Logo
Logo
21
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Wysiewanie nasion sałaty

Wysiew nasion i uprawa sałaty są bardzo proste. To wdzięczna roślina, którą wielu wybiera na swoje pierwsze podboje z przygodą w warzywniku. Dowiedz się jak, gdzie i kiedy wysiewać sałatę.

 

Sałata jest mało wymagająca, szybko rośnie, dlatego jest idealnym warzywem na początek przygody z ogrodnictwem. Radzi sobie bardzo dobrze, niezależnie od tego, czy wysiejemy ją do gruntu, czy do doniczek.

Wymagania sałaty

Sałaty dobrze rosną na stanowisku słonecznym lub półcienistym (choć najlepiej kiełkują na słonecznych miejscach). Sałata nie ma szczególnych wymagań co do gleby. Zadowoli się każdą, o ile nie jest zbyt zbita lub sucha – sałata ma tendencję do gnicia, ale też bardzo płytki system korzeniowy. W przypadku uprawy w donicach możemy użyć zwykłej ziemi ogrodniczej.

Roślina ta należy do roślin dnia krótkiego, co oznacza, że jej uprawa przypada na wiosnę, albo jesień – zakres najodpowiedniejszych temperatur to 5-20oC.

Wysiewanie nasion sałaty
Fot. Hans Braxmeier/Pixabay

Pielęgnacja sałaty

W przypadku sałaty jak i wszystkich warzyw liściowych najważniejsze jest podlewanie. Potrzebują one regularności w dostarczaniu wody, ale źle znoszą jej nadmiar (tendencja do szybkiego gnicia) dlatego utrzymujmy dla nich umiarkowaną wilgotność podłoża.

Warto wiedzieć, że rośliny te mając dużo światła i ciepła, potrafią bardzo szybko wytworzyć kwiatostany, co jest niepożądane (będą mieć małe, twarde liście na rzecz kwiatu!). Aby tego uniknąć wystarczy, że będziemy przestrzegać ich terminów siewu (wczesna wiosna).

Nawożenie warzyw liściastych wymaga fachowej wiedzy, dlatego dla celów domowych nie nawozimy ich.

Wysiewanie sałaty krok po kroku

Nasiona sałaty wysiewamy w kwietniu, w miejsce na którym będzie rosnąć aż do zbiorów. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to ok. 15-18oC (młode siewki potrafią znieść spadek temp. do -6oC). Jeśli chcemy mieć wcześniejsze plony możemy zastosować wysiew z rozsady, umieszczając nasiona w pojemnikach już na początku lutego. Do ogrodu przesadzimy je w kwietniu.

W przypadku uprawy w pojemnikach nasiona wysiewamy w połowie marca lub w kwietniu, a później chronimy przed mocniejszymi przymrozkami.

Sałata z doniczki

1. Wybierz pojemnik o głębokości minimum 10 cm i z otworami odpływowymi. Napełnij go po brzegi podłożem.

2. Wysyp nasiona na dłoń i rozrzuć je rzadko na powierzchni w rozstawie co 2 cm.

3. Przykryj nasiona cienką warstwą podłoża. Oznacz etykietką z nazwą warzywa i datą wysiewu. Polecamy wysiewać nowe porcje nasion co 4 tygodnie, aby mieć ciągłość zbiorów i spróbować różnych odmian.

4. Podlewaj konewką z sitkiem – uważajmy żeby strumień wody nie wypłukał nasion z pojemnika. Siewki pojawią się w ciągu 2 tygodni, a rośliny będą gotowe do zbioru w kilka miesięcy.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu