Gojnik (Sideritis spp.) to niezwykle ciekawy rodzaj bylin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). W naturze rośliny te występują przede wszystkim w górach południowej Europy, Bałkanów i wschodniego rejonu Morza Śródziemnego, na suchych, kamienistych zboczach. W uprawie ogrodowej najczęściej spotyka się gojnik macedoński (Sideritis scardica).
Jak wygląda gojnik? Co to za roślina?
Gojnik to długowieczna bylina ziołowa lub półkrzew. Tworzy niskie, płasko rozrastające się kępy, zwykle osiągające od 20 do 50 cm wysokości i około 20-30 cm szerokości. Pędy są wzniesione, dość cienkie, czterokanciaste (typowe dla jasnotowatych) ale też sztywne, z czasem lekko pokładające się u podstawy. Charakterystyczne liście są wydłużone, eliptyczne lub lancetowate, barwy szarozielonej.
Zarówno pędy jak i liście są gęsto pokryte srebrzystym, filcowatym kutnerem. To właśnie ta "wełnista" powierzchnia chroni roślinę przed nadmiernym parowaniem wody w górskim słońcu i sprawia, że kępy gojnika pięknie srebrzą się w ogrodzie.
Latem, zwykle od czerwca do sierpnia, ponad liśćmi pojawiają się liczne, smukłe pędy kwiatostanowe zakończone kłosami drobnych, bladożółtych, wargowych kwiatów. Kwiaty ułożone są w pierścieniach, otoczone zielonkawo-żółtymi, również owłosionymi, często sporymi podsadkami.
Cała roślina – a zwłaszcza kwiatostany – wydziela delikatny, cytrynowo-ziołowy aromat, bardzo atrakcyjny zarówno dla ludzi, jak i dla pszczół oraz innych owadów zapylających. Po przekwitnieniu tworzą się drobne owoce z nasionami, które można wykorzystać do dalszej uprawy.
Wymagania uprawowe – co lubi gojnik?
Gojnik to typowa roślina górska i śródziemnomorska – lubi to, co suche, słoneczne i kamieniste. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu, na stanowiskach ciepłych, osłoniętych od zimnych wiatrów. W półcieniu będzie żył, ale wyraźnie słabiej kwitnie i traci zwarty pokrój.
Podłoże powinno być bardzo dobrze zdrenowane, przepuszczalne, raczej ubogie, o odczynie obojętnym do zasadowego. Idealne są gleby żwirowe, piaszczysto-gliniaste, z dodatkiem grysu lub drobnego kamienia.
Gojnik jest wystarczająco mrozoodpoorny w polskich warunkach. Może zimować w gruncie ale w chłodniejszych rejonach lub w cięższej glebie warto zabezpieczyć kępy przed mrozem lekkim okryciem z gałązek iglastych.
Rozmnażanie – dwa sposoby
Rozmnażanie gojnika jest stosunkowo proste. Wiosną można wysiewać nasiona, które umieszcza się płytko, tylko lekko przyciskając do piaszczystego podłoża. Utrzymujemy dla nich stałą, lekką wilgotność, aż do wschodów. Drugą metodą są sadzonki pędowe pobierane latem z niezdrewniałych fragmentów pędów; ukorzeniają się one w luźnym, piaszczystym podłożu przy utrzymaniu umiarkowanej wilgotności.
Pielęgnacja – podlewanie, nawożenie, cięcie
Dobrze posadzony gojnik jest rośliną prawie bezobsługową. Podlewanie ogranicza się do niezbędnego minimum – podlewamy tylko wtedy, gdy roślina rośnie w pojemniku lub gdy długotrwała susza trwa tak długo, że nawet głębsze warstwy gleby są zupełnie suche. Zdecydowanie łatwiej go "przesuszyć" niż "przelać". A nawożenie w zasadzie nie jest konieczne. Gojnik najlepiej czuje się w glebie ubogiej. Wystarczy, jeśli przy sadzeniu dodamy niewielką ilość dobrze rozłożonego kompostu.
Cięcie wykonuje się głównie z dwóch powodów – dla utrzymania zwięzłego pokroju i dla pozyskania surowca zielarskiego. Pędy z kwiatostanami ścinamy w pełni kwitnienia, a po zakończeniu głównego kwitnienia można przyciąć całą kępę nieco niżej, aby pobudzić roślinę do rozkrzewiania i utrzymania ładnego kształtu.
Choroby i szkodniki
Gojnik, przy prawidłowych warunkach uprawy, jest rośliną bardzo odporną. Najpoważniejszym problemem jest gnicie korzeni i szyjki korzeniowej, które pojawia się przy długotrwałym przelaniu lub w ciężkiej ziemi. W takich warunkach mogą rozwijać się choroby grzybowe, a roślina słabnie i zamiera.
Zastosowanie w ogrodzie i nie tylko
Gojnik to roślina, która sprawia wrażenie suchej, a jego srebrzyste liście ładnie kontrastują z szarościami kamieni oraz zielenią inncyh roślin. W ogrodzie sprawdza się szczególnie w słonecznych ogrodach skalnych, żwirowych i śródziemnomorskich. Można go też sadzić w szczelinach murków, na suchych skarpach oraz w misach i donicach na tarasie.
Jednocześnie wszystkie gojniki są cenionymi roślinami zielarskimi. Z ziela (pędów z liśćmi i kwiatami) przygotowuje się napar znany jako "herbata górska", szałwia libańska, a w języku angielskim "greek mountain tea" (grecka górska herbata) – delikatnie cytrynowy, ziołowy, o lekko miodowym aromacie.We wszystkich gatunkach z rodzaju gojnik obecne są m.in. polifenole, flawonoidy, terpeny (i liczne minerały, m.in. potas, magnez, żelazo, cynk), ale ich działanie jest bardzo łagodne. Tradycyjnie pije się ją przy łagodnych infekcjach górnych dróg oddechowych (kaszel związany z przeziębieniem) oraz przy niewielkich dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.
W handlu najczęściej spotykamy susz pochodzący z gojnika macedońskiego, ale w rejonie Bliskiego Wschodu, np. w Libanie, herbata ta pochodzi głównie z innego gatunku – Sideritis libanotica.
Wybrane gatunki i różnice
Najbardziej znanym jest gojnik macedoński (S. scardica), ale warto znać też inne, takie jak gojnik górski (S. montana), hyzopolistny (S. hyssopifolia) i S. raeseri. Różnią się one szczegółami budowy, zasięgiem występowania i w niewielkim stopniu składem substancji czynnych.
Zdjęcie: Maria / AdobeStock