Logo
Logo

Zupa krem z dyni i gruszki – prosta, smaczna, oryginalna

Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.

Przepis na zupę krem z dyni i gruszki

Składniki

  • 1 kg obranej ze skórki dyni
  • 4 duże gruszki
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata 12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy w kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
  3. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę.
  4. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy, aż będą miękkie.
  5. Po tym czasie dodajemy przyprawy.
  6. Całość blendujemy.
  7. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!

Smacznego!

Źródło: SM Mlekpol

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (22)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl