Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
36
Do góry

Zupa z pokrzywy

Pokrzywa to samo zdrowie i dania z tej rośliny powinno się jadać – szczególnie w maju. Wtedy pędy nie są jeszcze włókniste i mają delikatny smak, który w porze kwitnienia staje się znacznie mniej przyjemny. Poznaj nasz przepis na łatwą w przygotowaniu zupę z pokrzywy.

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) w lecznictwie wykorzystywana była od starożytności. Znajdowała zastosowanie przy leczeniu m.in. reumatyzmu, owrzodzeń i krwotoków. Wiadomo, że oczyszcza organizm ze złogów, toksyn i jest jednym z naturalnych antybiotyków, a także odżywa zmęczone zimą włosy. W ogrodach traktowana jest zwykle jako uciążliwy, parzący chwast. Pojawia się najczęściej na żyznej glebie w miejscach półcienistych. W maju warto przyrządzić z niej smaczną i zdrową zupę. Później nadaje się ro zrobienia naturalnego nawozu do roślin.

Młode liście pokrzywy fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Co zawierają liście pokrzyw?

  • witaminy (K, C, z grupy B);
  • kwasy organiczne;
  • mikroelementy (głównie magnez i wapń).

Zupa z pokrzywy i liści szczawiu fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka


Przepis na zupę z liści pokrzyw

  • Czubki młodych pędów i liści pokrzyw oraz garść liści szczawiu opłukać pod bieżącą wodą.
  • Gotować ok. 7-8 minut na gotowym wywarze z marchewki, pietruszki i selera.
  • Po ostudzeniu należy zmiksować.
  • Doprawić śmietaną, koperkiem, solą, cukrem, pieprzem i łyżką utartego, sparzonego chrzanu.
  • Podać z połówkami jajka na twardo.
  • Opłukane liście pokrzywy można gotować na rosole, a po ugotowaniu zamiast miksować, posiekać tasakiem. Do zupy dodaje się też ugotowane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
  • Oprócz pokrzyw do garnka można włożyć liście szczawiu, chrzanu, lebiody, natkę pietruszki i rzodkiewki. Dzięki temu za każdym razem zupa będzie miała nieco inny smak.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu