Gojnik Sideritis

Gojnik (Sideritis spp.)
Gojnik (Sideritis) | To roślina, która w polskich ogrodach wciąż jest rzadkością, a zasługuje na miejsce obok lawendy i szałwii. Lubi pełne słońce, lekką, dobrze zdrenowaną glebę i bez problemu znosi suszę, dlatego świetnie nadaje się na skalniaki, rabaty żwirowe i do dużych donic. Dzięki odporności na mróz dobrze zimuje w gruncie i długo tworzy dekoracyjne, srebrzyste kępy. Gojnik to też surowiec, z którego robi się smaczny, ziołowy napar nazywany "herbatą górską".
Posłuchaj
00:00
Dekoracyjność: kwiaty, ulistnienie
Gleba: przepuszczalna, lekka, piaszczysta, uboga
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: kłos
Kwiaty: pojedyncze, drobne, grzbieciste, wargowe
Odczyn gleby: zasadowa, obojętna, lekko zasadowa
Pokrój: kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
Zapach: cała roślina
Wysokość: do 50 cm
Okres kwitnienia: VI, VII, VIII, IX
Trwałość liści: półzimozielone
Wilgotność: gleba umiarkowanie sucha, gleba sucha
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: murki, skarpy, pojemniki, balkony, roślina lecznicza, tarasy, ogrody wiejskie, skalniaki, rabaty, obwódki rabat
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Szkodniki i choroby Zastosowanie Wybrane gatunki

Gojnik (Sideritis spp.) to niezwykle ciekawy rodzaj bylin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). W naturze rośliny te występują przede wszystkim w górach południowej Europy, Bałkanów i wschodniego rejonu Morza Śródziemnego, na suchych, kamienistych zboczach. W uprawie ogrodowej najczęściej spotyka się gojnik macedoński (Sideritis scardica).

Jak wygląda gojnik? Co to za roślina?

Gojnik to długowieczna bylina ziołowa lub półkrzew. Tworzy niskie, płasko rozrastające się kępy, zwykle osiągające od 20 do 50 cm wysokości i około 20-30 cm szerokości. Pędy są wzniesione, dość cienkie, czterokanciaste (typowe dla jasnotowatych) ale też sztywne, z czasem lekko pokładające się u podstawy. Charakterystyczne liście są wydłużone, eliptyczne lub lancetowate, barwy szarozielonej.

Zarówno pędy jak i liście są gęsto pokryte srebrzystym, filcowatym kutnerem. To właśnie ta "wełnista" powierzchnia chroni roślinę przed nadmiernym parowaniem wody w górskim słońcu i sprawia, że kępy gojnika pięknie srebrzą się w ogrodzie.

Latem, zwykle od czerwca do sierpnia, ponad liśćmi pojawiają się liczne, smukłe pędy kwiatostanowe zakończone kłosami drobnych, bladożółtych, wargowych kwiatów. Kwiaty ułożone są w pierścieniach, otoczone zielonkawo-żółtymi, również owłosionymi, często sporymi podsadkami.

Zbliżenie na kwitnące pędy gojnika z żółtymi kwiatkami w zielonych podsadkach, rosnące na tle rozmytej zieleni ogrodu.
Fot. Li-Bro / AdobeStock
Kwiatostany gojnika macedońskiego rozwijają się stopniowo od dołu ku górze, dzięki czemu okres zbioru ziela na napar jest dość długi. Im cieplej, tym roślina mocniej pachnie.

Cała roślina – a zwłaszcza kwiatostany – wydziela delikatny, cytrynowo-ziołowy aromat, bardzo atrakcyjny zarówno dla ludzi, jak i dla pszczół oraz innych owadów zapylających. Po przekwitnieniu tworzą się drobne owoce z nasionami, które można wykorzystać do dalszej uprawy.

Fot. vili45 / AdobeStock
Kępy gojnika przed kwitnieniem tworzą gęstą, srebrzystą poduszkę, o ile są systematycznie przycinane dla zachowania pokroju. Roślina bywa mylona z szałwią lekarską.

Wymagania uprawowe – co lubi gojnik?

Gojnik to typowa roślina górska i śródziemnomorska – lubi to, co suche, słoneczne i kamieniste. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu, na stanowiskach ciepłych, osłoniętych od zimnych wiatrów. W półcieniu będzie żył, ale wyraźnie słabiej kwitnie i traci zwarty pokrój.

Podłoże powinno być bardzo dobrze zdrenowane, przepuszczalne, raczej ubogie, o odczynie obojętnym do zasadowego. Idealne są gleby żwirowe, piaszczysto-gliniaste, z dodatkiem grysu lub drobnego kamienia.

Gojnik jest wystarczająco mrozoodpoorny w polskich warunkach. Może zimować w gruncie ale w chłodniejszych rejonach lub w cięższej glebie warto zabezpieczyć kępy przed mrozem lekkim okryciem z gałązek iglastych.

Młoda siewka gojnika tworząca niską rozetę filcowatych liści na ciemnej, świeżo przekopanej glebie.
Fot. Martina / AdobeStock
Młode siewki gojnika rosną dość wolno, dlatego na początku warto sadzić je w miejscu wolnym od ekspansywnych bylin i chwastów.

Rozmnażanie – dwa sposoby

Rozmnażanie gojnika jest stosunkowo proste. Wiosną można wysiewać nasiona, które umieszcza się płytko, tylko lekko przyciskając do piaszczystego podłoża. Utrzymujemy dla nich stałą, lekką wilgotność, aż do wschodów. Drugą metodą są sadzonki pędowe pobierane latem z niezdrewniałych fragmentów pędów; ukorzeniają się one w luźnym, piaszczystym podłożu przy utrzymaniu umiarkowanej wilgotności.

Pielęgnacja – podlewanie, nawożenie, cięcie

Dobrze posadzony gojnik jest rośliną prawie bezobsługową. Podlewanie ogranicza się do niezbędnego minimum – podlewamy tylko wtedy, gdy roślina rośnie w pojemniku lub gdy długotrwała susza trwa tak długo, że nawet głębsze warstwy gleby są zupełnie suche. Zdecydowanie łatwiej go "przesuszyć" niż "przelać". A nawożenie w zasadzie nie jest konieczne. Gojnik najlepiej czuje się w glebie ubogiej. Wystarczy, jeśli przy sadzeniu dodamy niewielką ilość dobrze rozłożonego kompostu.

Cięcie wykonuje się głównie z dwóch powodów – dla utrzymania zwięzłego pokroju i dla pozyskania surowca zielarskiego. Pędy z kwiatostanami ścinamy w pełni kwitnienia, a po zakończeniu głównego kwitnienia można przyciąć całą kępę nieco niżej, aby pobudzić roślinę do rozkrzewiania i utrzymania ładnego kształtu.

Rząd wysuszonych kwiatostanów gojnika ułożonych na jasnym tle, ukazujących charakterystyczne zielone podsadki i żółte kwiaty.
Fot. Taste the Image / AdobeStock
Ścięte kwiatostany gojnika świetnie nadają się nie tylko na napar, ale też do suchych bukietów i dekoracji, bo po wysuszeniu długo zachowują swój kształt i zielono-żółtą barwę. W kompozycjach można je łączyć z lawendą, kłosami zbóż i drobnymi trawami, uzyskując wyraźnie „śródziemnomorski” charakter aranżacji.

Choroby i szkodniki

Gojnik, przy prawidłowych warunkach uprawy, jest rośliną bardzo odporną. Najpoważniejszym problemem jest gnicie korzeni i szyjki korzeniowej, które pojawia się przy długotrwałym przelaniu lub w ciężkiej ziemi. W takich warunkach mogą rozwijać się choroby grzybowe, a roślina słabnie i zamiera.

Zastosowanie w ogrodzie i nie tylko

Gojnik to roślina, która sprawia wrażenie suchej, a jego srebrzyste liście ładnie kontrastują z szarościami kamieni oraz zielenią inncyh roślin. W ogrodzie sprawdza się szczególnie w słonecznych ogrodach skalnych, żwirowych i śródziemnomorskich. Można go też sadzić w szczelinach murków, na suchych skarpach oraz w misach i donicach na tarasie.

Jednocześnie wszystkie gojniki są cenionymi roślinami zielarskimi. Z ziela (pędów z liśćmi i kwiatami) przygotowuje się napar znany jako "herbata górska", szałwia libańska, a w języku angielskim "greek mountain tea" (grecka górska herbata) – delikatnie cytrynowy, ziołowy, o lekko miodowym aromacie.We wszystkich gatunkach z rodzaju gojnik obecne są m.in. polifenole, flawonoidy, terpeny (i liczne minerały, m.in. potas, magnez, żelazo, cynk), ale ich działanie jest bardzo łagodne. Tradycyjnie pije się ją przy łagodnych infekcjach górnych dróg oddechowych (kaszel związany z przeziębieniem) oraz przy niewielkich dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.

W handlu najczęściej spotykamy susz pochodzący z gojnika macedońskiego, ale w rejonie Bliskiego Wschodu, np. w Libanie, herbata ta pochodzi głównie z innego gatunku – Sideritis libanotica.

Szklanka złocistego naparu z gojnika na drewnianym stole, obok suszonych pędów z kwiatostanami.
Fot. Lana_M / AdobeStock
Napar z gojnika przygotowuje się najczęściej z 1-2 całych pędów zalanych gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostawionych do zaparzenia na kilka minut. Taka herbata dobrze sprawdza się wieczorem jako delikatny, rozgrzewający napój z dodatkiem miodu lub cytryny.

Wybrane gatunki i różnice

Najbardziej znanym jest gojnik macedoński (S. scardica), ale warto znać też inne, takie jak gojnik górski (S. montana), hyzopolistny (S. hyssopifolia) i S. raeseri. Różnią się one szczegółami budowy, zasięgiem występowania i w niewielkim stopniu składem substancji czynnych.

Zdjęcie: Maria / AdobeStock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe rośliny tygodnia
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy