Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
10
Do góry

Sałatka z bobu

Bób jest warzywem smacznym i bardzo wartościowym, który kojarzy się z pełnią lata, kiedy właśnie dojrzewa. Choć doskonale smakuje w czystej postaci (po ugotowaniu w osolonej wodzie), warto też wykorzystać go do przyrządzania sałatek i łączyć z innymi warzywami.

Bób (Vicia faba var. major) to roślina jednoroczna osiągająca około 1,2 m wysokości. Dojrzałe nasiona można zbierać od czerwca do sierpnia. Bób sieje się do gruntu na przełomie marca i kwietnia. Wymaga słonecznego stanowiska, podłoża zasobnego w składniki mineralne i lekko wilgotnego oraz zasilania nawozami zawierającymi magnez i potas.

Co zawiera bób

  • witaminy(C, A, D, E oraz z grupy B);
  • błonnik;
  • dużą ilość białka (może być stosowany w dietach wymagających ograniczenia białka zwierzęcego).

sałatka z bobu

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sałatkę z bobu

  • Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanego i wyłuskanego bobu, garstka ugotowanej zielonej fasolki, 2 pomidory obrane ze skórki, 1 pieczona czerwona papryka, 1 świeży zielony ogórek, 2 ogórki małosolne, 1 ugotowana marchewka, 4 ugotowane młode ziemniaki, 1 jajko na twardo.
  • Wsypać bób do dużej miski i dodać dość grubo pokrojone warzywa oraz jajko.
  • Wymieszać i doprawić według uznania drobno posiekaną cebulą, świeżym czosnkiem, suszonym koperkiem i pokrojoną drobno natkę pietruszki.
  • Wymieszać z sosem przyrządzonym z 2 łyżek musztardy sarepskiej, 2 łyżek majonezu i 2 łyżek kwaśnej śmietany doprawionym solą, cukrem i pieprzem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)

 

Nowe treści
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu