Po letnich zbiorach grządki warzywne świecą pustkami, ale wolne miejsce można z powodzeniem wykorzystać, wysiewając warzywa poplonowe, które po krótkim okresie wzrostu, będą gotowe na późnoletnie i jesienne zbiory. Zobacz, jakie nasiona warzyw możesz wysiać na poplon i kup je w naszym sklepie internetowym.
Poplon to warzywa, które uprawia się po plonie głównym. Ich nasiona wysiewa się po zbiorach, zwykle późnym latem. Rośliny te charakteryzują się krótkim okresem wegetacyjnym (3-12 tygodni), dzięki czemu ich zbiór możliwy jest jeszcze w tym samym sezonie – jesienią, a niektóre nawet zimą. Zobacz dokładny terminarz wysiewu i sadzenia warzyw
Szczypiorek czosnkowy to bylina tworząca gęste kępy wzniesionych, wąskich liści osiągających 25–30 cm wysokości. Inna, rzadziej spotykana nazwa tej rośliny to czosnek bulwiasty. Odmiana odporna na niskie temperatury, zimująca w gruncie.
Charakteryzuje się szybkim wzrostem i gęsto wypełnionymi różyczkami ciemnozielonych liści. Bardzo odporna na zimne warunki, do wysiewu latem i jesienią.
Rukola rośnie bardzo szybko tworząc niewielkie rozetki ciemnozielonych listków. Zaledwie cztery tygodnie po wysiewie można zebrać pierwsze liście i nadać swoim sałatkom świeżą, pikantną nutę.
Wczesna o kulistych czerwono-białych zgrubieniach, do uprawy pod osłonami i w gruncie. Wykazuje dużą tolerancję na zimno. Miąższ biało-kremowy, soczysty, lekko ostry w smaku, z wysoką odpornością na parcenie.