Najpopularniejsze odmiany mięty
Smak i zapach mięty charakterystyczny dla danego gatunku wynika z różnego składu zawartych w nich olejkach eterycznych. Jednak właściwości zdrowotne wszystkich odmian są do siebie zbliżone, co pozwala na wybór tylko ze względu na walory smakowe. Znanych jest 19 gatunków mięty i 13 hybryd – poniżej przedstawiamy najpopularniejsze i najciekawsze z nich.
Mięta pieprzowa – najbardziej znana i najpopularniejsza. Zawiera dużą ilość olejków eterycznych, dlatego jest najczęściej wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i odznacza się silnym smakiem i aromatem.
Mięta zielona – wykorzystywana do produkcji cukierków i gum dożycia. Orzeźwiający, cytrynowo miętowy zapach i ostry smak doskonale pasuje do napojów i deserów.
Mięta wodna – lubi mocno wilgotne miejsca, co wyjaśnia jej nazwie. Ciekawe, okrągłe liście o zielonej barwie z lekką domieszką fioletu zapewniają jej charakterystyczny wygląd. Wykorzystywana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej do dań mięsnych.
Mięta imbirowa – złociste, pstrokate liście mają charakterystyczny smak i zapach, łączący w sobie miętę i imbir. Doskonale pasuje do sałatek i herbat, nadając im niezwykłego aromatu.
Mięta okrągłolistna – doskonała do uprawy w doniczce na domowym parapecie. Posiada lekko jabłkowy aromat, dzięki czemu doskonale nadaje się do deserów i herbatek.
Mięta polna – lubi stanowiska mocno wilgotne, a nawet podmokłe. Odznacza się wysoką zawartością mentolu, co sprawia, że jest niezwykle orzeźwiająca i ma silne właściwości zdrowotne.
Mięta polej – zyskała sławę dzięki Św. Hildegardzie, która zalecała ją na problemy menstruacyjne i dolegliwości trawienne. Niezwykle popularna i stosowana do wspomagania wywołania okresu.
Mięta kędzierzawa – wykorzystywana do pozyskiwania olejku eterycznego ze względu na jego dużą ilość, co przekłada się na silne działanie zdrowotne. Smak ma delikatniejszy niż mięta pieprzowa, przez co zyskała uznanie w kuchni i jest chętnie wykorzystywana do przygotowywania napojów i drinków np. popularnego Mojito.
Mięta czekoladowa – swą nazwę zawdzięcza niesamowitemu aromatowi, który stanowi połączenie mięty i czekolady. Intensywny, ciekawy smak i zapach sprawia, że mięta czekoladowa doskonale nadaje się do wykorzystania w wielu daniach i deserach.
Na szczególną uwagę zasługują mięty, które swym zapachem i smakiem przypominają różne owoce i produkty spożywcze jak np. mięta cytrynowa, pomarańczowa, grejpfrutowa, czy ananasowa. Ciekawą odmianą jest również mięta jagodowo-śmietanowa, której zapach przypomina właśnie aromat jagód ze śmietaną. Niesamowite aromaty sprawiają, że pachnące odmiany mięty coraz częściej znajdują zastosowanie przy przygotowywaniu dań o niepowtarzalnym smaku i zapachu.
Gdzie posadzić miętę?
Pielęgnacja mięty nie jest trudna i dobrze radzi sobie ona na większości rodzajów podłoża, ale chcąc stworzyć jej optymalne warunki do rozwoju, warto wybrać miejsce dobrze nasłonecznione i glebę żyzną o obojętnym odczynie. Szybko się rozrasta, dlatego najlepiej sadzić ją w doniczkach lub koszyczkach do cebul, aby można było łatwo ją wykopać, ograniczając ekspansję. Innym sposobem na uprawy mięty jest posadzenie jej w doniczce tak, aby pojemnik wystawał około 5 cm nad powierzchnię. To umożliwi wycięcie bocznych pędów, zanim zdążą się ukorzenić.
Zastosowanie mięty
Mięta jest bardzo wszechstronnym ziołem, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w ziołolecznictwie, ale i w kuchni. Można ją wykorzystać do sporządzania zdrowotnych herbatek z mięty (polecana przy problemach gastrycznych), orzeźwiających napojów, ale stanowi również doskonały dodatek do dań głównych i deserów, wzbogacając ich smak i podnosząc walory zdrowotne.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: congerdesign / Pixabay