Uprawa warzyw psiankowatych w ogrodzie
Warzywa psiankowate należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Jedynie pomidor i ziemniak mogą być uprawiane w gruncie. Papryka i bakłażan powinny być uprawiane pod osłonami. W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiany jest pomidor.
Częścią jadalną są dojrzałe owoce (pomidor, papryka, bakłażan), w przypadku ziemniaka jadalne są zgrubiałe podziemne bulwy.
Do warzyw psiankowatych zaliczane są:
- pomidor (Lycopersicum esculentum),
- papryka roczna (Capsicum annum),
- bakłażan (oberżyna) (Solanum mellongena),
- ziemniak (Solanum tuberosum)
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Wymagania warzyw psiankowatych
Wymagania cieplne
Warzywa psiankowate potrzebują bardzo ciepłych temperatur. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi około 25°C (pomidor, papryka, oberżyna). Ziemniaki najlepiej rosną w temp. od 14 do 18°C. Spadki temperatury poniżej 0°C powodują przemarzanie roślin.
Wymagania świetlne
Również wymagania świetlne są wysokie, zwłaszcza w okresie produkcji rozsady. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin. Również w okresie dojrzewania owoców warzywa psiankowate wymagają dużo światła. Jego niedobór obniża znacznie wybarwienie owoców oraz ich wartości smakowe.
Wymagania wodne
W zależności od fazy rozwojowej roślin warzywa psiankowate mają różne wymagania wodne. W początkowej fazie wzrostu gleba powinna być stale lekko wilgotna. Największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie zawiązywania i dojrzewania owoców - wtedy należy rośliny systematycznie podlewać. Przesuszenie podłoża w tym okresie powoduje opadanie zawiązków owoców. Wahania wilgotności powodują pękanie owoców. Ziemniaki należy podlewać, gdyż nadmiar wilgoci sprzyja występowaniu chorób grzybowych.
Wymagania pokarmowe
Warzywa psiankowate mają wysokie wymagania pokarmowe – powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Do uprawy warzyw psiankowatych w gruncie powinno się wybierać miejsca osłonięte i dobrze nasłonecznione. Gleba w ogrodzie powinna być lekka, przepuszczalna, ciepła i zasobna w próchnicę. Należy ją głęboko przekopać i wzbogacić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem.
![]() Fot. PublicDomainPictures/Pixabay |
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Warzywa psiankowate: z siewu czy z rozsady
Warzywa psiankowate uprawiane są z rozsady – sadzenie ma miejsce stałe wykonuj się po 15 maja (po groźbie ostatnich przymrozków).
Rozsadę warzyw psiankowatych można przygotować samemu w domu. Rozsadę pomidora i papryki należy założyć już w marcu. Produkcja trwa od 5 do 8 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stała temperaturę (25-28°C w okresie wschodów, 20-22°C po wschodach w dzień oraz 18-20 °C po wschodach w nocy). Rozsadę można także kupić w sprawdzonych centrach ogrodniczych.
Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany warzywa psiankowatego są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.
- Wśród warzyw psiankowatych pomidor i ziemniak polecane są do uprawy w gruncie. Młode bulwy ziemniaków sadzi się do gleby, gdy osiągnie ona temperaturę 8-10°C – zwykle jest to pomiędzy 20 kwietnia, a 10 maja.
- Ze względu na wysokie wymagania cieplne i długi okres wegetacji papryka i bakłażan powinny być uprawiane pod osłonami.
Pielęgnacja warzyw psiankowatych
Warzywa psiankowate wymagają dużo pielęgnacji i uwagi – odchwaszczania, podwiązywania (pomidor, papryka, oberżyna) oraz systematycznego podlewania. Najwięcej wody potrzebują w okresie zawiązywania i dorastania owoców.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Mike Goad, Hans Braxmeier, jacqueline macou, Christos Giakkas/Pixabay