Pasta z bobu – tak prosta w przygotowaniu, tak pyszna!

Przepis na pyszną pastę z bobu

Macie ochotę na bób w naprawdę niebanalnym wydaniu? Spróbujcie pasty z bobu, który doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, pitą lub surowymi warzywami.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
12

Przepis na pyszną pastę z bobu

Składniki

  • 1 kg świeżego bobu
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 mały pęczek świeżej mięty
  • 1 mały pęczek natki kolendry
  • 1 zielone chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu.
  2. Do gotującej wody z odrobiną soli wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut.
  3. Potem odcedź bób i zalej go zimną wodą. Obierz ze skóry.
  4. Orzechy i bób wrzuć do kielicha miksera.
  5. Następnie dodaj posiekane chili, oliwę z oliwek, kmin rzymski, czosnek, skórkę i sok z cytryny, odrobinę soli oraz połowę natki kolendry i mięty.
  6. Wszystko zmiksuj na gładką pastę.
  7. Podawaj z resztą kolendry i mięty.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bób Vicia faba var. major

Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści