Logo
Logo
13
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Przechowywanie ziół - suszenie i mrożenie

Mam duży ogródek ziołowy i nie jestem w stanie spożytkować na bieżąco wszystkich ziół, które z niego zbieram . Jak mogę je przechować? Wiem, że można je suszyć ale nie wiem jak. Słyszałam także o mrożeniu ziół - czy można tak robić?

Bez względu na wybór metody przechowywania ziół pamiętaj o tym aby zioła ścinać tylko w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, tuż po obeschnięciu porannej rosy - wtedy mają w sobie najwięcej aromatycznych olejków eterycznych odpowiedzialnych za ich smak i zapach.

przygotowanie ziół do suszenia fot. Warren Layton Flickr CC

suszone zioła fot. Armin Hanisch SXC

mrożona natka fot. Gerla Brakkee SXC

Suszenie ziół

Zioła można suszyć w miejscach przewiewnych, suchych i zacienionych (nie mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych) w temperaturze do 40 stopni. Powieś rośliny w pęczkach za końce łodyg lub rozłóż na siatkach.

Można je także rozkładać w cienkich warstwach na siatkach lub gazetach, jednak rośliny nie mogą nachodzić na siebie gdyż może to spowodować ich wolniejsze suszenie i gnicie.

Czas suszenia ziół zależy od rośliny, stopnia uwodnienia, pogody i temperatury otoczenia, jednak zwykle trwa to około 3 tygodnie. Gdy zioła wyschną, przełóż je do szczelnych pojemników.

Mrożenie ziół


Świeże zioła można także mrozić (tak jak koperek czy natkę pietruszki). Można je posiekać lub mrozić całe gałązki w całości. Warto je włożyć do plastikowych pojemników lub torebek foliowych.

Posiekane zioła można także włożyć do pojemniczków na kostki lodu, zalać wodą i zamrozić. Takie "mrożone kostki ziołowe" mogą być doskonałym dodatkiem do drinków (np. mięta).

Zdjęcie tytułowe: gate74/Pixabay

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu