Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) popularnie nazywany jarzębiną, to drzewo dorastające do 12 m wysokości, należące do rodziny różowatych (Rosaceae). Występujące pospolicie na obszarze całej Polski (w lasach, zaroślach i na miedzach).

Kwitnie na biało, od mają do czerwca. Dekoracyjne, kuliste, czerwone owoce długo utrzymują się na drzewie (od lipca do października). Liście po roztarciu pachną gorzkimi migdałami, jesienią przebarwiają się na kolor żółty lub pomarańczowy.

Wymagania i uprawa

Jarząb pospolity ma niewielkie wymagania w stosunku do siedliska. Preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste.

Zastosowanie

Polecany jest do sadzenia w obrębie zieleni miejskiej, w parkach i ogrodach. Jego owoce po przemrożeniu lub zanurzeniu we wrzątku wykorzystuje się do celów spożywczych (dzięki tym zabiegom tracą trujące właściwości i gorzki smak). Wyrabia się z nich m.in. dżemy i soki.

Zdjęcie tytułowe: Hans Braxmeier/Pixabay