Jarzębina, czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) to niewysokie drzewo, które rośnie prawie w całej Polsce. Jego owoce, zebrane w płaskie baldachogrona, zaczynają dojrzewać już pod koniec sierpnia i utrzymują się na roślinie nawet do listopada, póki nie zjedzą ich ptaki. Owoce jarzębiny, po przemrożeniu, możemy wykorzystywać do robienia przetworów (surowe są dla ludzi trujące).
Ze względu na ładny kolor i swoją strukturę owoce jarzębiny świetnie nadają się do robienia jesiennych dekoracji. Nie tracą urody nawet po wyschnięciu. Łatwo się je nawleka na druciki lub niezbyt grube sznurki, ze względu na zwarty miąższ i niewielką zawartość soku. Po lekkim przesuszeniu te zgrabne owoce można też przyklejać do różnych powierzchni klejem do klejenia na gorąco.
Serce z owoców jarzębiny – jak je zrobić?
Serce z jarzębiny jest łatwe do zrobienia, z pomocą osoby dorosłej może je zrobić nawet dziecko w wieku przedszkolnym. Do zrobienia tej ciekawej dekoracji trzeba przygotować kilka rzeczy:
- drut
- świeże owoce jarzębiny
- sznurek
- nożyce do cięcia drutu
Czym urozmaicić serce z jarzębiny?
Do zrobienia podobnej dekoracji możesz też wykorzystać owoce innych gatunków jarząbów. Kremowe owoce ma jarząb Koehnego, różowe jarząb brekinia, żółte jarząb Arnolda 'Golden Wonder', a pomarańczowe jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock'. Z ich wykorzystaniem można robić serca w innych kolorach lub ciekawe mieszanki kolorystyczne. Dla urozmaicenia możesz też dodać do serca z owoców owoce dzikiej róży, głogu albo drobne owoce rajskich jabłoni czy wyjątkowo urodziwe lampioniki miechunki.
Tekst: Małgorzata Wójcik, zdjęcie tytułowe: agneskantaruk/Depositphotos