Czy rzeżucha jest zdrowa?
Właściwości lecznicze rzeżuchy
Śmiało, można powiedzieć, że rzeżucha ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim jej regularne spożywanie to sposób na bardzo skuteczną ochronę przed działaniem wolnych rodników. Właściwości antyoksydacyjne pomagają uchronić się przed przedwczesnym starzeniem skóry.
Składniki zawarte w tej wyjątkowej roślinie wykazują też działanie detoksykujące, działają dobrze na stan i funkcjonowanie jelit. Spożywanie rzeżuchy to także dobry sposób na walkę z nadwagą. Rzeżucha redukuje skoki glukozy, a więc napady głodu są znacznie ograniczone.
Roślina ta pomaga w leczeniu osteoporozy, przeciwdziała anemii, obniża ciśnienie krwi, chroni układ sercowo-naczyniowy. Z pewnością warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
Dla kogo rzeżucha?
Bogactwo witamin i ważnych składników
Rzeżucha zawiera witaminy i składniki takie jak:
- Jod i luteina – wspierają prawidłową pracę tarczycy, zapobiegają nowotworom, chronią wzrok.
- Witamina C – przyspiesza gojenie ran, ułatwia przyswajanie żelaza, wpływa korzystnie na psychikę, wzmacnia dziąsła oraz zęby.
- Witamina E – to silny przeciwutleniacz, wpływa korzystnie na krzepliwość krwi, wydolność mięśni oraz płodność.
- Witamina A – wzmacnia odporność, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, wspomaga wzrok, zapobiega zakażeniom.
- Witamina K – wpływa korzystnie na stan kości, krzepnięcie krwi, a także pracę jelit.
- Kwas foliowy, magnez, potas, siarkę, żelazo, chrom – składniki te są bardzo potrzebne dla osób dzieci, kobiet w ciąży, osób chorych na anemię, reumatyzm, czy mających problemy z trzustką.
Roślina to cenny dodatek do diety palaczy, cierpiących na chorobę wieńcową, chorych na niedoczynność tarczycy, cukrzycę. Rzeżuchę warto polecić także osobom ciepiącym na zaburzenia krzepnięcia i tym, którzy są na diecie odchudzającej.
Dlaczego warto i jak spożywać rzeżuchę?
Idealny zdrowy dodatek
Rzeżucha powinna znaleźć się w stałym jadłospisie każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Roślina ta dzięki zawartości witamin, minerałów i składników odżywczych działa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Składniki zwarte w tej wyjątkowej roślinie działają antybakteryjnie, niszczą wirusy, osłaniają wątrobę, pomagają w gojeniu ran i złamań. Tak naprawdę każdy bez względu na oczekiwania i potrzeby może znaleźć we właściwościach rzeżuchy coś dla siebie. Dużą zaletą tej rośliny jest możliwość spożywania jej na różne sposoby.
► Rzeżucha to świetne dopełnienie kanapek i sałatek. Roślina sprawi, że danie lub przekąska nabierze wyjątkowego charakteru. Rzeżucha dodaje nieco ostrości, co wpływa korzystnie na doznania kulinarne. Roślinę można z powodzeniem dodać także do ulubionego sosu obiadowego lub rozgrzewającej zupy. Takie danie szczególnie dobrze będzie smakować jesienią i zimą, gdy ciepłe potrawy królują na stołach.
► Koktajl owocowy z rzeżuchą to kolejna ciekawa propozycja godna uwagi. Do przygotowania przekąski potrzebujesz wody, rzeżuchy i ulubionych owoców. Bardzo dobrze sprawdzi się banan, gruszka, borówki lub truskawki. Wszystkie składniki trzeba wrzucić do blendera i uruchomić urządzenie. Taki koktajl to dosłownie bomba witaminowa. Spożywaj go regularnie, a zyskasz więcej energii, poprawi się Twoja odporność i samopoczucie, a także stan włosów, skóry i paznokci.
► Smaczne śniadanie? Przygotuj jajecznicę i wzmocnij jej smak rzeżuchą. Taka potrawa skutecznie cię rozbudzi i sprawi, że zyskasz energię na początek dnia. Pamiętaj, że jajecznica smakuje świetnie również w towarzystwie warzyw. Skomponuj smaczny, a jednocześnie zdrowy posiłek, a na pewno odczujesz pozytywne efekty. Zdrowa i różnorodna dieta sprawi, że poczujesz się dużo lepiej i zyskasz lepsze zdrowie.
Kto nie powinien jeść rzeżuchy?
Przeciwwskazania
Wiesz już, że regularne spożywanie rzeżuchy przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Czy jednak każdy może włączyć tę roślinę w codzienną dietę? Okazuje się, że nie.
- Spożywanie rzeżuchy nie sprawdzi się w przypadku wrzodów oraz stanów zapalnych jelit.
- Osoby borykające się z różnymi chorobami nerek powinny zrezygnować z jedzenia rzeżuchy.
- Spożywanie rzeżuchy nie jest wskazane także w przypadku osób, które muszą stosować dietę ubogą w potas.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: pixelRaw / Pixabay