Logo
Logo
30
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa z naci rzodkiewki – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Liście rzodkiewki zwykle wyrzucamy na kompost uważając je za niesmaczne i bezużyteczne. Mało kto wie, że zawierają więcej wartości niż sam korzeń.   Można przyrządzić z nich koktajl, pesto oraz nadzienie do tarty. Poznaj nasz przepis na zupę z naci rzodkiewki.

 

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to szybko rosnące i łatwe w uprawie warzywo. Nasiona szybko kiełkują i już po kilku tygodniach można uzyskać pierwsze plony. Rośliny wymagają słonecznego stanowiska i przepuszczalnego, żyznego podłoża. Korzenie, czyli rzodkiewki zjadamy na surowo, dodajemy do sałatek, twarożków i kanapek. Choć to mało popularne, w kuchni wykorzystać możemy również liście rośliny.

Co zawierają liście rzodkiewki

  • Dwa razy więcej witaminy C niż cytryna;
  • Fosfor, żelazo i wapń;
  • Dostarczają więcej niż brokuły cenionych związków o działaniu antyrakowym.

zupa z naci rzodkiewki

Fot. Barbara Walicka

Przepis na wyrazistą w smaku zieloną zupę z naci rzodkiewek

  • Świeżą, zdrową nać najpierw bardzo starannie umyć, by pozbyć się piasku.
  • Gotować liście na lekkim rosołku przez 10-15 minut, a po wystudzeniu zmiksować.
  • Jeżeli liście nie są zbyt młode, dodać trochę zielonej sałaty, która złagodzi ostry smak.
  • Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną.
  • Podawać z siekanymi włoskimi orzechami lub z ugotowanym wcześniej, wyłuskanym bobem.
  • W kuchni francuskiej do często podawanej w sezonie zupy z naci rzodkiewki dodaje się ziemniaki i cebulę. Ale wtedy zupa staje się mniej wyrazista w smaku.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Powiązane rośliny
Nowe treści

 

Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Odpowiednio dbaj o rośliny domowe – skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania ich liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin.
Tydzień 4, Sentencja nr:5
Tydzień 4, Sentencja nr:5
Pod koniec stycznia wykonuje się bielenie pni drzew, gdy temperatura wzrośnie powyżej zera. Bielenie zapobiegnie pękaniu kory na skutek zmian temperatury oraz silnego nasłonecznienia, które są częste w późniejszych, zimowych miesiącach.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie i nie nawoźmy. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy. Jeśli jest możliwość, przenieśmy je w jak najwidniejsze miejsce.
Tydzień 4, Sentencja nr:3
Tydzień 4, Sentencja nr:3
Jeśli na Święta Bożego Narodzenia mieliśmy w domu choinkę w formie żywego drzewka z korzeniami, możemy zacząć proces przesadzania go do ogrodu. Nie można tego robić od razu, ale pomału, by roślina przystosowała się do nowych, surowych warunków.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca. Pamiętajmy, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne, dlatego formuje się je od czerwca do września.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2022
Zamów z darmową dostawą do domu!