Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
30
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa z naci rzodkiewki – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Liście rzodkiewki zwykle wyrzucamy na kompost uważając je za niesmaczne i bezużyteczne. Mało kto wie, że zawierają więcej wartości niż sam korzeń.   Można przyrządzić z nich koktajl, pesto oraz nadzienie do tarty. Poznaj nasz przepis na zupę z naci rzodkiewki.

 

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to szybko rosnące i łatwe w uprawie warzywo. Nasiona szybko kiełkują i już po kilku tygodniach można uzyskać pierwsze plony. Rośliny wymagają słonecznego stanowiska i przepuszczalnego, żyznego podłoża. Korzenie, czyli rzodkiewki zjadamy na surowo, dodajemy do sałatek, twarożków i kanapek. Choć to mało popularne, w kuchni wykorzystać możemy również liście rośliny.

Co zawierają liście rzodkiewki

  • Dwa razy więcej witaminy C niż cytryna;
  • Fosfor, żelazo i wapń;
  • Dostarczają więcej niż brokuły cenionych związków o działaniu antyrakowym.

zupa z naci rzodkiewki

Fot. Barbara Walicka

Przepis na wyrazistą w smaku zieloną zupę z naci rzodkiewek

  • Świeżą, zdrową nać najpierw bardzo starannie umyć, by pozbyć się piasku.
  • Gotować liście na lekkim rosołku przez 10-15 minut, a po wystudzeniu zmiksować.
  • Jeżeli liście nie są zbyt młode, dodać trochę zielonej sałaty, która złagodzi ostry smak.
  • Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną.
  • Podawać z siekanymi włoskimi orzechami lub z ugotowanym wcześniej, wyłuskanym bobem.
  • W kuchni francuskiej do często podawanej w sezonie zupy z naci rzodkiewki dodaje się ziemniaki i cebulę. Ale wtedy zupa staje się mniej wyrazista w smaku.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:2
Tydzień 39, Sentencja nr:2
We wrześniu dalej działamy w warzywniku. Sadzimy czosnek i możemy wysiewać niektóre warzywa już na przyszłoroczny zbiór (np. szpinak, roszponkę, sałatę).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT