Ten jesienny napój bogów, zadebiutował 18 lat temu w znanej amerykańskiej sieci kawiarni. Klienci od razu pokochali smak Pumpkin Spice Latte i już na stałe wpisał się w jesienne, kulinarne trendy na całym świcie. Masz ochotę spędzić chłodny wieczór na kanapie pod kocem z książką w ręku lub oglądając ulubiony serial? W takiej scenerii nie może zabraknąć tej pysznej, aromatycznej kawy. Nuta korzennych przypraw na pewno Cię rozgrzeje, a ubita śmietanka doda szczyptę słodkości w te ponure, listopadowe dni. Zobacz, jak umilić sobie jesienny czas. To proste!
Przepis na Pumpkin Spice Latte
Składniki
- podwójne espresso
- 150 mleka Łaciate 3,2%
- 50 g miąższu dyni
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 30 ml śmietanki Łaciatej 30%
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut.
- Studzimy i przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus z syropem klonowym.
- Do wysokiej szklanki przekładamy mus. W garnku podgrzewamy mleko z przyprawami.
- Do szklanki z musem wlewamy espresso. Dolewamy spienione ciepłe mleko.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Wykładamy na mleko i posypujemy cynamonem.
Smacznego!
Źródło: SM Mlekpol
Więcej ciekawych przepisów na jesienne rozgrzewające napoje z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl