Logo
Logo

Ogórek siewny (Cucumis sativus)

Ogórek siewny (Cucumis sativus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: próchniczna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Odczyn gleby: lekko zasadowa
  • Owoce: podłużne, jagody
  • Pokrój: płożący
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Kolor owoców: zielone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Uprawa i wymagania Zastosowanie

    Ogórek siewny (Cucumis sativus) to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Pochodzi z północno-zachodnich Indii. Jest warzywem, tworzącym jadalne owoce o zielonej skórce, soczystym miąższu i o świeżym, charakterystycznym zapachu.

    Ogórek siewny wytwarza pędy płożące. Są one grube ale kruche i łamliwe. Dorastają do ok. 4 m długości. Wszystkie części rośliny są szorstko owłosione (owoce w bardzo małym stopniu). Liście ogórka siewnego są pięcioklapowe, mają długie ogonki i mogą osiągać dość duże rozmiary (nawet do 30 cm).

    Rośliny i ich kwiaty posiadają różne typy płci (rośliny – jednopienne, obupłciowe, żeńskodwupienne, itd.; kwiaty – męskie, żeńskie albo hermafrodytyczne). Kwiaty wyrastają w kątach liści, są małe i żółte. Mają budowę promienistą i pięciokrotną (pięć płatków).

    Owocem ogórka jest jagoda (powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym). Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Owoc ten jest bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B i liczne minerały.

    Ogród bez chorób, szkodników i bez chemii? Naturalnie! Oto kompleksowa ochrona w sprayu
    Przeczytaj także
    Ogród bez chorób, szkodników i bez chemii? Naturalnie! Oto kompleksowa ochrona w sprayu

    Uprawa i wymagania

    Ogórek jest rośliną jednoroczną. Uprawiamy go siejąc nasiona wprost do gruntu lub z rozsady. Nasiona do gruntu należy wysiewać gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie minimum 12°C. Produkcja rozsady trwa minimum 4 tygodnie. Do kiełkowania nasiona potrzebują światła i temperatury 20-25°C. Na miejsce stałe sadzonki wysadzamy po 15 maja. Roślinę należy uprawiać w pierwszym roku po oborniku.

    Nie można uprawiać ogórków po sobie – należy zachować 4 letni okres przerwy. Dobrym przedplonem jest: bób, fasola, cebula zwyczajna, szpinak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa.

    Zastosowanie

    Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na "świeży" smak. W Polsce warzywo to zostało "królem kiszonek", a na naszych stołach, na stałe zagościła zupa ogórkowa.

    Ogórek jest wszechstronnie wykorzystywany w kosmetyce – od dawnych czasów jest stosowany do pielęgnacji skóry (posiada działanie rozjaśniające i łagodzące).


    Zdjęcia tytułowe: Alexei Hulsov, MrGajowy3, AndyFaeth, MetsikGarden / Pixabay

    Autor
    Ogórek siewny
    Ogórek siewny
    Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

    Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

    Tagi
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (26)