Ogórek siewny Cucumis sativus

ogórek siewny fot. Alexei Hulsov Pixabay
Ogórek siewny (Cucumis sativus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
37
Gleba: próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Odczyn gleby: lekko zasadowa
Owoce: podłużne, jagody
Pokrój: płożący
Przydatność do spożycia: owoce
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Uprawa i wymagania Zastosowanie

Ogórek siewny (Cucumis sativus) to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Pochodzi z północno-zachodnich Indii. Jest warzywem, tworzącym jadalne owoce o zielonej skórce, soczystym miąższu i o świeżym, charakterystycznym zapachu.

Ogórek siewny wytwarza pędy płożące. Są one grube ale kruche i łamliwe. Dorastają do ok. 4 m długości. Wszystkie części rośliny są szorstko owłosione (owoce w bardzo małym stopniu). Liście ogórka siewnego są pięcioklapowe, mają długie ogonki i mogą osiągać dość duże rozmiary (nawet do 30 cm).

Rośliny i ich kwiaty posiadają różne typy płci (rośliny – jednopienne, obupłciowe, żeńskodwupienne, itd.; kwiaty – męskie, żeńskie albo hermafrodytyczne). Kwiaty wyrastają w kątach liści, są małe i żółte. Mają budowę promienistą i pięciokrotną (pięć płatków).

Owocem ogórka jest jagoda (powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym). Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Owoc ten jest bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B i liczne minerały.

Uprawa i wymagania

Ogórek jest rośliną jednoroczną. Uprawiamy go siejąc nasiona wprost do gruntu lub z rozsady. Nasiona do gruntu należy wysiewać gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie minimum 12°C. Produkcja rozsady trwa minimum 4 tygodnie. Do kiełkowania nasiona potrzebują światła i temperatury 20-25°C. Na miejsce stałe sadzonki wysadzamy po 15 maja. Roślinę należy uprawiać w pierwszym roku po oborniku.

Nie można uprawiać ogórków po sobie – należy zachować 4 letni okres przerwy. Dobrym przedplonem jest: bób, fasola, cebula zwyczajna, szpinak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa.

Zastosowanie

Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na "świeży" smak. W Polsce warzywo to zostało "królem kiszonek", a na naszych stołach, na stałe zagościła zupa ogórkowa.

Ogórek jest wszechstronnie wykorzystywany w kosmetyce – od dawnych czasów jest stosowany do pielęgnacji skóry (posiada działanie rozjaśniające i łagodzące).


Zdjęcia tytułowe: Alexei Hulsov, MrGajowy3, AndyFaeth, MetsikGarden / Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Marchew 'Deep Purple' F1
Marchew 'Deep Purple' F1
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Przycinanie roślin przed sezonem – zasady, terminy i niezbędne narzędzia
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści