Kiedy zbierać zioła, były najbardziej aromatyczne?
Pytanie czytelnika: Mam ogródek ziołowy i posadzone w nim wiele różnych roślin ziołowych. Ładnie rosną, a część z nich nawet kwitnie. Kiedy najlepiej zbierać zioła?
Zioła są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne wtedy, gdy są świeże. Zbieramy je na bieżąco, gdy są nam potrzebne w kuchni. Najwięcej cennych składników jest w liściach zanim rośliny wejdą w okres kwitnienia. Najsilniejszy aromat mają zioła zbierane w godzinach przedpołudniowych. Dobrze jest przycinać lub uszczykiwać wierzchołki roślin, bo wtedy lepiej się rozkrzewią - m.in. bazylia i mięta. Majeranek zbiera się ścinając pędy po ukazaniu się pierwszych pąków kwiatowych, a potem zasusza.
Zioła należy zbierać w dni pogodne i suche. Najczęściej zbioru dokonuje się wczesnym przedpołudniem, gdy rośliny obeschną z rosy. Liście najlepiej zbierać przed lub po kwitnieniu. Liście i kwiaty zbieramy tuż przed kwitnieniem lub w pełni kwitnienia. Owoce zbieramy wtedy, gdy są dojrzałe. Kłącza i korzenie wykopujemy na jesieni lub wczesną wiosną.
Zdjęcie tytułowe: Pitsch/Pixabay
Komentarze