Sałatka z bobem, pomidorami i ziołami

sałatka z bobem i pomidorami fot. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska

Bób to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Znana i użytkowana od kilku tysięcy lat. Uprawiana w starożytnej Grecji, Syrii i w Egipcie. Dla Rzymian była to najważniejsza roślina strączkowa, o czym świadczą liczne przepisy z książki kucharskiej z początków naszej ery autorstwa Gaviusa Apicjusa. Jadano zarówno nasiona bobu, jak i młode pędy oraz zielone strączki. W tej sałatce bób został zestawiony z pomidorami i ziołami.

Posłuchaj
00:00
18

Najstarszym źródłem pisanym, w którym wspomina się o bobie, jest Biblia. Ślady prehistorycznych upraw odnajdowano w Azji Mniejszej, a jego nasiona odkryto w ruinach Troi. Na terenie Polski bób o małych i ciemnych nasionach uprawiano już około 500 lat p.n.e. Jego ślady odnaleziono w Biskupinie. Ciekawe jest w tym kontekście to, że drobnonasienne odmiany bobu pochodzą z wysokogórskich rejonów Azji i Afryki, podczas gdy to wielkonasienne – z rejonu Morza Śródziemnego.

Współcześnie bób w Polsce uprawia się na zbiór niedojrzałych, zielnych nasion. Pozostające po zbiorze łodygi, liście i strąki służą jako pasza i nawóz. W innych rejonach świata, np. w Chinach czy Ameryce Środkowej, to raczej suche nasiona dostarczają białka w codziennej diecie.

Nasiona bobu to nie tylko bogate źródło wielu składników odżywczych. Na początku XX wieku z bobu wyizolowano aminokwas lewodopę – do dziś jest to podstawowy lek w terapii choroby Parkinsona.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Z drugiej strony: bywają osoby, które nasion bobu spożywać absolutnie nie powinny. To osoby chore na fawizm (od łacińskiej nazwy bobu Vicia faba), czyli obciążone pewnym defektem genetycznym – niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. I choć bób nie jest najważniejszym czynnikiem wywołującym objawy choroby, to jego spożycie nasila chorobową reakcję organizmu. Nie należy się jednak martwić – wspominamy o tym, nie tyle ze względu na skalę zagrożenia (choroba jest rzadka, szczególnie w Europie), ile ze względu na nasze wrodzone zamiłowanie do naukowych ciekawistek.

Przepis na sałatkę z bobem, pomidorami i ziołami

Składniki

  • 100 ml grubego kuskusu
  • po 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki i listków mięty
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka ugotowanego bobu (obranego)
  • 1 duży pomidor malinowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy na 10-15 minut, by przestygł.
  2. Do ostudzonej kaszy dodajemy posiekane zioła, sok i skórkę cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy oliwą i mieszamy.
  3. Ziołowy kuskus władamy do miseczki lub pojemnika, a następnie układamy kolejne warstwy bobu i pokrojonego pomidora.
  4. Całość raz jeszcze skrapiamy oliwą i zabieramy, gdzie tylko chcemy!

Smacznego!

Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok
Fragment książki i przepis pochodzą z książki "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni