Suszenie ziół
Zioła można suszyć w miejscach przewiewnych, suchych i zacienionych (nie mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych) w temperaturze do 40 stopni. Powieś rośliny w pęczkach za końce łodyg lub rozłóż na siatkach. Można je także rozkładać w cienkich warstwach na siatkach lub gazetach, jednak rośliny nie mogą nachodzić na siebie gdyż może to spowodować ich wolniejsze suszenie i gnicie.
Czas suszenia ziół zależy od rośliny, stopnia uwodnienia, pogody i temperatury otoczenia, jednak zwykle trwa to około 3 tygodnie. Gdy zioła wyschną, przełóż je do szczelnych pojemników.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Mrożenie ziół
Świeże zioła można także mrozić (tak jak koperek czy natkę pietruszki). Można je posiekać lub mrozić całe gałązki w całości. Warto je włożyć do plastikowych pojemników lub torebek foliowych.
Posiekane zioła można także włożyć do pojemniczków na kostki lodu, zalać wodą i zamrozić. Takie "mrożone kostki ziołowe" mogą być doskonałym dodatkiem do drinków (np. mięta).
Zdjęcie tytułowe: gate74/Pixabay