Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
18
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Cebula z siewu i z dymki

Cebula wbrew pozorom nie należy do warzyw najłatwiejszych w uprawie. Ma swoje wymagania i w złych warunkach wytwarza marny plon. Dlatego trzeba zadbać o dobre przygotowanie stanowiska a później regularnie wykonywać zabiegi pielęgnacyjne. Dowiedz się jak uprawiać cebulę z siewu oraz dymki by uzyskać zdrowy, duży plon.

Przeczytaj także
Prezentownik ogrodowy 2020 | 100 pomysłów na wyjątkowe gadżety dla ogrodnika!
Przeczytaj także
Prezentownik ogrodowy 2020 | 100 pomysłów na wyjątkowe gadżety dla ogrodnika!
Masz wśród bliskich osób ogrodników? Zobacz, jaki upominek możesz im kupić z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia lub z innej okazji (np....
Z artykułu dowiesz się:
  • Charakterystyka cebuli zwyczajnej
  • Jakie wymagania ma cebula zwyczajna
  • Wszystko o siewie i sadzeniu cebuli
  • Które zabiegi pielęgnacyjne są najważniejsze i dlaczego
  • Wartościowe odmiany cebuli zwyczajnej

Cebula zwyczajna

Cebula zwyczajna (Allium cepa), inaczej czosnek cebula, to bardzo ważne warzywo, które od wieków stanowi podstawowe pożywienie ludzi. Jest niezastąpiona jeśli chodzi o wartość odżywczą jak i smakową w naszym codziennym menu.

To jedno z najstarszych warzyw obecnych w życiu człowieka ma charakterystyczną budowę. Wytwarza bardzo skróconą, łodygę pozorną, otoczoną jadalnymi pochwami liściowymi – to one tworzą naszą cebulę używaną w kuchni. Korzenie rośliny tworzą system wiązkowy drobnych, białych, dość długich nitek.

Liście cebuli zwyczajnej są powszechnie nazywane szczypiorem – są zielone, obłe, puste w środku i osiągają wysokość do 40 cm. W smaku bardzo przypominają czosnek szczypior i takie też mają zastosowanie.

W sprzedaży dostępne są różnorodne odmiany cebuli różniące się:

  • wielkością (od małych ważących ok. 50 g po duże osiągające wagę ponad 100 g),
  • barwą łuski (biała, żółta, brązowa, fioletowa),
  • kształtem (kulisty, spłaszczony, romboidalny),
  • intensywnością smaku oraz potencjalnym
  • przeznaczeniem. Przy doborze terminu siewu/sadzenia istotna jest także
  • długość okresu wegetacji:
    • odmiany wczesne dają plon po 80-100 dniach,
    • średnio wczesne potrzebują 100–130 dni,
    • a średnio późne i późne powyżej 120 dni.

Cebula z siewu i z dymki, fot. NahomaLand - Depositphotos
Fot. NahomaLand/Depositphotos

Różne rodzaje cebulek gotowych do sadzenia.

Wymagania cebuli: co zrobić, by zapewnić jej dobry start?

Cebule zaleca się sadzić na stanowisku słonecznym – dla obfitego plonowania. Warzywo dobrze radzi sobie w polskim klimacie. Kiełkuje już przy 6°C. Optymalna temperatura w okresie wzrostu szczypioru i systemu korzeniowego wynosi 10-16°C, w fazie tworzenia cebul 16-21°C.

Miejsce sadzenia powinno być oczyszczone, dokładnie przekopane i spulchnione. Podłoże zaleca się wymieszać z nawozem organicznym (np. obornikiem w ilości 4-6kg/m²). Najlepszy termin przeprowadzania pracy to jesień (cebuli nie powinno się uprawiać na świeżym oborniku).

Cebula preferuje podłoża żyzne, bogate w próchnicę, średnio zwięzłe (piaszczysto-gliniaste) o dobrej pojemności wodnej. Prawidłowe pH wynosi 6,5-7,0. Gatunek ma duże wymagania pokarmowe (poza azotem). Z mikroelementów istotna dla jej wzrostu i rozwoju jest miedź.

Cebula zwyczajna nie powinna być uprawiana na danym stanowisku częściej niż 3-4 lata z rzędu. Zmiana miejsca jest konieczna, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób, szkodników oraz nie dopuścić do wystąpienia efektu zmęczenia gleby. W danym poletku nie można jednocześnie uprawiać innych przedstawicieli rodziny amarylkowatych.

Siew i sadzenie cebuli z rozsady oraz dymki

• Cebulę wysiewa się wprost do gruntu,
możliwie jak najwcześniej – od połowy marca do połowy kwietnia. Na większych powierzchniach taka metoda uprawy jest wygodna i efektywna. Zaleca się stosowanie siewu rzędowego, przy czym odległość pomiędzy rzędami wynosi ok. 10-20 cm. Nasiona warto wcześniej zaprawić przeciw chorobom grzybowym (np. Funabenem).

• Cebula może być uprawiana także z rozsady,
to przyśpieszy plonowanie o 3-4 tygodnie. Produkcja rozsady trwa około 6 tygodni.

  • Siewki przerywa się, a gdy rośliny mają 3-4 liście, można umieścić je na stanowisku docelowym.
  • Rozsadę sadzi się pod koniec kwietnia lub na początku maja.
  • Głębokość siewu wynosi 1-2 cm na glebach ciężkich i 2-3 cm na glebach lżejszych.

• Uprawa cebuli z dymki,
daje szybszy plon (nawet o kilka tygodni!). Cebule sadzi się w marcu w odległości co 7-8 cm. Powinny być w ¾ zagłębione w ziemi.

Cebula sadzona z dymki, fot. halfpoint - Depositphotos
Fot. Depositphotos

Sadzenie cebuli z dymki – oznacza to po prostu sadzenie małych, podrośniętych cebulek.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne

PODLEWANIE
Jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych jest regularne odchwaszczanie. Nie można doprowadzić do zagłuszenia cebuli przez szybciej rosnące gatunki niepożądane. Ponadto warto lekko przekopywać międzyrzędzia. W czasie susz cebula wymaga podlewania. Najlepiej podlewać do połowy lipca, później zabieg może wydłużyć okres dojrzewania cebul.

NAWOŻENIE
Przy zastosowaniu nawożenia organicznego w warunkach amatorskich nawożenie mineralne nie jest konieczne. Zamiast obornika, przed siewem, jesienią stosuje się superfosfat i sól potasową. Między połową maja, a połową czerwca można podać nawóz azotowy.

OCHRONA PRZED CHOROBAMI
Ważna jest także systematyczna lustracja warzyw. Z chorób może pojawić się: żółta karłowatość cebuli, bakterioza cebuli, biała zgnilizna cebuli, fuzaryjna zgnilizna cebuli, szara pleśń i mączniak rzekomy, ze szkodników zaś: śmietka cebulanka, wciornastki, mszyce, wgryzka szczypiorka, chowacz szczypiorak i miniarka cebulowa.


Zbiór i przechowywanie cebuli zwyczajnej

Zbiory cebuli wykonuje się, gdy ponad połowa szczypioru jest załamana.

Cebule po wykopaniu trzeba wysuszyć.

Składuje się je w chłodnym i suchym miejscu.

Wartościowe odmiany cebuli

  • 'Alibaba' – to odmiana średniopóźna wytwarzająca kuliste cebule o masie 80-100 g. Miąższ jest soczysty o łagodnym smaku. Łuska ma biała barwę.

  • 'Wenta' – to późna odmiana o czerwonej łusce przeznaczona m.in. do długiego przechowywania. Cebula jest kulista, lekko spłaszczona o masie 90-100 g.

  • 'Cyklop' – odmiana średniopóźna wytwarzająca duże cebule (100-120 g). Są kuliste o żółto-brązowej łusce. Brak tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe wiosną. Duża odporność na szarą pleśń.

  • 'Karmen' – to odmiana średniowczesna wytwarzająca kuliste, tylko nieznacznie spłaszczone cebule o karminoczerwonej łusce. Miąższ jest soczysty, biały, dość łagodny w smaku. Waga wynosi 100-120 g.

  • 'Avalon' – odmiana średniowczesna wytwarza duże (115 g), kuliste cebule o białej łusce i miąższu oraz o łagodnym smaku.


Tekst: M. Mazik, zdjęcie tytułowe: coramueller/Depositphotos 


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
JESIENNE PRACE
Na czasie
JESIENNE PRACE
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28383
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => urban-jungle-czyli-modne-kwiaty-w-twoim-domu
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50801
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => las-w-sloiku-jak-zrobic-gdzie-kupic-jakie-rosliny-wybrac
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu