Logo
Logo

Bób (Vicia faba var. major)

Bób (Vicia faba var. major) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
 
  • Gleba: żyzna
  • Kolor kwiatów: fioletowe, wielobarwne
  • Kwiaty: wargowe
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: strąki
  • Pokrój: wzniesiony
  • Wysokość: do 1,2 m
  • Kolor owoców: zielone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Bób (Vicia faba var. major) inaczej wyka bób, to jednoroczna roślina, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce.

    Roślina tworzy rurkowate, cztero-kanciaste łodygi, z których wyrastają sinozielone liście. Osiąga zwykle wysokość do 1,2 m. Motylkowate kwiaty maja fioletowo-czarną barwę.

    Największe znaczenie mają jednak owoce – długie strąki, w których znajdują się jaskrawo zielone, duże nasiona. Strąki zawierają zwykle od 2-5 nasion. Zbiera się je od końca czerwca do sierpnia.

    Wymagania i uprawa

    Warzywo jest dość łatwe w uprawie, chociaż ma duże wymagania glebowo-wodne. Lubi gleby zasobne, nawożone i lekko wilgotne. Dobrze rośnie na madach, czarnych ziemiach i podłożach torfowych, ale uprawa jest możliwa również na lżejszych typach gleb.

    W uprawie bobu nie ma potrzeby nawożenia azotem, ale z kolei warzywo dobrze reaguje na magnez i potas. Nawadnianie jest wskazane szczególnie po siewie i w okresie zawiązywania strąków.

    Bób często sadzi się jako przedplon dla innych roślin, gdyż wzbogaca glebę w azot. Warzywo można siać pod koniec marca lub na początku kwietnia – roślina jest odporna na chłody. Nasiona wysiewa się na głębokość 6-7 cm w rozstawie 40 x 10 cm. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.

    Zastosowanie

    Bób jest najczęściej spożywany po ugotowaniu bez dodatków, chociaż może posłużyć przy sporządzaniu zup i sosów. Nasiona mogą być zamrażane, zapakowane w woreczki foliowe.

    Polecane odmiany

    • 'Piccola' – o małych zielonych ziarnach
    • 'Windsor Biały' – odmiana wielkonasienna
    • 'Samson' – odmiana o intensywnie zielonych nasionach

    Ciekawostki

    Roślina znana od czasów starożytnych – w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.


    Zdjęcia: public domain/Wikimedia Commons, johndavi/Pixabay, Daniel Feliciano/Link

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (3)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl