Wysiewanie nasion sałaty
Pytanie czytelnika: Jestem zielona w temacie, a chcę pobawić się w ogrodniczkę. Jak, gdzie i kiedy wysiewać sałatę? Chciałabym zacząć od czegoś łatwego i sprawdzić, czy się uda.
Wybrała Pani warzywo bardzo łatwe w uprawie. Sałata jest mało wymagająca, szybko rośnie i jest idealnym warzywem na początek przygody z ogrodnictwem. Proszę się nie martwić. Na pewno się uda.
Na początek wybieramy czy chcemy mieć sałatę z gruntu, czy uprawiać ją w doniczkach np. na parapecie. Niezależnie od wybranej opcji, wymagania i pielęgnacja tych warzyw są takie same.
Wymagania
Sałaty dobrze rosną na stanowisku słonecznym lub półcienistym (choć najlepiej kiełkują na słonecznych miejscach). Sałata nie ma szczególnych wymagań co do gleby. Zadowoli się każdą, o ile nie jest zbyt zbita lub sucha – sałata ma tendencję do gnicia, ale też bardzo płytki system korzeniowy. W przypadku uprawy w donicach możemy użyć zwykłej ziemi ogrodniczej.
Roślina ta należy do roślin dnia krótkiego, co oznacza, że jej uprawa przypada na wiosnę, albo jesień – zakres najodpowiedniejszych temperatur to 5-20oC.
![]() Fot. Hans Braxmeier/Pixabay |
Pielęgnacja
W przypadku sałaty jak i wszystkich warzyw liściowych najważniejsze jest podlewanie. Potrzebują one regularności w dostarczaniu wody, ale źle znoszą jej nadmiar (tendencja do szybkiego gnicia) dlatego utrzymujmy dla nich umiarkowaną wilgotność podłoża.
Warto wiedzieć, że rośliny te mając dużo światła i ciepła, potrafią bardzo szybko wytworzyć kwiatostany, co jest niepożądane (będą mieć małe, twarde liście na rzecz kwiatu!). Aby tego uniknąć wystarczy, że będziemy przestrzegać ich terminów siewu (wczesna wiosna).
Nawożenie warzyw liściastych wymaga fachowej wiedzy, dlatego dla celów domowych nie nawozimy ich.
Wysiewanie nasion sałaty
Nasiona sałaty wysiewamy w kwietniu, w miejsce na którym będzie rosnąć aż do zbiorów. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to ok. 15-18oC (młode siewki potrafią znieść spadek temp. do -6oC). Jeśli chcemy mieć wcześniejsze plony możemy zastosować wysiew z rozsady, umieszczając nasiona w pojemnikach już na początku lutego. Do ogrodu przesadzimy je w kwietniu.
W przypadku uprawy w pojemnikach nasiona wysiewamy w połowie marca lub w kwietniu, a później chronimy przed mocniejszymi przymrozkami.
Sałata z doniczki: krok po kroku
1. Wybierz pojemnik o głębokości minimum 10 cm i z otworami odpływowymi. Napełnij go po brzegi podłożem.
2. Wysyp nasiona na dłoń i rozrzuć je rzadko na powierzchni w rozstawie co 2 cm.
3. Przykryj nasiona cienką warstwą podłoża. Oznacz etykietką z nazwą warzywa i datą wysiewu. Polecamy wysiewać nowe porcje nasion co 4 tygodnie, aby mieć ciągłość zbiorów i spróbować różnych odmian.
4. Podlewaj konewką z sitkiem – uważajmy żeby strumień wody nie wypłukał nasion z pojemnika. Siewki pojawią się w ciągu 2 tygodni, a rośliny będą gotowe do zbioru w kilka miesięcy.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay
Komentarze