Azjatycka zupa pho – warzywna alternetywa dla rosołu!

Zupa Pho z orzechami nerkowca fot. Bakalland

Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, makaron sojowy, czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.

Posłuchaj
00:00
4

Przepis na zupę pho

Składniki

1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
pół selera
75 g orzechów nerkowca
1 opakowanie kiełków fasoli mung
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
sos sojowy

Przygotowanie

  1. Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw.
  2. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  4. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce.
  5. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca.
  6. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści