Logo
Logo

Ramen – pyszny, wegetariański rosół z warzywami

Jeśli jeszcze nie próbowałeś azjatyckiego ramenu, sięgnij po prosty przepis na ten bulion, dodaj do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe. Smak orientalnych wakacji na wyciągnięcie ręki.

Przepis na wegetariański ramen z warzywami

Składniki

1 zielony ogórek
1 opakowanie tofu
1 opakowanie makaronu ryżowego
3 jajka
½ kg pieczarek
1 brokuł pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
kiełki rzeżuchy
100 g migdałów
200 g sezamu
1 łyżeczka startego imbiru
olej sezamowy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce.
  2. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego.
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie.
  4. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki.
  5. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne.
  6. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek.
  8. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół.
  9. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Komentarze

Dodaj komentarz

Gość Ja

26-03-2021 12:47

Dlaczego jest podpis "wegetarianski", skoro trzeba dodac sos rybny? Ryba to tez mieso polecam sie zorientoeac zanim cokolwiek wciskacie ludziom.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Twoja strona ogrodu