Przepis na zupę krem z dyni i gruszki
Składniki
- 1 kg obranej ze skórki dyni
- 4 duże gruszki
- 2 marchewki
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 pietruszka
- 3 łyżki śmietanki Łaciata 12%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Dynię kroimy w kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
- Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę.
- W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy, aż będą miękkie.
- Po tym czasie dodajemy przyprawy.
- Całość blendujemy.
- Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!
Smacznego!
Źródło: SM Mlekpol