Dynie w roli wazonów i donic
Kolorowe, różnokształtne smakowite dynie (Cucurbita) nadają się nie tylko do przetworzenia w kuchni, do dekoracji na Halloween, ale można również je wykorzystać jako pojemniki. Świeże dynie najlepiej wykorzystywać do dekoracji na jedną uroczystość lub na prezent, albo postawić w chłodnym miejscu i koniecznie na podstawce – aby uniknąć plam.
Wydrążoną, a później wysuszoną dynię można używać przez dłuższy czas, nawet jako doniczkę do roślin. Najlepiej uprawiać w niej gatunki, które nie wymagają zbyt dużej ilości wody – kaktusy lub sukulenty (wtedy na dno dyni koniecznie trzeba wsypać warstwę drenażu).
Donica lub wazon z dyni krok po kroku
Do zrobienia efektownego wazonu z dyni będziesz potrzebować: ładnej dyni (spłaszczonej od dołu, aby wazon nie wyglądał krzywo), ostrego noża, sekatora, gąbki florystycznej, kawałka przezroczystej folii, kwiatów ciętych, gałązek z owocami, suszonych kwiatostanów bylin, przebarwionych jesiennych liści i ewentualnie wstążki lub kawałka juty do dekoracji.
Jeśli chcesz na dłużej zachować swój dyniowy wazon i korzystać z niego częściej, po wydrążeniu wysusz dynię, a potem wstawiaj do niej naczynie z wodą i układaj w nim swoje ulubione kwiaty. Wysuszoną dynię możesz też pomalować, np. farbą akrylową, na kolor pasujący do wystroju wnętrza domu.
Tekst: Małgorzata Wójcik, zdjęcie tytułowe cristiandorian23@gmail.com/Depositphotos