Zupa z naci rzodkiewki – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Zupa z naci rzodkwi fot. Barbara Walicka

Liście rzodkiewki zwykle wyrzucamy na kompost uważając je za niesmaczne i bezużyteczne. Mało kto wie, że zawierają więcej wartości niż sam korzeń.   Można przyrządzić z nich koktajl, pesto oraz nadzienie do tarty. Poznaj nasz przepis na zupę z naci rzodkiewki.

Posłuchaj
00:00
36

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to szybko rosnące i łatwe w uprawie warzywo. Nasiona szybko kiełkują i już po kilku tygodniach można uzyskać pierwsze plony. Rośliny wymagają słonecznego stanowiska i przepuszczalnego, żyznego podłoża. Korzenie, czyli rzodkiewki zjadamy na surowo, dodajemy do sałatek, twarożków i kanapek. Choć to mało popularne, w kuchni wykorzystać możemy również liście rośliny.

Co zawierają liście rzodkiewki

  • Dwa razy więcej witaminy C niż cytryna;
  • Fosfor, żelazo i wapń;
  • Dostarczają więcej niż brokuły cenionych związków o działaniu antyrakowym.

zupa z naci rzodkiewki

Fot. Barbara Walicka

Przepis na wyrazistą w smaku zieloną zupę z naci rzodkiewek

  • Świeżą, zdrową nać najpierw bardzo starannie umyć, by pozbyć się piasku.
  • Gotować liście na lekkim rosołku przez 10-15 minut, a po wystudzeniu zmiksować.
  • Jeżeli liście nie są zbyt młode, dodać trochę zielonej sałaty, która złagodzi ostry smak.
  • Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną.
  • Podawać z siekanymi włoskimi orzechami lub z ugotowanym wcześniej, wyłuskanym bobem.
  • W kuchni francuskiej do często podawanej w sezonie zupy z naci rzodkiewki dodaje się ziemniaki i cebulę. Ale wtedy zupa staje się mniej wyrazista w smaku.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Rzodkiew czarna Raphanus sativus var. niger

Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści