Rzeżucha – na co pomaga i dlaczego warto ją jeść? Odkryj bogactwo w każdym kiełku

rzeżucha - na co pomaga i dlaczego warto ją jeść fot. pixelRaw Pixabay

Rzeżucha cieszyła się popularnością już w czasach starożytnych. Wówczas stosowano ją na wspomaganie prawidłowej pracy tarczycy, a także dla poprawy urody. Rzeżucha to źródło cennych witamin i ważnych minerałów. Dlaczego warto ją jeść? Dowiedz się, w jakich sytuacjach sprawdzi się szczególnie dobrze, a kto powinien jej unikać.

Posłuchaj
00:00
27
Streszczenie artykułu
Rzeżucha jest bogata w witaminy i minerały, wspomaga detoksykację, reguluje poziom glukozy i ma właściwości antyoksydacyjne. Polecana dla osób z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą, i na diecie odchudzającej. Zawiera jod, luteinę, witaminy C, E, A, K, kwas foliowy, magnez, potas, siarkę, żelazo i chrom. Spożywanie rzeżuchy może być przeciwwskazane przy wrzodach, stanach zapalnych jelit i chorobach nerek. Rzeżuchę można dodawać do kanapek, sałatek, sosów, zup czy koktajli owocowych.
Spis treści
Czy rzeżucha ma właściwości lecznicze? Jakie witaminy ma w sobie rzeżucha? Dlaczego warto i jak najlepiej jeść rzeżuchę? Kiedy nie powinno się jeść rzeżuchy?

Czy rzeżucha jest zdrowa?
Właściwości lecznicze rzeżuchy

Śmiało, można powiedzieć, że rzeżucha ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim jej regularne spożywanie to sposób na bardzo skuteczną ochronę przed działaniem wolnych rodników. Właściwości antyoksydacyjne pomagają uchronić się przed przedwczesnym starzeniem skóry.

Składniki zawarte w tej wyjątkowej roślinie wykazują też działanie detoksykujące, działają dobrze na stan i funkcjonowanie jelit. Spożywanie rzeżuchy to także dobry sposób na walkę z nadwagą. Rzeżucha redukuje skoki glukozy, a więc napady głodu są znacznie ograniczone.

Rzeżucha może pomóc w leczeniu różnych schorzeń związanych z funkcjonowaniem organizmu. Składniki w niej zawarte wspierają zdrowie oczu, działają przeciwnowotworowo, wpływają pozytywnie na wygląd i zdrowie cery oraz włosów.

Roślina ta pomaga w leczeniu osteoporozy, przeciwdziała anemii, obniża ciśnienie krwi, chroni układ sercowo-naczyniowy. Z pewnością warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

 

Dla kogo rzeżucha?
Bogactwo witamin i ważnych składników

Rzeżucha zawiera witaminy i składniki takie jak:

  • Jod i luteina – wspierają prawidłową pracę tarczycy, zapobiegają nowotworom, chronią wzrok.
  • Witamina C – przyspiesza gojenie ran, ułatwia przyswajanie żelaza, wpływa korzystnie na psychikę, wzmacnia dziąsła oraz zęby.
  • Witamina E – to silny przeciwutleniacz, wpływa korzystnie na krzepliwość krwi, wydolność mięśni oraz płodność.
  • Witamina A – wzmacnia odporność, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, wspomaga wzrok, zapobiega zakażeniom.
  • Witamina K – wpływa korzystnie na stan kości, krzepnięcie krwi, a także pracę jelit.
  • Kwas foliowy, magnez, potas, siarkę, żelazo, chrom – składniki te są bardzo potrzebne dla osób dzieci, kobiet w ciąży, osób chorych na anemię, reumatyzm, czy mających problemy z trzustką.

Roślina to cenny dodatek do diety palaczy, cierpiących na chorobę wieńcową, chorych na niedoczynność tarczycy, cukrzycę. Rzeżuchę warto polecić także osobom ciepiącym na zaburzenia krzepnięcia i tym, którzy są na diecie odchudzającej.

rzeżucha - na co pomaga i dlaczego warto ja jeść - dania
Fot. . RitaE, Julia Nowak, Dagny Walter Pixabay
Rzeżucha ma mnóstwo zastosowań w kuchni, zaostrza smak kanapek, sałatek czy tortilli.

Dlaczego warto i jak spożywać rzeżuchę?
Idealny zdrowy dodatek

Rzeżucha powinna znaleźć się w stałym jadłospisie każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Roślina ta dzięki zawartości witamin, minerałów i składników odżywczych działa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Składniki zwarte w tej wyjątkowej roślinie działają antybakteryjnie, niszczą wirusy, osłaniają wątrobę, pomagają w gojeniu ran i złamań. Tak naprawdę każdy bez względu na oczekiwania i potrzeby może znaleźć we właściwościach rzeżuchy coś dla siebie. Dużą zaletą tej rośliny jest możliwość spożywania jej na różne sposoby.

► Rzeżucha to świetne dopełnienie kanapek i sałatek. Roślina sprawi, że danie lub przekąska nabierze wyjątkowego charakteru. Rzeżucha dodaje nieco ostrości, co wpływa korzystnie na doznania kulinarne. Roślinę można z powodzeniem dodać także do ulubionego sosu obiadowego lub rozgrzewającej zupy. Takie danie szczególnie dobrze będzie smakować jesienią i zimą, gdy ciepłe potrawy królują na stołach.

► Koktajl owocowy z rzeżuchą to kolejna ciekawa propozycja godna uwagi. Do przygotowania przekąski potrzebujesz wody, rzeżuchy i ulubionych owoców. Bardzo dobrze sprawdzi się banan, gruszka, borówki lub truskawki. Wszystkie składniki trzeba wrzucić do blendera i uruchomić urządzenie. Taki koktajl to dosłownie bomba witaminowa. Spożywaj go regularnie, a zyskasz więcej energii, poprawi się Twoja odporność i samopoczucie, a także stan włosów, skóry i paznokci.

► Smaczne śniadanie? Przygotuj jajecznicę i wzmocnij jej smak rzeżuchą. Taka potrawa skutecznie cię rozbudzi i sprawi, że zyskasz energię na początek dnia. Pamiętaj, że jajecznica smakuje świetnie również w towarzystwie warzyw. Skomponuj smaczny, a jednocześnie zdrowy posiłek, a na pewno odczujesz pozytywne efekty. Zdrowa i różnorodna dieta sprawi, że poczujesz się dużo lepiej i zyskasz lepsze zdrowie.

Kto nie powinien jeść rzeżuchy?
Przeciwwskazania

Wiesz już, że regularne spożywanie rzeżuchy przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Czy jednak każdy może włączyć tę roślinę w codzienną dietę? Okazuje się, że nie.

  • Spożywanie rzeżuchy nie sprawdzi się w przypadku wrzodów oraz stanów zapalnych jelit.
  • Osoby borykające się z różnymi chorobami nerek powinny zrezygnować z jedzenia rzeżuchy.
  • Spożywanie rzeżuchy nie jest wskazane także w przypadku osób, które muszą stosować dietę ubogą w potas.

Jeśli masz wątpliwości, czy możesz włączyć rzeżuchę do swojej codziennej diety, warto skonsultować się ze specjalistą.


Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: pixelRaw / Pixabay

FAQ Pytania i odpowiedzi
  • Czy rzeżucha jest zdrowa?

    Tak, rzeżucha ma właściwości lecznicze, w tym antyoksydacyjne, detoksykujące, wspiera zdrowie oczu, działa przeciwnowotworowo i wspomaga leczenie osteoporozy.
  • Jakie witaminy i minerały zawiera rzeżucha?

    Rzeżucha zawiera jod, luteinę, witaminy C, E, A, K, kwas foliowy, magnez, potas, siarkę, żelazo i chrom.
  • Dla kogo szczególnie polecana jest rzeżucha?

    Dla osób z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą, na diecie odchudzającej, palaczy, osób cierpiących na chorobę wieńcową oraz z problemami z krzepnięciem krwi.
  • Jak można spożywać rzeżuchę?

    Rzeżuchę można dodawać do kanapek, sałatek, sosów, zup oraz koktajli owocowych.
  • Kto powinien unikać jedzenia rzeżuchy?

    Osoby z wrzodami, stanami zapalnymi jelit, chorobami nerek oraz te, które muszą stosować dietę ubogą w potas.
  • Czytaj więcej Czytaj mniej
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści