Sałata jest mało wymagająca, szybko rośnie, dlatego jest idealnym warzywem na początek przygody z ogrodnictwem. Roślina radzi sobie bardzo dobrze, niezależnie od tego, czy wysiejemy ją do gruntu, czy do doniczek. Jeśli mamy przydomowy ogród, warto znaleźć dla niej miejsce, by w lecie móc cieszyć się sałatką z własnej uprawy!
Gdzie uprawiać sałaty?
Miejsce w ogrodzie przydomowym
- Sałaty należą do warzyw dnia krótkiego, co oznacza, że ich uprawa przypada na wiosnę, albo jesień. Zakres odpowiednich dla nich temperatur to 5-20°C.
- Dobrze rosną na stanowisku słonecznym lub półcienistym, choć trzeba zaznaczyć, że najlepiej kiełkują na słonecznych miejscach.
- Sałaty nie mają szczególnych wymagań co do gleby i zadowolą się każdą, o ile nie jest zbyt zbita lub sucha.
- Sałaty mają tendencję do gnicia, ale też bardzo płytki system korzeniowy.
- Jeśli w naszym przydomowym ogrodzie nie ma zbyt wiele miejsca, sałaty można uprawiać w donicach wypełnionych zwykłą ziemią ogrodniczą.
Fot. Hans Braxmeier/Pixabay |
Jak pielęgnować sałaty?
Podlewanie, odchwaszczanie, nawożenie
W przypadku sałaty, jak i wszystkich warzyw liściowych najważniejsze jest podlewanie. Potrzebują one regularności w dostarczaniu wody, ale źle znoszą jej nadmiar (tendencja do szybkiego gnicia), dlatego utrzymujmy dla nich umiarkowaną wilgotność podłoża.
Warto wiedzieć, że rośliny te mając dużo światła i ciepła, potrafią bardzo szybko wytworzyć kwiatostany, co jest niepożądane (będą mieć małe, twarde liście na rzecz kwiatu!). Aby tego uniknąć, wystarczy, że będziemy przestrzegać ich terminów siewu (wczesna wiosna).
Nawożenie warzyw liściastych wymaga fachowej wiedzy, dlatego dla celów domowych zwykle ich nie nawozimy.
Jak wysiewać sałaty?
Terminy i sposoby zakładania uprawy
Nasiona sałaty wysiewamy w kwietniu i wybieramy dla nich miejsce w naszym ogrodzie przydomowym, w którym będą rosnąć aż do zbiorów. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to ok. 15-18°C (młode siewki potrafią znieść spadek temp. do -6oC).
Jeśli chcemy mieć wcześniejsze plony, możemy zastosować wysiew z rozsady, umieszczając nasiona w pojemnikach już na początku lutego. Do ogrodu przesadzimy je w kwietniu.
W przypadku uprawy w pojemnikach nasiona wysiewamy w połowie marca lub w kwietniu, a później chronimy przed mocniejszymi przymrozkami.
Jak uprawiać sałaty w pojemnikach?
Sałaty z doniczek
- Wybierz pojemnik o głębokości minimum 10 cm i z otworami odpływowymi. Napełnij go po brzegi podłożem.
- Wysyp nasiona na dłoń i rozrzuć je rzadko na powierzchni w rozstawie co 2 cm.
- Przykryj nasiona cienką warstwą podłoża. Oznacz etykietką z nazwą warzywa i datą wysiewu. Polecamy wysiewać nowe porcje nasion co 4 tygodnie, aby mieć ciągłość zbiorów i spróbować różnych odmian.
- Podlewaj konewką z sitkiem – uważajmy, żeby strumień wody nie wypłukał nasion z pojemnika. Siewki pojawią się w ciągu 2 tygodni, a rośliny będą gotowe do zbioru w kilka miesięcy.
FILM: Jak wysiewać sałatę liściową? Sprawdzone metody
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay