Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
31
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Odpowiednie przygotowanie gleby pod warzywa to klucz do sukcesu i obfitych plonów z własnego ogródka, niestety zaniedbanie tej czynności, może znacznie utrudnić uprawę tych wymagających roślin. Oto lista czynności, które warto wykonać aby zebrać zdrowe i obfite plony.

Dobra gleba dla warzyw - czyli jaka?

Zanim wysiejesz czy posadzisz pierwsze warzywa musisz odpowiednio przygotować glebę. W każdym ogrodzie jest ona inna, dlatego też trzeba ją odpowiednio zmienić - oto kilka porad jak to zrobić.

Idealna gleba do uprawy warzyw nie powinna być ani zbyt lekka, ani za bardzo zbita, powinna mieć tzw. strukturę gruzełkowatą (patrz zdjęcie po prawej), być przewiewna i przepuszczalna, ale przy tym mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną, a także szybko nagrzewać się wiosną.

Powinna być także żyzna - czyli zasobna w składniki pokarmowe niezbędne roślinom do wzrostu i zawierać dużo próchnicy. Jeśli właśnie taka gleba jest w Twoim ogródku – jesteś szczęściarzem, jeśli nie - musisz nad nią popracować.

Tylko zdrowa gleba zapewni zdrowe plony!


Jak poprawić strukturę gleby?

Gleby zbite i gliniaste rozluźnia się i poprawia ich przepuszczalność przez dodanie gruboziarnistego piasku oraz zastosowanie nawozów organicznych (patrz ostatni akapit). Gleby lekkie poprawiamy dodając do nich materię organiczną, która zapewni im lepsze magazynowanie wody.

Doprowadzenie bardzo lekkich, piaszczystych gleb do takiego stanu, aby były odpowiednie do uprawy warzyw niekiedy jednak jest zbyt trudne i czasochłonne – w takich przypadkach warto zastanowić się nad podwyższonymi grządkami – i w skrzynie wsypać żyzne podłoże z worków.

Na zimę glebę dobrze jest głęboko przekopać glebę i pozostawić ją w tzw. ostrej skibie, a rozgrabić i wyrównać dopiero na wiosnę, gdyż tak pozostawiona ziemia pod wpływem mrozu i wody kruszy się i przybiera pożądaną, gruzełkowatą postać.

warzywnik przygotowanie gleby fot. condesign Pixabay
fot. condesign Pixabay

Ph - odczyn gleby

Większość warzyw rośnie w glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego czyli w przedziale 6,5-7,4, jeśli Twoja gleba jest zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa – należy wyregulować jej pH poprzez odpowiednie zabiegi. Aby obniżyć pH (zakwasić glebę) należy przekopać ją i wymieszać z kwaśnym torfem wysokim, ptasim obornikiem lub zastosować nawóz zakwaszający.

Aby podnieść pH (odkwasić glebę) należy ją zwapnować - t.j. przekopać i wymieszać z odpowiednim nawozem - np. wapnem magnezowo-tlenkowym, kreda nawozową, dolomitem mielonym lub jednym z wielu dostępnych na rynku nawozów odkwaszających pod wspólną nazwą - wapno do odkwaszania gleby.


Jak usunąć chwasty?

Każdy, kto kiedykolwiek uprawiał warzywa wie jak ogromną zmorą są ciągle pojawiające się chwasty. Aby ograniczyć potrzebę nieustannego i pracochłonnego pielenia warto usunąć chwasty przed założeniem warzywnika. W tym celu należy głęboko przekopać całą powierzchnię przyszłego warzywnika.

Glebę najlepiej przekopać jesienią, a korzenie chwastów wyciągnąć za pomocą wideł, które w przeciwieństwie do szpadla ich nie przecinają. Jeśli na wiosnę pojawią się młode chwasty trzeba je jak najszybciej wyrwać z korzeniami, aby nie miały szansy zakwitnąć i wydać nasiona!

warzywa gleba fot. Jing Pixabay
fot. Jing Pixabay

Jak, kiedy i czym użyźnić glebę?

Oprócz odpowiedniej struktury gleba w warzywniku w powinna być żyzna, gdyż wiele warzyw to rośliny bardzo żarłoczne. Do wyboru mamy nawozy organiczne - obornik (najlepiej stosować na jesieni), kompost (przez cały rok) czy nawóz zielony (jako poplon lub przedplon) oraz nawozy mineralne - np. wieloskładnikowa Azofoska lub inne nawozy do warzyw np. Pokon, Biopon, Fructus, Fruktovit, itd.

Nawozy organiczne i mineralne warto stosować regularnie i naprzemiennie.

Mineralne wprowadzają do gleby pierwiastki niezbędne roślinom do zdrowego wzrostu i obfitego plonowania, a organiczne oprócz składników pokarmowych dostarczają glebie cennej próchnicy, która zmienia strukturę gleby i poprawia jej właściwości.


Materia organiczna w glebie jest "magnesem" na dżdżownice i pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Dzięki ich działalności gleba będzie dobrze napowietrzona i zasobna w składniki pokarmowe dostępne dla roślin.

Warto pamiętać aby nawozy mineralne stosować z umiarem! w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu. Przenawożenie jest równie groźne dla roślin co niedobór pierwiastków.

Na szczęście nawozów organicznych nie można przedawkować - możesz je stosować bez ograniczeń. Pamiętaj jedynie o tym aby nie dawać do gleby świeżego obornika (musi być on przekompostowany i dobrze rozłożony) aby "nie spalić" wrażliwych roślin.

Obornik warto stosować w warzywniku co dwa, trzy lata, jednak nie wszystkie warzywa możemy uprawiać w pierwszym czy drugim roku po oborniku - zależne jest to od wymagań pokarmowych roślin - więcej dowiesz się z artykułu Uprawa warzyw - zakładanie warzywnika zgodnie z płodozmianem

Tekst: Patrycja Lipiec oraz Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: AllAnd Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)

 

Nowe treści
Wieści z branży

 

Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 29, Sentencja nr:7
Tydzień 29, Sentencja nr:7
Boczne pędy pomidora, wyrastające w kątach liści, w dalszym ciągu należy usuwać. Po pierwszym zbiorze trzeba je także zasilić (Azofoską, saletrą amonową, itp.).
Tydzień 29, Sentencja nr:5
Tydzień 29, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i koszeniu trawnika – najlepiej raz lub dwa razy w tygodniu. W tym tygodniu możemy go też nawieźć.
Tydzień 29, Sentencja nr:4
Tydzień 29, Sentencja nr:4
Oczyśćmy oczko wodne z glonów. Trzeba też pamiętać o dokarmianiu ryb, gdy zbiornik jest niewielki.
Tydzień 29, Sentencja nr:2
Tydzień 29, Sentencja nr:2
Przycinamy jabłonie – usuwamy pionowo rosnące pędy tegoroczne i trzeba skrócić pędy wyrastające tuż przy jabłkach.
Tydzień 29, Sentencja nr:1
Tydzień 29, Sentencja nr:1
Podczas suszy, aby proces rozkładu przebiegał szybciej i lepiej, podlejmy pryzmę kompostową. Warto ją także przerzucić.
Twoja strona ogrodu