Maleńkie cukinie z kwiatami – co można zrobić z mini-cukinii? Zaskakująco smaczne przepisy

Małe, młode, niedojrzałe cukinie

Zebrane prosto z grządki, ledwo wyrośnięte, z delikatnymi kwiatami na końcach – takie cukinie to prawdziwy rarytas. Podpowiadamy, jak najlepiej je przyrządzić, by wydobyć ich wyjątkowy smak i aromat.

Młode cukinie – dlaczego warto je zbierać wcześnie?

Cukinia w miniaturowej wersji ma niezwykle delikatny miąższ, cienką skórkę i brak twardych pestek. Dzięki temu można je jeść niemal w całości – bez obierania, a nawet na surowo. Zbieranie warzyw w tak młodym stadium sprawia, że zachowują więcej naturalnej słodyczy i soczystości. Co ważne, młode cukinie szybciej się gotują, a ich kwiaty są w pełni jadalne.

Młode cukinie z kwiatami zebrane do gotowania
Fot. Bart / AdobeStock
Kwiaty połączone z małymi owocami cukinii to wyjątkowy rarytas, którego trudno szukać w sklepie – trzeba go mieć z własnej grządki.

Co można zrobić z małych cukinii z kwiatami?

Grillowane lub smażone w całości

Najprostszy sposób to wrzucenie ich na patelnię grillową lub ruszt. Można grillować je w całości razem z kwiatami, które po podgrzaniu stają się miękkie i lekko orzechowe w smaku.

Przepis – grillowane młode cukinie z kwiatami (dla 4 osób):

  • 12 małych cukinii z kwiatami
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinie umyj i delikatnie osusz. Skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i czosnkiem. Grilluj przez 3–4 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane. Podawaj posypane świeżą bazylią.

Faszerowane kwiaty cukinii

Kwiaty młodych cukinii można nadziewać ricottą, fetą, ziołami lub drobno posiekanymi warzywami. Po faszerowaniu wystarczy delikatnie obtoczyć je w cieście naleśnikowym albo tempurze i usmażyć. To klasyk kuchni włoskiej, który zachwyca wyglądem i smakiem.

Przepis – faszerowane kwiaty cukinii w cieście (dla 4 osób):

  • 16 kwiatów cukinii
  • 200 g ricotty
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 120 g mąki + 200 ml wody gazowanej (na ciasto)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Wymieszaj ricottę, fetę, jajko i natkę. Nadziewaj farszem wnętrze kwiatów, delikatnie je zawijając. Przygotuj lekkie ciasto z mąki i wody gazowanej. Zanurz kwiaty i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Podawaj na ciepło z sosem jogurtowym.

Faszerowane kwiaty cukinii w trakcie gotowania
Fot. sayilan / AdobeStock
Nadziane serem i ziołami kwiaty cukinii czekają tylko na smażenie lub pieczenie, by zamienić się w wyjątkową przekąskę.

Sałatka z surowej młodej cukinii

Cienko pokrojone wstążki młodej cukinii i jej kwiatów to świetny dodatek do letnich sałatek. Wystarczy skropić je oliwą, sokiem z cytryny i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Przepis – sałatka z młodej cukinii z kwiatami (dla 4 osób):

  • 8 małych cukinii z kwiatami
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, świeża bazylia

Przygotowanie:
Cukinie pokrój obieraczką w cienkie paski. Kwiaty rozerwij na płatki. Wymieszaj z rukolą i pokrojonymi pomidorkami. Skrop oliwą, cytryną i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp świeżą bazylią.

Delikatne leczo lub ratatouille

Dodanie młodych cukinii do duszonych warzyw sprawia, że potrawa jest bardziej kremowa i aromatyczna. Warto wrzucać je na końcu gotowania, by zachowały jędrność.

Przepis – leczo z młodych cukinii (dla 4 osób):

  • 10 małych cukinii
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Pokrój warzywa na kawałki. Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj paprykę, pomidory i na końcu młode cukinie. Duś 10–12 minut, dopraw oregano, solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Jak zbierać i przechowywać młode cukinie?

Najlepiej ścinać je rano, gdy są jeszcze jędrne i schłodzone rosą. Kwiaty są wtedy świeże, nie zwiędnięte i nadają się do faszerowania.

Zbiór młodych cukinii
Fot. Юлиана Копьева / AdobeStock
Zrywanie młodych cukinii robi się nie tylko po to, by uzyskać niezwykły zbiór – dzięki temu roślina zawiązuje kolejne kwiaty i owocuje obficiej przez cały sezon.

Takie warzywa warto zużyć tego samego dnia – przechowywane w lodówce szybko tracą jędrność, a kwiaty więdną. Jeśli nie planujesz ich od razu przyrządzić, można je zamrozić po krótkim blanszowaniu (choć kwiaty lepiej spożywać świeże).

Zdjęcie tytułowe: Valerii Honcharuk / AdobeStock

To się przyda
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Kiedy inni koszą trawnik, Ty możesz odpoczywać. Tak wygląda ogród z robotem Segway Navimow i105E
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy