Logo
Logo
24
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

WARZYWA PSIANKOWATE: pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak

Pomidory można spotkać chyba w każdym warzywniku. Uprawa ich nie należy do trudnych. Podobnie jak inne rośliny z rodziny psiankowatych wymagają wysokiej temperatury oraz systematycznego podlewania. Dowiedz się więcej o warzywach psiankowatych oraz ich wymaganiach uprawowych.

 

Uprawa warzyw psiankowatych w ogrodzie

Warzywa psiankowate należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Jedynie pomidor i ziemniak mogą być uprawiane w gruncie. Papryka i bakłażan powinny być uprawiane pod osłonami. W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiany jest pomidor.

Częścią jadalną są dojrzałe owoce (pomidor, papryka, bakłażan), w przypadku ziemniaka jadalne są zgrubiałe podziemne bulwy.

Do warzyw psiankowatych zaliczane są:

  • pomidor (Lycopersicum esculentum),
  • papryka roczna (Capsicum annum),
  • bakłażan (oberżyna) (Solanum mellongena),
  • ziemniak (Solanum tuberosum)

Wymagania warzyw psiankowatych

Wymagania cieplne 

Warzywa psiankowate potrzebują bardzo ciepłych temperatur. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi około 25°C (pomidor, papryka, oberżyna). Ziemniaki najlepiej rosną w temp. od 14 do 18°C. Spadki temperatury poniżej 0°C powodują przemarzanie roślin.

Wymagania świetlne

Również wymagania świetlne są wysokie, zwłaszcza w okresie produkcji rozsady. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin. Również w okresie dojrzewania owoców warzywa psiankowate wymagają dużo światła. Jego niedobór obniża znacznie wybarwienie owoców oraz ich wartości smakowe.

Wymagania wodne

W zależności od fazy rozwojowej roślin warzywa psiankowate mają różne wymagania wodne. W początkowej fazie wzrostu gleba powinna być stale lekko wilgotna. Największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie zawiązywania i dojrzewania owoców - wtedy należy rośliny systematycznie podlewać. Przesuszenie podłoża w tym okresie powoduje opadanie zawiązków owoców. Wahania wilgotności powodują pękanie owoców.  Ziemniaki należy podlewać, gdyż nadmiar wilgoci sprzyja występowaniu chorób grzybowych.

Wymagania pokarmowe

Warzywa psiankowate mają wysokie wymagania pokarmowe – powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Do uprawy warzyw psiankowatych w gruncie powinno się wybierać miejsca osłonięte i dobrze nasłonecznione. Gleba w ogrodzie powinna być lekka, przepuszczalna, ciepła i zasobna w próchnicę. Należy ją głęboko przekopać i wzbogacić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem.

Warzywa psiankowate
Fot. PublicDomainPictures/Pixabay

Warzywa psiankowate: z siewu czy z rozsady

Warzywa psiankowate uprawiane są z rozsady – sadzenie ma miejsce stałe wykonuj się po 15 maja (po groźbie ostatnich przymrozków).

Rozsadę warzyw psiankowatych można przygotować samemu w domu. Rozsadę pomidora i papryki należy założyć już w marcu. Produkcja trwa od 5 do 8 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stała temperaturę (25-28°C w okresie wschodów, 20-22°C po wschodach w dzień oraz 18-20 °C po wschodach w nocy). Rozsadę można także kupić w sprawdzonych centrach ogrodniczych.

Nie należy kupować rozsady z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany warzywa psiankowatego są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

 

  • Wśród warzyw psiankowatych pomidor i ziemniak polecane są do uprawy w gruncie. Młode bulwy ziemniaków sadzi się do gleby, gdy osiągnie ona temperaturę 8-10°C – zwykle jest to pomiędzy 20 kwietnia, a 10 maja.

  • Ze względu na wysokie wymagania cieplne i długi okres wegetacji papryka i bakłażan powinny być uprawiane pod osłonami.

 

Pielęgnacja warzyw psiankowatych

Warzywa psiankowate wymagają dużo pielęgnacji i uwagi – odchwaszczania, podwiązywania (pomidor, papryka, oberżyna) oraz systematycznego podlewania. Najwięcej wody potrzebują w okresie zawiązywania i dorastania owoców.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Mike Goad, Hans Braxmeier, jacqueline macou, Christos Giakkas/Pixabay

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Nowe treści

 

Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Odpowiednio dbaj o rośliny domowe – skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania ich liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin.
Tydzień 4, Sentencja nr:5
Tydzień 4, Sentencja nr:5
Pod koniec stycznia wykonuje się bielenie pni drzew, gdy temperatura wzrośnie powyżej zera. Bielenie zapobiegnie pękaniu kory na skutek zmian temperatury oraz silnego nasłonecznienia, które są częste w późniejszych, zimowych miesiącach.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie i nie nawoźmy. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy. Jeśli jest możliwość, przenieśmy je w jak najwidniejsze miejsce.
Tydzień 4, Sentencja nr:3
Tydzień 4, Sentencja nr:3
Jeśli na Święta Bożego Narodzenia mieliśmy w domu choinkę w formie żywego drzewka z korzeniami, możemy zacząć proces przesadzania go do ogrodu. Nie można tego robić od razu, ale pomału, by roślina przystosowała się do nowych, surowych warunków.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca. Pamiętajmy, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne, dlatego formuje się je od czerwca do września.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu