Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
38
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Przechowywanie dyni: w domu, piwnicy i na balkonie

Pytanie czytelnika: Kupiłam w tym roku kilkanaście dyń (rożnych gatunków, np.: butternut, hokkaido, olbrzymią i inne). Mam teraz z nimi duży problem, bo nie wiem jak i gdzie je przechować? W mieszkaniu mam stale około 25 stopni. Czy nie będzie im za ciepło? Mogę wynieść je na balkon? Podobno można je tak przechowywać.

 

Jesień to pełnia dyniowego sezonu – owoce można zbierać już od końca sierpnia, aż do pierwszych mrozów. Ogromna różnorodność smaków, kształtów i kolorów powoduje, że często kupujemy zbyt dużo owoców i pojawia się problem co z nimi zrobić?

Na szczęście dynię z powodzeniem można przechowywać (dzięki grubej skórce) przez wiele miesięcy, jednak trzeba wybrać odpowiedni owoc. Najsmaczniejsze i najtrwalsze są najbardziej wybarwione – t.j. dojrzałe owoce. Dynia powinna być ciężka, zwarta i jędrna, o twardej skórce bez przebarwień, uszkodzeń, pęknięć, zgnilizny czy pleśni.

Przechowywanie dyni w mieszkaniu

Dynię można trzymać w temperaturze pokojowej przez kilka tygodni. Będzie doskonałą ozdobą parapetu. Trzymaj ją jednak z dala od bezpośrednich promieni słonecznych.

Przechowywanie dyni w lodówce i zamrażarce

Po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą dynię można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni, a po zamrożeniu (i wcześniejszym obraniu ze skórki, usunięciu pestek i pokrojeniu na kawałki) można ją przechowywać nawet przez 4-5 miesięcy.

Przechowywanie dyni_ w domu, piwnicy i na balkonieFot. TechPhotoGal, JamesDeMers/Pixabay

Przechowywanie dyni na balkonie

Dynie są bardzo dekoracyjne, mogą z powodzeniem zastąpić jesienne kwiaty. Umieść je w koszu i przechowuj przez kilka tygodni (aż do mrozów), a w razie potrzeby podjadaj zapasy.

Przechowywanie dyni w piwnicy

Przed umieszczeniem dyni w piwnicy trzeba owoce wysuszyć przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, warto ustawiać je tak, by się ze sobą nie stykały. Można je także składować w stosach lub w drewnianych ażurowych skrzyniach, by zapewnić swobodny przepływ powietrza pomiędzy owocami. W ciemnym i suchym pomieszczeniu, w temperaturze 10-15 stopni, dynie mogą być przechowywane nawet pół roku. Warto jednak co kilka tygodni sprawdzać ich stan i wyrzucać gnijące owoce.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Alexas_Fotos/Pixabay

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT