Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
61
Okazje

Zupa z pokrzywy – jest pyszna. Musisz spróbować!

Pokrzywa to samo zdrowie i dania z tej rośliny powinno się jadać – szczególnie w maju. Wtedy pędy nie są jeszcze włókniste i mają delikatny smak, który w porze kwitnienia staje się znacznie mniej przyjemny. Poznaj nasz przepis na łatwą w przygotowaniu zupę z pokrzywy.

 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w lecznictwie wykorzystywana była od starożytności. Znajdowała zastosowanie przy leczeniu m.in. reumatyzmu, owrzodzeń i krwotoków. Wiadomo, że oczyszcza organizm ze złogów, toksyn i jest jednym z naturalnych antybiotyków, a także odżywa zmęczone zimą włosy. W ogrodach traktowana jest zwykle jako uciążliwy, parzący chwast. Pojawia się najczęściej na żyznej glebie w miejscach półcienistych. W maju warto przyrządzić z niej smaczną i zdrową zupę. Później nadaje się ro zrobienia naturalnego nawozu do roślin.

Młode liście pokrzywy fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Co zawierają liście pokrzyw?

  • witaminy (K, C, z grupy B);
  • kwasy organiczne;
  • mikroelementy (głównie magnez i wapń).

Zupa z pokrzywy i liści szczawiu fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na zupę z liści pokrzyw

  • Czubki młodych pędów i liści pokrzyw oraz garść liści szczawiu opłukać pod bieżącą wodą.
  • Gotować ok. 7-8 minut na gotowym wywarze z marchewki, pietruszki i selera.
  • Po ostudzeniu należy zmiksować.
  • Doprawić śmietaną, koperkiem, solą, cukrem, pieprzem i łyżką utartego, sparzonego chrzanu.
  • Podać z połówkami jajka na twardo.
  • Opłukane liście pokrzywy można gotować na rosole, a po ugotowaniu zamiast miksować, posiekać tasakiem. Do zupy dodaje się też ugotowane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
  • Oprócz pokrzyw do garnka można włożyć liście szczawiu, chrzanu, lebiody, natkę pietruszki i rzodkiewki. Dzięki temu za każdym razem zupa będzie miała nieco inny smak.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Zupa z pokrzywy – jest pyszna. Musisz spróbować!
Zupa z pokrzywy – jest pyszna. Musisz spróbować!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Ważne tematy


Komentarze

Gość Oleńka

14-05-2022 10:22

Zupa na przednówku, przez co bardzo biedna. Pokrzywy Ziemniaki Kasza Obecnie można polepszyć. Ugotować na kościach, albo kostce rosołowej. Dodać śmietany, zrobić na zasmażce, albo co się lubi dodać. Przepis mam od starszej koleżanki, która jadała ją jako dziecko na przednówku. ...

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu