Logo
Logo

Pasta z bobu – tak prosta w przygotowaniu, tak pyszna!

Macie ochotę na bób w naprawdę niebanalnym wydaniu? Spróbujcie pasty z bobu, który doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, pitą lub surowymi warzywami.

Przepis na pyszną pastę z bobu

Składniki

  • 1 kg świeżego bobu
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 mały pęczek świeżej mięty
  • 1 mały pęczek natki kolendry
  • 1 zielone chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu.
  2. Do gotującej wody z odrobiną soli wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut.
  3. Potem odcedź bób i zalej go zimną wodą. Obierz ze skóry.
  4. Orzechy i bób wrzuć do kielicha miksera.
  5. Następnie dodaj posiekane chili, oliwę z oliwek, kmin rzymski, czosnek, skórkę i sok z cytryny, odrobinę soli oraz połowę natki kolendry i mięty.
  6. Wszystko zmiksuj na gładką pastę.
  7. Podawaj z resztą kolendry i mięty.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl