Nalewka z jarzębiny (jarzębiak, jarzębinówka) | Jest pyszna i zdrowa!

Nalewka z jarzębiny fot. Multiart - Depositphotos

Jarzębina kojarzona jest głównie z ozdobami jesiennymi, jednak mało kto wie, że te wspaniałe owoce są jadalne, a w dodatku zawierają wiele cennych składników pokarmowych. Jarzębiny nie należy spożywać na surowo, ale świetnie nadaje się na przetwory, a szczególnie nalewki. Kiedy i jak zrobić nalewkę z jarzębiny?

Posłuchaj
00:00
28
Spis treści
Jakie właściwości zdrowotne ma nalewka z jarzębiny? Dlaczego warto ją pić? Kiedy zbierać owoce jarzębiny na nalewkę? Jak łatwo zrobić nalewkę z jarzębiny? Zobacz przepis!

Co zawiera jarzębina?

To doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. W jarzębinie znajdują się też witaminy z grupy B, witamina K, sód, potas, magnez i miedź oraz duża ilość korzystnych dla zdrowia flawonoidów.

Mało kto wie, że owoce jarzębiny są jadalne, a dodatkowo bardzo zdrowe. Trzeba jednak pamiętać, że jarzębina zjedzona na surowo może spowodować bóle głowy i biegunki, dlatego spożywa się ją jedynie w formie przetworów, a najczęściej przygotowuje się nalewkę z jarzębiny lub dżemy i konfitury.

Jakie właściwości ma nalewka z jarzębiny?

Nalewka z jarzębiny, czyli jarzębinówka delikatnie obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu odpornościowego. Dlatego zalecana jest szczególnie w okresie wzmożonych infekcji, a więc jesienią i zimą. Pomaga zwalczyć przeziębienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy, więc warto po nią sięgnąć również przy problemach gastrycznych. Dodatkowo nalewka z jarzębiny dobrze wpływa na wzrok i ma działanie wzmacniające i regeneracyjne, a poza tym dobrze przygotowana jest niezwykle smaczna i zaskakuje swym niebanalnym smakiem.

Kiedy zbierać jarzębinę na nalewkę?

Owoce jarzębiny do przygotowania nalewki najlepiej zbierać najwcześniej pod koniec września i w październiku – wtedy są już dobrze wybarwione i dojrzałe. Należy wybierać te dojrzałe i nieuszkodzone, bez śladów przebarwień i gnicia. Warto pamiętać, aby koniecznie zrobić to dopiero po pierwszych przymrozkach. Można je zebrać wcześniej, ale wtedy owoce będzie trzeba zamrozić i przetrzymać w zamrażarce przez minimum na 48 godzin, aby pozbyć się goryczy..

Prosty przepis na jarzębinówkę 

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru 

Do jarzębinówki można również dodać 1 cytrynę (skórka i sok), co nada jej ciekawego smaku.

Przygotowanie

  1. Zebrane owoce dokładnie oczyścić z gałązek i umyć.
  2. Jarzębinę wrzucić do wrzątku i gotować kilka minut, aby skórka zmiękła.
  3. Owoce odcedzić i odłożyć na około 2 godziny.
  4. Jarzębinę włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem, dodać połowę spirytusu oraz wody, a następnie zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie. W tym czasie codziennie zamieszać w słoiku.
  5. Po 3 tygodniach alkohol odcedzić i przelać do innego słoika, a pozostałe owoce zalać 0,5 l wody i 0,5 l spirytusu i znowu oba słoiki odstawić na 3 tygodnie.
  6. Po tym czasie drugą nalewkę przecedzić przez sitko i wymieszać oba alkohole.
  7. Zlać do butelek i zakorkować. Odstawić co najmniej na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.  

Gotowe!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Multiart / Depositphotos

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Powiązane rośliny

Jarząb pospolity / Jarzębina Sorbus aucuparia

Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery