Bób (Vicia faba) to wartościowe warzywo, które można uprawiać na tradycyjnych warzywnikach, na podwyższonych grządkach, a nawet w dużych pojemnikach na tarasie czy balkonie. Bób dojrzewa na początku lata – szerokie strąki bobu zawierają, zależnie od odmiany, zwykle od 2-5 nasion.
Termin zbioru bobu
Bób dojrzewa w 80-90 dni po wschodzie nasion, dlatego zbiór zwykle przypada na lipiec (nasiona bobu najczęściej wysiewamy do gruntu w kwietniu.
Zbiory bobu do spożycia w domu rozpoczynamy, kiedy tylko zaczną grubieć jego strąki. W pierwszej kolejności zrywamy strąki znajdujące się najniżej. Kolejne (coraz wyższe) zbieramy sukcesywnie. Warto nimi potrząsać, aby ocenić wielkość nasion lub rozłupywać, by sprawdzić ich rozwój.
Jeśli chcemy uzyskać nasiona bobu do wysiania w kolejnym sezonie, wówczas czekamy aż strąki staną się ciemne (najczęściej jest to wrzesień). Trzeba przyjrzeć się roślinie i pozyskiwać nasiona wyłącznie ze zdrowych okazów.
Jak zbierać bób?
Dojrzałe strąki bobo zrywamy lub ścinamy nożyczkami, po czym ostrożnie wyłuskujemy z nich nasiona. Niedojrzałe strąki można gotować i zjadać w całości; zaś małe nasiona mają słodszy smak i delikatniejszą skórkę. Bób najlepiej spożywać świeży, ale jeśli plony są duże, można go zamrozić.
Fot. Renia123 / Pixabay