Suszenie ziół
Zioła można suszyć w miejscach przewiewnych, suchych i zacienionych (nie mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych) w temperaturze do 40 stopni. Powieś rośliny w pęczkach za końce łodyg lub rozłóż na siatkach. Można je także rozkładać w cienkich warstwach na siatkach lub gazetach, jednak rośliny nie mogą nachodzić na siebie gdyż może to spowodować ich wolniejsze suszenie i gnicie.
Czas suszenia ziół zależy od rośliny, stopnia uwodnienia, pogody i temperatury otoczenia, jednak zwykle trwa to około 3 tygodnie. Gdy zioła wyschną, przełóż je do szczelnych pojemników.
Mrożenie ziół
Świeże zioła można także mrozić (tak jak koperek czy natkę pietruszki). Można je posiekać lub mrozić całe gałązki w całości. Warto je włożyć do plastikowych pojemników lub torebek foliowych.
Posiekane zioła można także włożyć do pojemniczków na kostki lodu, zalać wodą i zamrozić. Takie "mrożone kostki ziołowe" mogą być doskonałym dodatkiem do drinków (np. mięta).
Zdjęcie tytułowe: gate74/Pixabay