Przepis na pyszną pastę z bobu
Składniki
- 1 kg świeżego bobu
- 100 g orzechów ziemnych
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 mały pęczek świeżej mięty
- 1 mały pęczek natki kolendry
- 1 zielone chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- sól do smaku
Przygotowanie
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu.
- Do gotującej wody z odrobiną soli wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut.
- Potem odcedź bób i zalej go zimną wodą. Obierz ze skóry.
- Orzechy i bób wrzuć do kielicha miksera.
- Następnie dodaj posiekane chili, oliwę z oliwek, kmin rzymski, czosnek, skórkę i sok z cytryny, odrobinę soli oraz połowę natki kolendry i mięty.
- Wszystko zmiksuj na gładką pastę.
- Podawaj z resztą kolendry i mięty.
Smacznego!
Źródło: Knorr