Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) w lecznictwie wykorzystywana była od starożytności. Znajdowała zastosowanie przy leczeniu m.in. reumatyzmu, owrzodzeń i krwotoków. Wiadomo, że oczyszcza organizm ze złogów, toksyn i jest jednym z naturalnych antybiotyków, a także odżywa zmęczone zimą włosy. W ogrodach traktowana jest zwykle jako uciążliwy, parzący chwast. Pojawia się najczęściej na żyznej glebie w miejscach półcienistych. W maju warto przyrządzić z niej smaczną i zdrową zupę. Później nadaje się ro zrobienia naturalnego nawozu do roślin.
Fot. Barbara Walicka |
Co zawierają liście pokrzyw?
- witaminy (K, C, z grupy B);
- kwasy organiczne;
- mikroelementy (głównie magnez i wapń).
Fot. Barbara Walicka |
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Przepis na zupę z liści pokrzyw
- Czubki młodych pędów i liści pokrzyw oraz garść liści szczawiu opłukać pod bieżącą wodą.
- Gotować ok. 7-8 minut na gotowym wywarze z marchewki, pietruszki i selera.
- Po ostudzeniu należy zmiksować.
- Doprawić śmietaną, koperkiem, solą, cukrem, pieprzem i łyżką utartego, sparzonego chrzanu.
- Podać z połówkami jajka na twardo.
- Opłukane liście pokrzywy można gotować na rosole, a po ugotowaniu zamiast miksować, posiekać tasakiem. Do zupy dodaje się też ugotowane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
- Oprócz pokrzyw do garnka można włożyć liście szczawiu, chrzanu, lebiody, natkę pietruszki i rzodkiewki. Dzięki temu za każdym razem zupa będzie miała nieco inny smak.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka