Pesto z liści rzodkiewki i pieczone rzodkiewki

pesto z liści rzodkiewki fot. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska

Resztki, obierki i odpadki. Wyrzucacie je, czy staracie się zagospodarować każdy produkt od początku do końca? Oto oryginalny pomysł na rzodkiewki – z liści można zrobić pesto, a kuliste korzenie upiec.

Posłuchaj
00:00
10

Wiosna to czas, gdy wszystko budzi się do życia – kiełkują nasiona, pękają pąki, a stragany uginają się pod ciężarem nowalijek. Jedną z nich jest rzodkiewka, którą, uwaga, możecie zużyć w całości. Nic się nie zmarnuje, zjecie każdy kawałek tego warzywa, może tylko poza cienkim jak nitka korzonkiem.

Na początek króciutkie wyjaśnienie: rzodkiewka nie pochodzi od rzodkwi, choć obie rośliny zaliczają się do tej samej rodziny kapustnych.

A teraz trochę historii. Rzodkiewka pochodzi z obszaru Chin i Mongolii. W Egipcie była uprawiana już 2000 lat temu. Istnieją różne wersje wydarzeń, jeśli chodzi o jej pojawienie się w Europie. Jedna z nich głosi, że stało się to za sprawą Rzymian, którzy sprowadzili rzodkiewkę z Egiptu, druga – że do Europy przywiózł ją z Chin i Mongolii Marco Polo w 1290 roku.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Jest to warzywo o najkrótszym okresie wegetacji, lubiące chłodny klimat. Jednocześnie to tzw. roślina długiego dnia – tylko w warunkach długiego dnia tworzy pędy kwiatostanowe. W rezultacie uprawia się ją od wczesnej wiosny do późnej jesieni, ale z letnią przerwą.

By potwierdzić, że rzodkiewkę możemy bez problemu wykorzystać kulinarnie w całości, przedstawiamy pakiet dwóch przepisów: jeden na wykorzystanie jej kolorowego korzenia, a drugi – młodych liści.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Składniki

  • liście z pęczka rzodkiewek
  • spora garść prażonych pestek słonecznika i dyni
  • łyżka tartego dojrzewającego sera lub płatków drożdżowych
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Liście myjemy i wkładamy do pojemnika blendera.
  2. Dorzucamy uprażone ziarna, ser lub płatki drożdżowe, czosnek i wlewamy 3-4 łyżki oliwy.
  3. Miksujemy, aż całość zostanie rozdrobniona i powstanie gęsta papka. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dolać więcej oliwy.
  4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na pieczone rzodkiewki

Składniki

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu lub innego słodkiego syropu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rzodkiewki myjemy, odcinamy korzonki i kroimy na pół.
  2. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i miodem, posypujemy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wkładamy blachę z rzodkiewkami i pieczemy przez około 15 minut.
  4. Rzodkiewki powinny stać się miękkie i rumiane. Gotowe możemy podać z rzodkiewkowym pesto.

Smacznego!


Fragment książki i przepisy pochodzą z książki "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni