Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
31
Okazje

Przechowywanie ziół: suszenie i mrożenie

Pytanie czytelnika: Mam duży ogródek ziołowy i nie jestem w stanie spożytkować na bieżąco wszystkich ziół, które z niego zbieram. Jak mogę je przechować? Wiem, że można je suszyć ale nie wiem jak. Słyszałam także o mrożeniu ziół – czy można tak robić?

 

Bez względu na wybór metody przechowywania ziół pamiętaj o tym aby zioła ścinać tylko w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, tuż po obeschnięciu porannej rosy – wtedy mają w sobie najwięcej aromatycznych olejków eterycznych odpowiedzialnych za ich smak i zapach.

Suszenie ziół

Zioła można suszyć w miejscach przewiewnych, suchych i zacienionych (nie mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych) w temperaturze do 40 stopni. Powieś rośliny w pęczkach za końce łodyg lub rozłóż na siatkach. Można je także rozkładać w cienkich warstwach na siatkach lub gazetach, jednak rośliny nie mogą nachodzić na siebie gdyż może to spowodować ich wolniejsze suszenie i gnicie.

Czas suszenia ziół zależy od rośliny, stopnia uwodnienia, pogody i temperatury otoczenia, jednak zwykle trwa to około 3 tygodnie.

Gdy zioła wyschną, przełóż je do szczelnych pojemników.

Mrożenie ziół

Świeże zioła można także mrozić (tak jak koperek czy natkę pietruszki). Można je posiekać lub mrozić całe gałązki w całości. Warto je włożyć do plastikowych pojemników lub torebek foliowych.

Posiekane zioła można także włożyć do pojemniczków na kostki lodu, zalać wodą i zamrozić. Takie "mrożone kostki ziołowe" mogą być doskonałym dodatkiem do drinków (np. mięta).


Zdjęcie tytułowe: gate74/Pixabay

Dowiedz się więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)



Komentarze


Twoja strona ogrodu