Bób Vicia faba var. major

Dojrzewające strąki bobu w ogrodzie
Bób (Vicia faba var. major) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
83
Gleba: żyzna
Kolor kwiatów: fioletowe, wielobarwne
Kwiaty: wargowe
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: strąki
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: owoce
Wysokość: do 1,2 m
Okres kwitnienia: IV, V, VI, VII
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Bób (Vicia faba var. major) inaczej wyka bób, to jednoroczna roślina, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce.

Jak wygląda bób?

Roślina tworzy rurkowate, cztero-kanciaste łodygi, z których wyrastają sinozielone liście. Osiąga zwykle wysokość do 1,2 m. Motylkowate kwiaty maja fioletowo-czarną barwę.

Bób kwitnie w różnych terminach, od wiosny do lata, ponieważ jest to zależne od daty jego wysiania. Owoce to długie strąki, w których znajdują się jaskrawo zielone, duże nasiona. Pojedynczy strąk zawiera zwykle od 2-5 nasion. Zbiera się je od końca czerwca do sierpnia.

Wymagania i uprawa

Warzywo jest dość łatwe w uprawie, chociaż ma duże wymagania glebowo-wodne. Lubi gleby zasobne, nawożone i lekko wilgotne. Dobrze rośnie na madach, czarnych ziemiach i podłożach torfowych, ale uprawa jest możliwa również na lżejszych typach gleb.

W uprawie bobu nie ma potrzeby nawożenia azotem, ale z kolei warzywo dobrze reaguje na magnez i potas. Nawadnianie jest wskazane szczególnie po siewie i w okresie zawiązywania strąków.

Bób często sadzi się jako przedplon dla innych roślin, gdyż wzbogaca glebę w azot. Warzywo można siać pod koniec marca lub na początku kwietnia – roślina jest odporna na chłody. Nasiona wysiewa się na głębokość 6-7 cm w rozstawie 40 x 10 cm. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.

Zastosowanie

Bób jest najczęściej spożywany po ugotowaniu bez dodatków, chociaż może posłużyć przy sporządzaniu zup i sosów. Nasiona mogą być zamrażane, zapakowane w woreczki foliowe.

Polecane odmiany

  • 'Piccola' – o małych zielonych ziarnach
  • 'Windsor Biały' – odmiana wielkonasienna
  • 'Samson' – odmiana o intensywnie zielonych nasionach

Ciekawostki

Roślina znana od czasów starożytnych – w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.


Zdjęcia: Paul Maguire, Ewa / AdobeStock; public domain/Wikimedia Commons, johndavi/Pixabay, Daniel Feliciano/Link


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Marchew 'Deep Purple' F1
Marchew 'Deep Purple' F1
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy