Co zawiera jarzębina?
To doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. W jarzębinie znajdują się też witaminy z grupy B, witamina K, sód, potas, magnez i miedź oraz duża ilość korzystnych dla zdrowia flawonoidów.
Jakie właściwości ma nalewka z jarzębiny?
Nalewka z jarzębiny, czyli jarzębinówka delikatnie obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu odpornościowego. Dlatego zalecana jest szczególnie w okresie wzmożonych infekcji, a więc jesienią i zimą. Pomaga zwalczyć przeziębienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy, więc warto po nią sięgnąć również przy problemach gastrycznych. Dodatkowo nalewka z jarzębiny dobrze wpływa na wzrok i ma działanie wzmacniające i regeneracyjne, a poza tym dobrze przygotowana jest niezwykle smaczna i zaskakuje swym niebanalnym smakiem.
Kiedy zbierać jarzębinę na nalewkę?
Owoce jarzębiny do przygotowania nalewki najlepiej zbierać najwcześniej pod koniec września i w październiku – wtedy są już dobrze wybarwione i dojrzałe. Należy wybierać te dojrzałe i nieuszkodzone, bez śladów przebarwień i gnicia. Warto pamiętać, aby koniecznie zrobić to dopiero po pierwszych przymrozkach. Można je zebrać wcześniej, ale wtedy owoce będzie trzeba zamrozić i przetrzymać w zamrażarce przez minimum na 48 godzin, aby pozbyć się goryczy..
Prosty przepis na jarzębinówkę
Składniki
- 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Do jarzębinówki można również dodać 1 cytrynę (skórka i sok), co nada jej ciekawego smaku.
Przygotowanie
- Zebrane owoce dokładnie oczyścić z gałązek i umyć.
- Jarzębinę wrzucić do wrzątku i gotować kilka minut, aby skórka zmiękła.
- Owoce odcedzić i odłożyć na około 2 godziny.
- Jarzębinę włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem, dodać połowę spirytusu oraz wody, a następnie zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie. W tym czasie codziennie zamieszać w słoiku.
- Po 3 tygodniach alkohol odcedzić i przelać do innego słoika, a pozostałe owoce zalać 0,5 l wody i 0,5 l spirytusu i znowu oba słoiki odstawić na 3 tygodnie.
- Po tym czasie drugą nalewkę przecedzić przez sitko i wymieszać oba alkohole.
- Zlać do butelek i zakorkować. Odstawić co najmniej na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Gotowe!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Multiart / Depositphotos