Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
43
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa z pokrzywy – jest pyszna. Musisz spróbować!

Pokrzywa to samo zdrowie i dania z tej rośliny powinno się jadać – szczególnie w maju. Wtedy pędy nie są jeszcze włókniste i mają delikatny smak, który w porze kwitnienia staje się znacznie mniej przyjemny. Poznaj nasz przepis na łatwą w przygotowaniu zupę z pokrzywy.

 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w lecznictwie wykorzystywana była od starożytności. Znajdowała zastosowanie przy leczeniu m.in. reumatyzmu, owrzodzeń i krwotoków. Wiadomo, że oczyszcza organizm ze złogów, toksyn i jest jednym z naturalnych antybiotyków, a także odżywa zmęczone zimą włosy. W ogrodach traktowana jest zwykle jako uciążliwy, parzący chwast. Pojawia się najczęściej na żyznej glebie w miejscach półcienistych. W maju warto przyrządzić z niej smaczną i zdrową zupę. Później nadaje się ro zrobienia naturalnego nawozu do roślin.

Młode liście pokrzywy fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Co zawierają liście pokrzyw?

  • witaminy (K, C, z grupy B);
  • kwasy organiczne;
  • mikroelementy (głównie magnez i wapń).

Zupa z pokrzywy i liści szczawiu fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na zupę z liści pokrzyw

  • Czubki młodych pędów i liści pokrzyw oraz garść liści szczawiu opłukać pod bieżącą wodą.
  • Gotować ok. 7-8 minut na gotowym wywarze z marchewki, pietruszki i selera.
  • Po ostudzeniu należy zmiksować.
  • Doprawić śmietaną, koperkiem, solą, cukrem, pieprzem i łyżką utartego, sparzonego chrzanu.
  • Podać z połówkami jajka na twardo.
  • Opłukane liście pokrzywy można gotować na rosole, a po ugotowaniu zamiast miksować, posiekać tasakiem. Do zupy dodaje się też ugotowane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
  • Oprócz pokrzyw do garnka można włożyć liście szczawiu, chrzanu, lebiody, natkę pietruszki i rzodkiewki. Dzięki temu za każdym razem zupa będzie miała nieco inny smak.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu