Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
39
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Odpowiednie przygotowanie gleby pod warzywa to klucz do sukcesu i obfitych plonów z własnego ogródka, niestety zaniedbanie tej czynności, może znacznie utrudnić uprawę tych wymagających roślin. Oto lista czynności, które warto wykonać aby zebrać zdrowe i obfite plony.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaka jest idealna gleba pod uprawę warzyw
  • Co robić, aby poprawić strukturę gleby
  • Jak zmienić pH gleby
  • Odchwaszczanie ziemi
  • Jak użyźnić glebę

Dobra gleba dla warzyw

Zanim wysiejesz czy posadzisz pierwsze warzywa musisz odpowiednio przygotować glebę. W każdym ogrodzie jest ona inna, dlatego też trzeba ją odpowiednio zmienić.

Idealna gleba do uprawy warzyw nie powinna być ani zbyt lekka, ani za bardzo zbita. Powinna mieć tzw. strukturę gruzełkowatą, być przewiewna i przepuszczalna, ale przy tym mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną, a także szybko nagrzewać się wiosną. Oczywiście powinna być także żyzna, czyli zasobna w składniki pokarmowe niezbędne roślinom do wzrostu i zawierać dużo próchnicy.

Tylko zdrowa gleba zapewni zdrowe plony!

Jak poprawić strukturę gleby?

Gleby zbyt zbite i gliniaste rozluźnia się i poprawia ich przepuszczalność przez dodanie gruboziarnistego piasku oraz zastosowanie nawozów organicznych. Gleby lekkie poprawiamy dodając do nich materię organiczną, która zapewni im lepsze magazynowanie wody.

Doprowadzenie bardzo lekkich, piaszczystych gleb do takiego stanu, aby były odpowiednie do uprawy warzyw niekiedy jednak jest zbyt trudne i czasochłonne – w takich przypadkach warto zastanowić się nad podwyższonymi grządkami, gdzie w skrzynie wsypujemy odpowiednie podłoże z worków.


Na zimę dobrze jest głęboko przekopać glebę i pozostawić ją w tzw. ostrej skibie. Rozgrzebujemy ją i wyrównujemy dopiero na wiosnę, gdyż tak pozostawiona ziemia pod wpływem mrozu i wody kruszy się i przybiera pożądaną, gruzełkowatą postać.

przygotowanie gleby fot. condesign - Pixabay
Fot. condesign/Pixabay

Odczyn gleby

Większość warzyw rośnie w glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego czyli w przedziale 6,5-7,4. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa, należy wyregulować jej pH poprzez odpowiednie zabiegi.

  • Aby obniżyć pH (zakwasić glebę) należy przekopać ją i wymieszać z kwaśnym torfem wysokim, ptasim obornikiem lub zastosować nawóz zakwaszający.

  • Aby podnieść pH (odkwasić glebę) należy ją zwapnować – t.j. przekopać i wymieszać z odpowiednim nawozem, np. wapnem magnezowo-tlenkowym, kreda nawozową, dolomitem mielonym lub jednym z wielu dostępnych na rynku nawozów odkwaszających pod wspólną nazwą – "wapno do odkwaszania gleby".

Jak usunąć chwasty?

Każdy, kto kiedykolwiek uprawiał warzywa wie jak ogromną zmorą są ciągle pojawiające się chwasty. Aby ograniczyć potrzebę nieustannego i pracochłonnego pielenia warto usunąć chwasty przed założeniem warzywnika. W tym celu należy głęboko przekopać całą powierzchnię przyszłego warzywnika.

Glebę najlepiej przekopać jesienią, a korzenie chwastów wyciągnąć za pomocą wideł, które w przeciwieństwie do szpadla ich nie przecinają. Jeśli na wiosnę pojawią się młode chwasty trzeba je jak najszybciej wyrwać z korzeniami, aby nie miały szansy zakwitnąć i wydać nasiona!


Fot. Jing/Pixabay

Jak, kiedy i czym użyźnić glebę?

Oprócz odpowiedniej struktury gleba w warzywniku w powinna być żyzna, gdyż wiele warzyw to rośliny bardzo żarłoczne. Do wyboru mamy nawozy organiczneobornik (najlepiej stosować na jesieni), kompost (przez cały rok) czy nawóz zielony (jako poplon lub przedplon) oraz nawozy mineralne – np. wieloskładnikowa Azofoska lub inne nawozy do warzyw np. Pokon, Biopon, Fructus, Fruktovit, itd.

Mineralne wprowadzają do gleby pierwiastki niezbędne roślinom do zdrowego wzrostu i obfitego plonowania, a organiczne oprócz składników pokarmowych dostarczają glebie cennej próchnicy, która zmienia strukturę gleby i poprawia jej właściwości.


Materia organiczna w glebie jest "magnesem" na dżdżownice i pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Dzięki ich działalności gleba będzie dobrze napowietrzona i zasobna w składniki pokarmowe dostępne dla roślin.

Warto pamiętać aby nawozy mineralne stosować z umiarem! w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu. Przenawożenie jest równie groźne dla roślin co niedobór pierwiastków.

Na szczęście nawozów organicznych nie można przedawkować – możesz je stosować bez ograniczeń. Pamiętaj jedynie o tym aby nie dawać do gleby świeżego obornika (musi być on przekompostowany i dobrze rozłożony) aby "nie spalić" wrażliwych roślin.


Tekst: Patrycja Lipiec, Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: AllAnd/Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
Twoja strona ogrodu