Zupa z pokrzywy – tak pyszna, że musisz spróbować!

Zupa z majowej pokrzywy fot. Barbara Walicka

Pokrzywa to samo zdrowie i dania z tej rośliny powinno się jadać – szczególnie w maju. Wtedy pędy nie są jeszcze włókniste i mają delikatny smak, który w porze kwitnienia staje się znacznie mniej przyjemny. Poznaj nasz przepis na łatwą w przygotowaniu zupę z pokrzywy.

Posłuchaj
00:00
63
Spis treści
Co o pokrzywie warto wiedzieć? Co zawierają liście pokrzyw? Jak zrobić zupę z pokrzywy? Zobacz instrukcję krok po kroku

Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) w lecznictwie wykorzystywana była od starożytności. Znajdowała zastosowanie przy leczeniu m.in. reumatyzmu, owrzodzeń i krwotoków. Wiadomo, że oczyszcza organizm ze złogów, toksyn i jest jednym z naturalnych antybiotyków, a także odżywa zmęczone zimą włosy. W ogrodach traktowana jest zwykle jako uciążliwy, parzący chwast. Pojawia się najczęściej na żyznej glebie w miejscach półcienistych. W maju warto przyrządzić z niej smaczną i zdrową zupę. Później nadaje się ro zrobienia naturalnego nawozu do roślin.

Młode liście pokrzywy fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Co zawierają liście pokrzyw?

  • witaminy (K, C, z grupy B);
  • kwasy organiczne;
  • mikroelementy (głównie magnez i wapń).

Zupa z pokrzywy i liści szczawiu fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

To się przyda
Pokrzywa ekstrakt 500 ml - Target
Pokrzywa ekstrakt 500 ml - Target
Neykor pokrzywa ekstrakt 30 ml - Target
Neykor pokrzywa ekstrakt 30 ml - Target
Probio Ogród Pokrzywa – naturalny ekstrakt – 0,5 l
Probio Ogród Pokrzywa – naturalny ekstrakt – 0,5 l
Probio Ogród Pokrzywa – naturalny ekstrakt – 2 l
Probio Ogród Pokrzywa – naturalny ekstrakt – 2 l

Przepis na zupę z liści pokrzyw

  • Czubki młodych pędów i liści pokrzyw oraz garść liści szczawiu opłukać pod bieżącą wodą.
  • Gotować ok. 7-8 minut na gotowym wywarze z marchewki, pietruszki i selera.
  • Po ostudzeniu należy zmiksować.
  • Doprawić śmietaną, koperkiem, solą, cukrem, pieprzem i łyżką utartego, sparzonego chrzanu.
  • Podać z połówkami jajka na twardo.
  • Opłukane liście pokrzywy można gotować na rosole, a po ugotowaniu zamiast miksować, posiekać tasakiem. Do zupy dodaje się też ugotowane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
  • Oprócz pokrzyw do garnka można włożyć liście szczawiu, chrzanu, lebiody, natkę pietruszki i rzodkiewki. Dzięki temu za każdym razem zupa będzie miała nieco inny smak.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Granulat na szczury – 150 g Target
Granulat na szczury – 150 g Target
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Nowa seria naturalnych nawozów – odkryj moc zeolitu. Czy to będzie hit sezonu 2025?
Komentarze

Gość Oleńka
14-05-2022 12:22
Zupa na przednówku, przez co bardzo biedna. Pokrzywy Ziemniaki Kasza Obecnie można polepszyć. Ugotować na kościach, albo kostce rosołowej. Dodać śmietany, zrobić na zasmażce, albo co się lubi dodać. Przepis mam od starszej koleżanki, która jadała ją jako dziecko na przednówku. ...
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Tagi
Najnowsze treści