Pachnące odmiany mięty | Uprawa i zastosowanie

Pachnące odmiany mięty - fot. congerdesign - Pixabay

Mięta to jedno z najbardziej znanych ziół, które jest od lat cenione ze względu na swe właściwości zdrowotne. Jednak mięta to również wspaniałe aromaty i smaki, a różnorodne odmiany mogą znacznie różnić się nutą zapachową, co pozwala na ich wszechstronne wykorzystanie. Dużą zaletą mięty jest jej łatwa uprawa i obfite zbiory. Jakie są odmiany mięty? Gdzie sadzić i jak wykorzystać miętę?

Posłuchaj
00:00
23
Spis treści
Gatunki i odmiany mięty do uprawy w ogrodzie i na balkonie Zasady uprawy Jak wykorzystać pachnące listki mięty?

Najpopularniejsze odmiany mięty

Smak i zapach mięty charakterystyczny dla danego gatunku wynika z różnego składu zawartych w nich olejkach eterycznych. Jednak właściwości zdrowotne wszystkich odmian są do siebie zbliżone, co pozwala na wybór tylko ze względu na walory smakowe. Znanych jest 19 gatunków mięty i 13 hybryd – poniżej przedstawiamy najpopularniejsze i najciekawsze z nich.

Mięta pieprzowa – najbardziej znana i najpopularniejsza. Zawiera dużą ilość olejków eterycznych, dlatego jest najczęściej wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i odznacza się silnym smakiem i aromatem.

Mięta zielona – wykorzystywana do produkcji cukierków i gum dożycia. Orzeźwiający, cytrynowo miętowy zapach i ostry smak doskonale pasuje do napojów i deserów.

Mięta wodna – lubi mocno wilgotne miejsca, co wyjaśnia jej nazwie. Ciekawe, okrągłe liście o zielonej barwie z lekką domieszką fioletu zapewniają jej charakterystyczny wygląd. Wykorzystywana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej do dań mięsnych.

Mięta imbirowa – złociste, pstrokate liście mają charakterystyczny smak i zapach, łączący w sobie miętę i imbir. Doskonale pasuje do sałatek i herbat, nadając im niezwykłego aromatu.

Mięta okrągłolistna – doskonała do uprawy w doniczce na domowym parapecie. Posiada lekko jabłkowy aromat, dzięki czemu doskonale nadaje się do deserów i herbatek.

Mięta polna – lubi stanowiska mocno wilgotne, a nawet podmokłe. Odznacza się wysoką zawartością mentolu, co sprawia, że jest niezwykle orzeźwiająca i ma silne właściwości zdrowotne.

Mięta polej – zyskała sławę dzięki Św. Hildegardzie, która zalecała ją na problemy menstruacyjne i dolegliwości trawienne. Niezwykle popularna i stosowana do wspomagania wywołania okresu.

Mięta kędzierzawa – wykorzystywana do pozyskiwania olejku eterycznego ze względu na jego dużą ilość, co przekłada się na silne działanie zdrowotne. Smak ma delikatniejszy niż mięta pieprzowa, przez co zyskała uznanie w kuchni i jest chętnie wykorzystywana do przygotowywania napojów i drinków np. popularnego Mojito.

Mięta czekoladowa – swą nazwę zawdzięcza niesamowitemu aromatowi, który stanowi połączenie mięty i czekolady. Intensywny, ciekawy smak i zapach sprawia, że mięta czekoladowa doskonale nadaje się do wykorzystania w wielu daniach i deserach.

Na szczególną uwagę zasługują mięty, które swym zapachem i smakiem przypominają różne owoce i produkty spożywcze jak np. mięta cytrynowa, pomarańczowa, grejpfrutowa, czy ananasowa. Ciekawą odmianą jest również mięta jagodowo-śmietanowa, której zapach przypomina właśnie aromat jagód ze śmietaną. Niesamowite aromaty sprawiają, że pachnące odmiany mięty coraz częściej znajdują zastosowanie przy przygotowywaniu dań o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

infouprawa / YouTube


Gdzie posadzić miętę?

Pielęgnacja mięty nie jest trudna i dobrze radzi sobie ona na większości rodzajów podłoża, ale chcąc stworzyć jej optymalne warunki do rozwoju, warto wybrać miejsce dobrze nasłonecznione i glebę żyzną o obojętnym odczynie. Szybko się rozrasta, dlatego najlepiej sadzić ją w doniczkach lub koszyczkach do cebul, aby można było łatwo ją wykopać, ograniczając ekspansję. Innym sposobem na uprawy mięty jest posadzenie jej w doniczce tak, aby pojemnik wystawał około 5 cm nad powierzchnię. To umożliwi wycięcie bocznych pędów, zanim zdążą się ukorzenić.

ogród na co dzień / YouTube


Zastosowanie mięty

Mięta jest bardzo wszechstronnym ziołem, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w ziołolecznictwie, ale i w kuchni. Można ją wykorzystać do sporządzania zdrowotnych herbatek z mięty (polecana przy problemach gastrycznych), orzeźwiających napojów, ale stanowi również doskonały dodatek do dań głównych i deserów, wzbogacając ich smak i podnosząc walory zdrowotne.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: congerdesign / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści