Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to szybko rosnące i łatwe w uprawie warzywo. Nasiona szybko kiełkują i już po kilku tygodniach można uzyskać pierwsze plony. Rośliny wymagają słonecznego stanowiska i przepuszczalnego, żyznego podłoża. Korzenie, czyli rzodkiewki zjadamy na surowo, dodajemy do sałatek, twarożków i kanapek. Choć to mało popularne, w kuchni wykorzystać możemy również liście rośliny.
Co zawierają liście rzodkiewki
- Dwa razy więcej witaminy C niż cytryna;
- Fosfor, żelazo i wapń;
- Dostarczają więcej niż brokuły cenionych związków o działaniu antyrakowym.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na wyrazistą w smaku zieloną zupę z naci rzodkiewek
- Świeżą, zdrową nać najpierw bardzo starannie umyć, by pozbyć się piasku.
- Gotować liście na lekkim rosołku przez 10-15 minut, a po wystudzeniu zmiksować.
- Jeżeli liście nie są zbyt młode, dodać trochę zielonej sałaty, która złagodzi ostry smak.
- Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną.
- Podawać z siekanymi włoskimi orzechami lub z ugotowanym wcześniej, wyłuskanym bobem.
- W kuchni francuskiej do często podawanej w sezonie zupy z naci rzodkiewki dodaje się ziemniaki i cebulę. Ale wtedy zupa staje się mniej wyrazista w smaku.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka