Przechowywanie dyni: w domu, piwnicy i na balkonie
Pytanie czytelnika: Kupiłam w tym roku kilkanaście dyń (rożnych gatunków, np.: butternut, hokkaido, olbrzymią i inne). Mam teraz z nimi duży problem, bo nie wiem jak i gdzie je przechować? W mieszkaniu mam stale około 25 stopni. Czy nie będzie im za ciepło? Mogę wynieść je na balkon? Podobno można je tak przechowywać.
Jesień to pełnia dyniowego sezonu – owoce można zbierać już od końca sierpnia, aż do pierwszych mrozów. Ogromna różnorodność smaków, kształtów i kolorów powoduje, że często kupujemy zbyt dużo owoców i pojawia się problem co z nimi zrobić?
Na szczęście dynię z powodzeniem można przechowywać (dzięki grubej skórce) przez wiele miesięcy, jednak trzeba wybrać odpowiedni owoc. Najsmaczniejsze i najtrwalsze są najbardziej wybarwione – t.j. dojrzałe owoce. Dynia powinna być ciężka, zwarta i jędrna, o twardej skórce bez przebarwień, uszkodzeń, pęknięć, zgnilizny czy pleśni.
Przechowywanie dyni w mieszkaniu
Dynię można trzymać w temperaturze pokojowej przez kilka tygodni. Będzie doskonałą ozdobą parapetu. Trzymaj ją jednak z dala od bezpośrednich promieni słonecznych.
Przechowywanie dyni w lodówce i zamrażarce
Po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą dynię można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni, a po zamrożeniu (i wcześniejszym obraniu ze skórki, usunięciu pestek i pokrojeniu na kawałki) można ją przechowywać nawet przez 4-5 miesięcy.
![]() |
Przechowywanie dyni na balkonie
Dynie są bardzo dekoracyjne, mogą z powodzeniem zastąpić jesienne kwiaty. Umieść je w koszu i przechowuj przez kilka tygodni (aż do mrozów), a w razie potrzeby podjadaj zapasy.
Przechowywanie dyni w piwnicy
Przed umieszczeniem dyni w piwnicy trzeba owoce wysuszyć przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, warto ustawiać je tak, by się ze sobą nie stykały. Można je także składować w stosach lub w drewnianych ażurowych skrzyniach, by zapewnić swobodny przepływ powietrza pomiędzy owocami. W ciemnym i suchym pomieszczeniu, w temperaturze 10-15 stopni, dynie mogą być przechowywane nawet pół roku. Warto jednak co kilka tygodni sprawdzać ich stan i wyrzucać gnijące owoce.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Alexas_Fotos/Pixabay
Komentarze