Uprawa warzyw psiankowatych w ogrodzie
Warzywa psiankowate należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Jedynie pomidor i ziemniak mogą być uprawiane w gruncie. Papryka i bakłażan powinny być uprawiane pod osłonami. W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiany jest pomidor.
Częścią jadalną są dojrzałe owoce (pomidor, papryka, bakłażan), w przypadku ziemniaka jadalne są zgrubiałe podziemne bulwy.
Do warzyw psiankowatych zaliczane są:
- pomidor (Lycopersicum esculentum),
- papryka roczna (Capsicum annum),
- bakłażan (oberżyna) (Solanum mellongena),
- ziemniak (Solanum tuberosum)
Wymagania warzyw psiankowatych
Wymagania cieplne
Warzywa psiankowate potrzebują bardzo ciepłych temperatur. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi około 25°C (pomidor, papryka, oberżyna). Ziemniaki najlepiej rosną w temp. od 14 do 18°C. Spadki temperatury poniżej 0°C powodują przemarzanie roślin.
Wymagania świetlne
Również wymagania świetlne są wysokie, zwłaszcza w okresie produkcji rozsady. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin. Również w okresie dojrzewania owoców warzywa psiankowate wymagają dużo światła. Jego niedobór obniża znacznie wybarwienie owoców oraz ich wartości smakowe.
Wymagania wodne
W zależności od fazy rozwojowej roślin warzywa psiankowate mają różne wymagania wodne. W początkowej fazie wzrostu gleba powinna być stale lekko wilgotna. Największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie zawiązywania i dojrzewania owoców - wtedy należy rośliny systematycznie podlewać. Przesuszenie podłoża w tym okresie powoduje opadanie zawiązków owoców. Wahania wilgotności powodują pękanie owoców. Ziemniaki należy podlewać, gdyż nadmiar wilgoci sprzyja występowaniu chorób grzybowych.
Wymagania pokarmowe
Warzywa psiankowate mają wysokie wymagania pokarmowe – powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Do uprawy warzyw psiankowatych w gruncie powinno się wybierać miejsca osłonięte i dobrze nasłonecznione. Gleba w ogrodzie powinna być lekka, przepuszczalna, ciepła i zasobna w próchnicę. Należy ją głęboko przekopać i wzbogacić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem.
Fot. PublicDomainPictures/Pixabay |
Warzywa psiankowate: z siewu czy z rozsady
Warzywa psiankowate uprawiane są z rozsady – sadzenie ma miejsce stałe wykonuj się po 15 maja (po groźbie ostatnich przymrozków).
Rozsadę warzyw psiankowatych można przygotować samemu w domu. Rozsadę pomidora i papryki należy założyć już w marcu. Produkcja trwa od 5 do 8 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stała temperaturę (25-28°C w okresie wschodów, 20-22°C po wschodach w dzień oraz 18-20 °C po wschodach w nocy). Rozsadę można także kupić w sprawdzonych centrach ogrodniczych.
Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany warzywa psiankowatego są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.
- Wśród warzyw psiankowatych pomidor i ziemniak polecane są do uprawy w gruncie. Młode bulwy ziemniaków sadzi się do gleby, gdy osiągnie ona temperaturę 8-10°C – zwykle jest to pomiędzy 20 kwietnia, a 10 maja.
- Ze względu na wysokie wymagania cieplne i długi okres wegetacji papryka i bakłażan powinny być uprawiane pod osłonami.
Pielęgnacja warzyw psiankowatych
Warzywa psiankowate wymagają dużo pielęgnacji i uwagi – odchwaszczania, podwiązywania (pomidor, papryka, oberżyna) oraz systematycznego podlewania. Najwięcej wody potrzebują w okresie zawiązywania i dorastania owoców.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Mike Goad, Hans Braxmeier, jacqueline macou, Christos Giakkas/Pixabay