Wiosna to czas, gdy wszystko budzi się do życia – kiełkują nasiona, pękają pąki, a stragany uginają się pod ciężarem nowalijek. Jedną z nich jest rzodkiewka, którą, uwaga, możecie zużyć w całości. Nic się nie zmarnuje, zjecie każdy kawałek tego warzywa, może tylko poza cienkim jak nitka korzonkiem.
Na początek króciutkie wyjaśnienie: rzodkiewka nie pochodzi od rzodkwi, choć obie rośliny zaliczają się do tej samej rodziny: kapustnych – wiemy, że ta zagadka nurtowała wielu z Was. A teraz trochę historii. Rzodkiewka pochodzi z obszaru Chin i Mongolii. W Egipcie była uprawiana już 2000 lat temu. Istnieją różne wersje wydarzeń, jeśli chodzi o jej pojawienie się w Europie. Jedna z nich głosi, że stało się to za sprawą Rzymian, którzy sprowadzili rzodkiewkę z Egiptu, druga – że do Europy przywiózł ją z Chin i Mongolii Marco Polo w 1290 roku.
By potwierdzić, że rzodkiewkę możemy bez problemu wykorzystać kulinarnie w całości, przedstawiamy pakiet dwóch przepisów: jeden na wykorzystanie jej kolorowego korzenia, a drugi – młodych liści.
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Składniki
- liście z pęczka rzodkiewek
- spora garść prażonych pestek słonecznika i dyni
- łyżka tartego dojrzewającego sera lub płatków drożdżowych
- duży ząbek czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Liście myjemy i wkładamy do pojemnika blendera.
- Dorzucamy uprażone ziarna, ser lub płatki drożdżowe, czosnek i wlewamy 3-4 łyżki oliwy.
- Miksujemy, aż całość zostanie rozdrobniona i powstanie gęsta papka. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dolać więcej oliwy.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na pieczone rzodkiewki
Składniki
- pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu lub innego słodkiego syropu
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rzodkiewki myjemy, odcinamy korzonki i kroimy na pół.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i miodem, posypujemy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wkładamy blachę z rzodkiewkami i pieczemy przez około 15 minut.
- Rzodkiewki powinny stać się miękkie i rumiane. Gotowe możemy podać z rzodkiewkowym pesto.
Smacznego!