Ogórek siewny Cucumis sativus

ogórek siewny fot. Alexei Hulsov Pixabay
Ogórek siewny (Cucumis sativus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
37
Gleba: próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Odczyn gleby: lekko zasadowa
Owoce: podłużne, jagody
Pokrój: płożący
Przydatność do spożycia: owoce
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Uprawa i wymagania Zastosowanie

Ogórek siewny (Cucumis sativus) to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Pochodzi z północno-zachodnich Indii. Jest warzywem, tworzącym jadalne owoce o zielonej skórce, soczystym miąższu i o świeżym, charakterystycznym zapachu.

Ogórek siewny wytwarza pędy płożące. Są one grube ale kruche i łamliwe. Dorastają do ok. 4 m długości. Wszystkie części rośliny są szorstko owłosione (owoce w bardzo małym stopniu). Liście ogórka siewnego są pięcioklapowe, mają długie ogonki i mogą osiągać dość duże rozmiary (nawet do 30 cm).

Rośliny i ich kwiaty posiadają różne typy płci (rośliny – jednopienne, obupłciowe, żeńskodwupienne, itd.; kwiaty – męskie, żeńskie albo hermafrodytyczne). Kwiaty wyrastają w kątach liści, są małe i żółte. Mają budowę promienistą i pięciokrotną (pięć płatków).

Owocem ogórka jest jagoda (powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym). Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Owoc ten jest bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B i liczne minerały.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Uprawa i wymagania

Ogórek jest rośliną jednoroczną. Uprawiamy go siejąc nasiona wprost do gruntu lub z rozsady. Nasiona do gruntu należy wysiewać gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie minimum 12°C. Produkcja rozsady trwa minimum 4 tygodnie. Do kiełkowania nasiona potrzebują światła i temperatury 20-25°C. Na miejsce stałe sadzonki wysadzamy po 15 maja. Roślinę należy uprawiać w pierwszym roku po oborniku.

Nie można uprawiać ogórków po sobie – należy zachować 4 letni okres przerwy. Dobrym przedplonem jest: bób, fasola, cebula zwyczajna, szpinak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa.

Zastosowanie

Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na "świeży" smak. W Polsce warzywo to zostało "królem kiszonek", a na naszych stołach, na stałe zagościła zupa ogórkowa.

Ogórek jest wszechstronnie wykorzystywany w kosmetyce – od dawnych czasów jest stosowany do pielęgnacji skóry (posiada działanie rozjaśniające i łagodzące).


Zdjęcia tytułowe: Alexei Hulsov, MrGajowy3, AndyFaeth, MetsikGarden / Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści