Logo
Logo
30
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa z naci rzodkiewki – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Liście rzodkiewki zwykle wyrzucamy na kompost uważając je za niesmaczne i bezużyteczne. Mało kto wie, że zawierają więcej wartości niż sam korzeń.   Można przyrządzić z nich koktajl, pesto oraz nadzienie do tarty. Poznaj nasz przepis na zupę z naci rzodkiewki.

 

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to szybko rosnące i łatwe w uprawie warzywo. Nasiona szybko kiełkują i już po kilku tygodniach można uzyskać pierwsze plony. Rośliny wymagają słonecznego stanowiska i przepuszczalnego, żyznego podłoża. Korzenie, czyli rzodkiewki zjadamy na surowo, dodajemy do sałatek, twarożków i kanapek. Choć to mało popularne, w kuchni wykorzystać możemy również liście rośliny.

Co zawierają liście rzodkiewki

  • Dwa razy więcej witaminy C niż cytryna;
  • Fosfor, żelazo i wapń;
  • Dostarczają więcej niż brokuły cenionych związków o działaniu antyrakowym.

zupa z naci rzodkiewki

Fot. Barbara Walicka

Przepis na wyrazistą w smaku zieloną zupę z naci rzodkiewek

  • Świeżą, zdrową nać najpierw bardzo starannie umyć, by pozbyć się piasku.
  • Gotować liście na lekkim rosołku przez 10-15 minut, a po wystudzeniu zmiksować.
  • Jeżeli liście nie są zbyt młode, dodać trochę zielonej sałaty, która złagodzi ostry smak.
  • Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną.
  • Podawać z siekanymi włoskimi orzechami lub z ugotowanym wcześniej, wyłuskanym bobem.
  • W kuchni francuskiej do często podawanej w sezonie zupy z naci rzodkiewki dodaje się ziemniaki i cebulę. Ale wtedy zupa staje się mniej wyrazista w smaku.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Powiązane rośliny



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu