Logo
Logo
24
Okazje

Sałatka z bobu i warzyw – letni przysmak!

Bób jest warzywem smacznym i bardzo wartościowym, który kojarzy się z pełnią lata, kiedy właśnie dojrzewa. Choć doskonale smakuje w czystej postaci (po ugotowaniu w osolonej wodzie), warto też wykorzystać go do przyrządzania sałatek i łączyć z innymi warzywami.

 

Bób (Vicia faba var. major) to roślina jednoroczna osiągająca około 1,2 m wysokości. Dojrzałe nasiona można zbierać od czerwca do sierpnia. Bób sieje się do gruntu na przełomie marca i kwietnia. Wymaga słonecznego stanowiska, podłoża zasobnego w składniki mineralne i lekko wilgotnego oraz zasilania nawozami zawierającymi magnez i potas.

Co zawiera bób

  • witaminy(C, A, D, E oraz z grupy B);
  • błonnik;
  • dużą ilość białka (może być stosowany w dietach wymagających ograniczenia białka zwierzęcego).

sałatka z bobu

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sałatkę z bobu

  • Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanego i wyłuskanego bobu, garstka ugotowanej zielonej fasolki, 2 pomidory obrane ze skórki, 1 pieczona czerwona papryka, 1 świeży zielony ogórek, 2 ogórki małosolne, 1 ugotowana marchewka, 4 ugotowane młode ziemniaki, 1 jajko na twardo.
  • Wsypać bób do dużej miski i dodać dość grubo pokrojone warzywa oraz jajko.
  • Wymieszać i doprawić według uznania drobno posiekaną cebulą, świeżym czosnkiem, suszonym koperkiem i pokrojoną drobno natkę pietruszki.
  • Wymieszać z sosem przyrządzonym z 2 łyżek musztardy sarepskiej, 2 łyżek majonezu i 2 łyżek kwaśnej śmietany doprawionym solą, cukrem i pieprzem.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu