Bób (Vicia faba var. major) to roślina jednoroczna osiągająca około 1,2 m wysokości. Dojrzałe nasiona można zbierać od czerwca do sierpnia. Bób sieje się do gruntu na przełomie marca i kwietnia. Wymaga słonecznego stanowiska, podłoża zasobnego w składniki mineralne i lekko wilgotnego oraz zasilania nawozami zawierającymi magnez i potas.
Co zawiera bób?
- witaminy(C, A, D, E oraz z grupy B);
- błonnik;
- dużą ilość białka (może być stosowany w dietach wymagających ograniczenia białka zwierzęcego).
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na sałatkę z bobu
- Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanego i wyłuskanego bobu, garstka ugotowanej zielonej fasolki, 2 pomidory obrane ze skórki, 1 pieczona czerwona papryka, 1 świeży zielony ogórek, 2 ogórki małosolne, 1 ugotowana marchewka, 4 ugotowane młode ziemniaki, 1 jajko na twardo.
- Wsypać bób do dużej miski i dodać dość grubo pokrojone warzywa oraz jajko.
- Wymieszać i doprawić według uznania drobno posiekaną cebulą, świeżym czosnkiem, suszonym koperkiem i pokrojoną drobno natkę pietruszki.
- Wymieszać z sosem przyrządzonym z 2 łyżek musztardy sarepskiej, 2 łyżek majonezu i 2 łyżek kwaśnej śmietany doprawionym solą, cukrem i pieprzem.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka