Jakie jest najlepsze stanowisko do wysiewu bobu?
Bób najlepiej będzie rósł na stanowiskach w pełni nasłonecznionych i na glebie wilgotnej, żyznej (gliniastej lub gliniasto-piaszczystej), bogatej w próchnicę i o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie (pH 6,5-7). Przed uprawą bobu (ale także innych warzyw) warto jesienią poprzedniego roku zasilić glebę nawozem organicznym (np. kompostem lub obornikiem) - szczególnie jeśli mamy nieco słabszą glebę w ogrodzie.
Jak i kiedy wysiewać bób?
Najczęściej bób uprawia się z siewu wprost do gruntu i najlepiej wykonać to wczesną wiosną – w marcu i pierwszej połowie kwietnia. Bób jest dość odporny na spadki temperatur, dlatego im wcześniej wysiejemy nasiona tym szybciej wzejdą i plon będzie lepszy. Ponadto, wcześniejszy siew jest korzystniejszy, ponieważ rośliny nie będą tak często atakowane przez szkodniki (np. mszyce), jak przy wysiewie późniejszym.
Oczywiście możemy wysiać nasiona bobu później – także w maju, nawet do połowy czerwca, ale wtedy plony mogą być trochę słabsze. Po przygotowaniu i spulchnieniu podłoża bób możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu na dwa sposoby: punktowo (nasiona umieszczamy pojedynczo w rzędzie, co około 10 cm) oraz gniazdowo (wysiewamy po kilka nasion jednocześnie w dołku w odstępach co 20-25 cm).
Głębokość sadzenia nasion bobu nie powinna być mniejsza niż 4-5 cm, a jeśli siejemy większą ilość nasion w kilku rzędach, to należy zachować rozstawę około 40 cm między rzędami (dorosłe okazy bobu mogą znacznie się rozrosnąć). Posadzone nasiona przykrywamy warstwą gleby, lekko ugniatamy i zawsze podlewamy.
Można również uprawiać bób z rozsady, czyli wysiać wcześniej (luty/marzec) nasiona do doniczek lub skrzynek w domu (szklarni/tunelu) i dopiero gdy rośliny wzejdą (i zrobi się cieplej na dworze) przesadzić je do gruntu. To dobre rozwiązanie, gdy zima trwa dłużej (lub wiosna jest chłodna) i gleba jest zamarznięta lub przykryta śniegiem.
Przy wysiewie bobu warto pamiętać, że nie lubi on sąsiedztwa niektórych warzyw, np. pomidorów czy selera, a dobrze rośnie w pobliżu warzyw kapustnych, a także ziemniaków.
Jak pielęgnować bób po wysiewie nasion?
Bób jest odporny na spadki temperatur i do kiełkowania nasionom wystarczy 7-10 dni i temperatura gleby w granicach 3-4°C. Trzeba jednak pamiętać (szczególnie przy wczesnym wysiewie), że jeśli zapowiadane są przymrozki, warto przykryć glebę (gdzie wschodzi bób) agrowłókniną. Kiedy rośliny już wzejdą mogą tez znacznie się rozrosnąć (nawet do 150 cm wysokości), dlatego trzeba pamiętać o odpowiednich odstępach, a także wziąć pod uwagę konieczność podwiązywania lub palikowania łodyg.
Wskazane jest również regularne nawadnianie i odchwaszczanie roślin oraz ich monitorowanie, ponieważ mogą być atakowane przez mszyce. Szkodniki te dość często żerują na bobie i innych roślinach z rodziny bobowatych (motylkowatych).
Ważne!
Bób, jako roślina jednoroczna i o krótkim okresie wegetacji jest bardzo często stosowany jako przedplon pod uprawę roślin o dłuższym okresie wegetacji. Tak, jak inne rośliny z rodziny bobowatych przede wszystkim wzbogaca glebę w azot i poprawia jej strukturę, a po jego zbiorze gleba jest wolna od chwastów i gotowa do uprawy innych gatunków warzyw, czy roślin ogrodowych.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcia tytułowe: Beth Macdonald/Unsplash