Dżem z owoców jarzębiny | Cieszy smakiem i wzmacnia organizm
Posłuchaj tego artykułu
00:00
Owoce jarzębiny dojrzewają pod koniec lata – mają nie tylko piękny, koralowy kolor, ale i wiele właściwości prozdrowotnych. Na przetwory nadają się owoce po przemrożeniu. Aby wzbogacić smak i dodać słodyczy tym wartościowym owocom, do przetworów z jarzębiny warto dodawać np. gruszki.
Prezentujemy przepis Katarzyny Gubały na wzmacniający dżem z owoców jarzębiny.
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia), zwany potocznie jarzębiną to nasz rodzimy gatunek. Owoce jarzębiny mają działanie przeciwzapalne, moczopędne, wspomagają pracę wątroby i odtruwają organizm. Aby pozbyć się gorzkiego smaku owoców należy zebrać je po przymrozkach lub po zebraniu włożyć na kilka dni do zamrażalnika.
Przepis na dżem z owoców jarzębiny
Składniki
- 1 kg dojrzałej, przemrożonej jarzębiny
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 1 kg cukru
- 1 l wody
Przygotowanie
- Owoce jarzębiny zrywamy po pierwszych przymrozkach lub dojrzałe i umyte wkładamy na dobę do zamrażalnika.
- Gruszki myjemy, tniemy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Jeśli nie lubimy twardej skórki, gruszki możemy wcześniej obrać.
- Owoce jarzębiny i pokrojone gruszki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
- Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny.
- Dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez około godzinę, regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły.
- Gorący dżem przekładamy ostrożnie łyżką do wyparzonych słoików.
- Zakręcamy i odwracamy do góry dnem na noc. Nie pasteryzujemy dodatkowo.
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl
TEMATY NA CZASIE
Autor
Tagi
Komentarze