Czym są rośliny fitosanitarne?
Gatunki określane jako fitosanitarne posiadają naturalne właściwości, korzystnie wpływające stan gleby i rozwój innych roślin. Ich organy (zazwyczaj korzenie) wydzielają substancje, ograniczające występowanie szkodliwych organizmów glebowych, chorobotwórczych, ale też chwastów. Stymuluje to rozwój korzystnego dla roślin środowiska glebowego (poprawia strukturę i żyzność gleby), co przekłada się na lepszą kondycję i plonowanie roślin ogrodowych (ozdobnych i użytkowych).
Takie pożyteczne, wzajemne odziaływanie roślin na siebie znane jest także jako allelopatia dodatnia. Co ważne, same rośliny fitosanitarne są odporne, więc nie biorą udziału w rozprzestrzenianiu się chorób i szkodników, a ich masa zielona w naturalny sposób zasila glebę. Warto więc stosować je jako zielony nawóz (np. poplon), szczególnie jeśli gleba jest zmęczona intensywną uprawą roślin przez kilka lat z rzędu.
Popularne rośliny fitosanitarne i ich właściwości
Dzięki wydzielanym substancjom, np. lotnym (olejki eteryczne) i często intensywnemu zapachowi rośliny fitosanitarne odstraszają szkodniki, ale też hamują rozwój chorób grzybowych i chwastów.
Niektóre gatunki oprócz świetnie zasilają też glebę w azot i inne składniki (jako poplon). Z takich właściwości słyną między innymi dość popularne jednoroczne rośliny ozdobne, niektóre warzywa, a także gatunki łąkowe czy zboża:
- Aksamitka (Tagetes) – wydziela substancje (fitoncydy) ograniczające ilość szkodliwych nicieni glebowych, szczególnie w uprawach warzyw, a także truskawek
- Nagietek lekarski (Calendula officinalis) – podobnie, jak aksamitka odstrasza szkodniki glebowe (nicienie), ale też wabi (w okresie kwitnienia) owady pożyteczne żywiące się mszycami
- Czosnek pospolity (Alium sativum) – w naturalny sposób ogranicza rozwój chorób grzybowych i odstrasza wiele szkodników
- Marchew zwyczajna (Daucus carota) – jej liście zawierają związki (propenylobenzeny), rozwój różnych gatunków grzybów, odpowiedzialnych za uciążliwe choroby roślin (np. szara pleśń, rizoktonioza, alternarioza, zgorzele siewek)
- Rośliny kapustowate (krzyżowe), np. rzepak, kapusta warzywna, gorczyca wydzielają substancje lotne skutecznie odstraszające szkodniki oraz hamujące rozwój wielu uciążliwych chwastów (np. komosy białej, przytulii czepnej, tasznika pospolitego, mlecza zwyczajnego)
- Łubin żółty (Lupinus luteus) – dzięki wydzielanym substancjom (alkaloidy) odstrasza szkodniki roślin i hamuje rozwój chorób grzybowych (stosowany na nawóz zielony)
- Nostrzyk (Melilotus) – jego obecność wpływa na poprawę właściwości wodnych i powietrznych gleby oraz odstrasza uciążliwe gryzonie (polecany na nawóz zielony)
- Żyto (Secale cereale) — ma zdolność hamowania rozwoju niektórych chorób grzybowych i bakteryjnych oraz wielu chwastów
- Gryka (Fagopyrum esculentum) – hamuje wzrost chwastów (np. perzu właściwy, chwastnicy jednostronnej), a także odstrasza szkodniki glebowe (nicienie, drutowce) i jest dobrym poplonem
- Facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia) – jest cennym nawozem zielonym, a także odstrasza nicienie glebowe, szczególnie groźnego dla niektórych warzyw mątwika.
Zdjęcia wszystkich roślin znajdziesz na grafice otwierającej ten artykuł. W górnym rzędzie znajdują się gatunki 1-5, a w dolnym 6-10, od lewej do prawej.
Zastosowanie roślin fitosanitarnych w ogrodach
- Gatunki fitosanitarne warto przede wszystkim stosować przy współrzędnej uprawie warzyw, tak by wzajemnie chroniły się przed chorobami i szkodnikami (np. marchew z cebulą, czosnek z ogórkiem). Na obrzeżach rabat warzywnych i ziołowych, warto zaplanować tez aksamitkę lub nagietek, by chronić korzenie warzyw przed nicieniami.
- Wysianie niektórych roślin fitosanitarnych (łubin, gryka, facelia) jako nawóz zielony to świetny sposób na odżywienie gleby w ogrodzie jeszcze przed zimą. Wysiewając szybko wschodzący poplon pod koniec sezonu lub jesienią możemy przekopać glebę jeszcze w tym samym roku lub zrobić to wiosną (poplon ozimy).
- Najkorzystniejszym i najbardziej praktycznym sposobem stosowania roślin fitosanitarnych jest wysiew w specjalnie skomponowanych mieszankach, co zwiększa ich skuteczność. To rozwiązanie dobre na większe przestrzenie, natomiast w małych ogrodach można z powodzeniem wysiewać czy sadzić pojedyncze gatunki (np. aksamitkę, nagietek) w pobliżu innych upraw.
- Z pewnością warto stosować je także w uprawach ekologicznych, gdzie odpowiednie zmianowanie i wykorzystywanie wzajemnych właściwości ochronnych roślin jest podstawową metodą ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami.
Zdjęcie tytułowe: ANAMUL HAQUE, cattosus, Ivonne Wierink, Oleh Marchak, Ruckszio, segjiole, Sergo, Stefan, Valerii Evlakhov, 栄子 持田 / Adobe Stock