Kiedy zbierać bób? | Ile czasu od siewu do zbiorów

zbiory bobu fot. Renia123 - Pixabay

Uprawa bobu w warzywnikach czy na podwyższonych rabatach jest coraz bardziej popularna. Smaczne i pożywne nasiona dojrzewają na początku lata. Dowiedz się, kiedy można je zebrać, by na pewno były dojrzałe.

Posłuchaj
00:00
41
Spis treści
W jakim terminie dojrzewa bób? W jaki sposób zbierać bób?

Bób (Vicia faba) to wartościowe warzywo, które można uprawiać na tradycyjnych warzywnikach, na podwyższonych grządkach, a nawet w dużych pojemnikach na tarasie czy balkonie. Bób dojrzewa na początku lata – szerokie strąki bobu zawierają, zależnie od odmiany, zwykle od 2-5 nasion.

Termin zbioru bobu

Bób dojrzewa w 80-90 dni po wschodzie nasion, dlatego zbiór zwykle przypada na lipiec (nasiona bobu najczęściej wysiewamy do gruntu w kwietniu.

Zbiory bobu do spożycia w domu rozpoczynamy, kiedy tylko zaczną grubieć jego strąki. W pierwszej kolejności zrywamy strąki znajdujące się najniżej. Kolejne (coraz wyższe) zbieramy sukcesywnie. Warto nimi potrząsać, aby ocenić wielkość nasion lub rozłupywać, by sprawdzić ich rozwój.

Jeśli chcemy uzyskać nasiona bobu do wysiania w kolejnym sezonie, wówczas czekamy aż strąki staną się ciemne (najczęściej jest to wrzesień). Trzeba przyjrzeć się roślinie i pozyskiwać nasiona wyłącznie ze zdrowych okazów. 

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

Ogrodnicza lista zakupów: 12 produktów "must have" na kwiecień – co warto kupić na start sezonu 2025?

Zbieramy bób, dopóki blizna na strąku wciąż pozostaje bladozielona. Blizna staje się brązowa, kiedy bób jest przejrzały, więc trzeba często przeglądać rośliny.

Jak zbierać bób?

Dojrzałe strąki bobo zrywamy lub ścinamy nożyczkami, po czym ostrożnie wyłuskujemy z nich nasiona. Niedojrzałe strąki można gotować i zjadać w całości; zaś małe nasiona mają słodszy smak i delikatniejszą skórkę. Bób najlepiej spożywać świeży, ale jeśli plony są duże, można go zamrozić. 

Fot. Renia123 / Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Ogórek ozdobny meksykański, mini-arbuz
Ogórek ozdobny meksykański, mini-arbuz
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bób Vicia faba var. major

Żywopłoty inne niż tuje. Oto 2 piękniejsze alternatywy
To Cię zainteresuje
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści