 
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Kwiaty cebulowe
                    Kwiaty cebulowe                 Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Ogród ozdobny
                    Ogród ozdobny                 Rośliny doniczkowe
                    Rośliny doniczkowe                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Zioła
                    Zioła                 Łąka kwietna
                    Łąka kwietna                 Roślina tygodnia
                    Roślina tygodnia                 Róże
                    Róże                 
                     
                     
                     
                     
                    