"Wege energia, Moc i siła z roślin" – 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej

Wege Energia - moc i siła z roślin - Katarzyna Gubała

"Wege energia" zmotywuje cię do gotowania i działania! To książka dla każdego, kto szuka szybkich i zdrowych przepisów, chciałby zacząć się więcej ruszać, jeść zbilansowane posiłki i poczuć prawdziwą moc kuchni roślinnej.

Po sukcesie poprzedniej książki „Wege w kwadrans” Katarzyna Gubała proponuje kolejny krok w kuchni wege – szybkie przepisy dla osób, które chcą się ruszać, biegają, ćwiczą i potrzebują zdrowo się najeść. Kalorie z warzyw i owoców potrafią dodać sił, a roślinne białko wzmocnić organizm. To, co jemy, ma wielki wpływ na to, jak się czujemy każdego dnia. A dobre samopoczucie to podstawa. Naturalne składniki, sezonowe dania i sprawdzone receptury to przepis na sukces w kuchni.

Posłuchaj
00:00
21
Z książki dowiesz się:
  • jak szybko i zdrowo gotować,
  • w jaki sposób bilansować roślinną dietę,
  • czym są niedobory białka i jak skutecznie sobie z nimi radzić,
  • skąd czerpać dobrą energię,
  • dlaczego dieta wege ma sens.
Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Dlatego w pierwszej kolejności zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, używki, stres. Zróbmy coś dla siebie: biegajmy, ćwiczmy jogę, medytujmy. Traktujmy siebie i innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.
Katarzyna Gubała

Rekomendacje

Alicja Janosz: "Jestem pewna, że „Wege Energia” stanie się znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roślinnej. Jako fanka książek „Wege w Kwadrans” i „Warzywa Górą” nie mogę się doczekać, aż wprowadzę nowe pomysły kulinarne Kasi Gubały do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dzięki niej, znów nakarmię moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod względem smaków, ale też wartości odżywczych".

Robert Makłowicz: „Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roślinnej, nie jest przeznaczona wyłącznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako człowiek, który jedzenie dzieli wyłącznie na dobre i niedobre, z prawdziwą przyjemnością i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz będę z niej korzystał, czego i Państwu życzę."

Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała

Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego.

Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix.

Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018).

Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl.


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Przeczytaj także
Terminy zakładania i zdejmowania zimowych osłon Zabezpieczanie drzew i krzewów owocowych przed zimą Które rośliny trzeba okrywać na zimę i jak to zrobić? Zapytaliśmy eksperta Sprawdzone metody zabezpieczania roślin na zimę | Wszystko, co warto wiedzieć!
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu oprócz zwykłych grabi możemy użyć tzw. miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego.
Przeczytaj także
Po co grabić liście i co z nimi później zrobić? Fatalny trawnik po lecie? To ostatnia szansa, by uratować go przed zimą Maszyny, urządzenia, akcesoria | Czego potrzebujesz jesienią do trawnika? Są prawdziwym skarbem jesieni – każdy ogrodnik powinien wiedzieć, jak z nich korzystać
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf, gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Przeczytaj także
Spóźnione sadzenie roślin cebulowych Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Wiosenna rabata: zakładanie i wybór roślin kwitnących wiosną Przygotowanie rabaty do zimy | Czym okrywać rośliny przed mrozem? 5 materiałów do wyboru
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy