Kiedy zbierać zioła?
O jakiej porze dnia i w jakiej porze roku?
Zioła są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne wtedy, gdy są świeże. Zbieramy je na bieżąco, gdy są nam potrzebne w kuchni.
Najsilniejszy aromat mają zioła zbierane późnym rankiem, w godzinach przedpołudniowych.
Kiedy zbiera się kwiaty, liście, owoce, kłącza, inne części?
Sposób zbierania ziół różni się od tego, jaki surowiec pozyskujemy (liście, kwiaty, korzenie) oraz od samego gatunku rośliny. Ogólne zasady mówią:
- liście (igły) najlepiej zbierać, gdy są młode, a rośliny nie weszły jeszcze w okres kwitnienia,
- kwiaty zbieramy tuż przed kwitnieniem lub w pełni kwitnienia,
- pąki zbieramy wiosną, przed ich pękaniem,
- ziele zbiera się różnie zależnie od rośliny ale najczęściej robi się to, gdy są dość młode i przed kwitnieniem,
- owoce zbieramy wtedy, gdy są dojrzałe,
- kłącza i korzenie wykopujemy na jesieni lub wczesną wiosną (III).
Czy można zbierać zioła po deszczu?
Jest to niewskazane – zioła należy zbierać w dni pogodne i suche. Najczęściej zbioru dokonuje się wczesnym przedpołudniem, gdy rośliny dokładnie obeschną z rosy.
Uszkodzone rośliny jak i ich części są bardzo podatne na ataki chorób grzybowych i innych patogenów. Jest to szczególnie groźne, jeśli zioła chcemy suszyć po zbiorze.
Kiedy nie zbierać ziół?
- Ziół nie zbiera się, gdy są wilgotne.
- Ziół nie zbiera się w południe, gdy słońce ostro świeci.
- Nie wolno zbierać i używać roślin chorych – ziół zaatakowanych przez choroby roślin (grzybowe, bakteryjne, wirusowe).
- Korzeni nie zbieramy, gdy rośliny kwitną, a liści, gdy są bardzo dojrzałe / mocno starsze.
Co można robić z ziołami po zbiorze?
Wiele ziół wykorzystuje się w świeżej formie, ale rośliny te można też suszyć, mrozić, a nawet robić z nich oleje smakowe do zastosowania w kuchni. Watro wiedzieć, że suszenie i mrożenie ziół to też najlepsze metody ich przechowywania.
Film: O tym kiedy i jak zbierać zioła i o czym warto pamiętać
Zdjęcie tytułowe: rh2010 / AdobeStock, Pitsch / Pixabay